Количка

Дъждобрани и гети

Най-доброто от категорията

Наличност: Наличен Код: PIN29
65.00 лв.
Гети PINGUIN Gaiters Membrane Dry са с анатомична кройка и мембрана с воден стълб 20 ..
S/M L/XL
Наличност: Наличен Код: 5104S
33.00 лв.
Техническо описание:ВсесезонниС водоустойчива дишаща мембранаМатериал - 100% полиесте..
Наличност: Наличен Код: 5103
39.00 лв.
Гети от cordura с метална проволка са туристически гети, изработени от изключително з..
Наличност: Наличен Код: EL01222SS
45.00 лв.
Гети ELBRUS Gamacher са водоустойчиви, дишащи гети, които предпазват обувките и крака..
M L
Наличност: Наличен Код: EL51421AW
45.00 лв.
Гети ELBRUS Gamacher са водоустойчиви, дишащи гети, които предпазват обувките и крака..
M L
Наличност: Наличен Код: HT20145
42.00 лв.
Гети HI-TEC Calama са здрави и водоустойчиви гети, които предпазват обувките и кракат..
Наличност: Наличен Код: T2305
6.00 лв.
Дълготрайни и здрави резервни ленти за гети, изработени от високоустойчив полиамиден ..
Наличност: Наличен Код: YST00614
20.00 лв.
Леко пончо с качулка. Дъждобранът е направен от водоустойчив винил и е с подлепени ше..
Наличност: Наличен Код: 130144
25.00 лв.
Дъждобран FRENDO - пончо e базисен модел дъждобран, тип пончо, изработен изцяло от 10..
Наличност: Наличен Код: 1301431
37.00 лв.
Дъждобран FRENDO Trek EVA е базисен модел дъждобран, тип пончо, изработен изцяло от 1..
Наличност: Наличен Код: 130143
20.00 лв.
Детски модел дъждобран тип пончо направен изцяло от 100% рециклируем материал - EVA /..
Наличност: Наличен Код: TM0903
53.00 лв.
Дъждобран - пончо TREKMATES Essential е унисекс класически модел дъждобран, тип пончо..
Наличност: Наличен Код: YST00456
20.00 лв.
Леко пончо с качулка. Дъждобранът е направен от водоустойчив винил и е с подлепени ше..
Наличност: Наличен Код: in 17375
59.00 лв.
Дъждобран W-TEC Lighty е лек и лесен за съхранение дъждобран, изработен от поливинилх..
XS S M L XL XXL 3XL 4XL 5XL
Чадър inSPORTline Umbrello II Gold
.
Наличност: Наличен Код: in 23483
26.00 лв.
Чадърът inSPORTline Umbrello II Gold ще бъде полезен при дъждовно време. Надеждният м..
Наличност: Наличен Код: in 22171
85.00 лв.
Мото костюм дъждобран W-TEC Smedava е лек и лесен за съхранение костюм, който ще ви б..
S M L XL XXL 3XL 4XL 5XL 6XL
Наличност: Доставка Код: T5643
19.00 лв.
Олекотени ниски летни гети, предпазващи от проникване на прах, камъчета, клечки и вла..
Наличност: Доставка Код: 0102107
30.00 лв.
Гети ТАШЕВ Kids са универсални детски гети, за най-малките - до 3 годишна възраст. Из..
Наличност: Доставка Код: 0102108
33.00 лв.
Гети ТАШЕВ Junior са универсални гети (версия на модел Basic) за поотраснали деца, из..
Показани 1 от 19 | 19 (1 Страници)

Специално за вас сме подбрали колекция от качествени дъждобрани и гети изработени от водоустойчиви материи. Дъждобранът е необходима връхна дреха, част от вашата туристическа или всекидневна екипировка. Кройките са универсални, тип "плащ", пелерина, анорак или тип "пончо". Чудесно се комбинират с водоустойчиви панталони и обувки или гети.

Дъждобрани – същност и произход

Дъждобран
Дъждобран от YAKO.BG

Дъждобраните са водоустойчив или водонепромокаем слой носен за защита на тялото от дъжд . Понятието яке за дъжд понякога се използва за обозначаване на дъждобрани с дължина до талията. Якетата дъждобрани може да се комбинират с чифт панталони за дъжд, за да се направи костюм за дъжд . Дъждобраните са якета, изработени от плат, който е специално обработен за отблъскване на вода. През 1836 г. Чарлз Макинтош изобретява метод за комбиниране на каучук с плат, който се използва в първите съвременни дъждобрани. Поради неговите изобретения всички дъждобрани се наричат Mackintoshes или Macs във Великобритания. Повечето модерни дъждобрани са вдъхновени по един или друг начин от изобретението на Макинтош.

Днес има много видове дъждобрани, изработени от всякакви видове плат. Моделите подходящи за всякакви атмосферни условия имат подвижна подплата, така че да може да се носят при всяко време. Виниловите шлифери са изработени от винил или от плат, който има винилово покритие. Важното за производството на дъждобрани е ефективната хидроизолация. Има две важни качества: абсорбция (колко вода може да се накисне от тъканта) и проникване (количеството вода, което може да потъне в тъканта). Платовете за дъждобран са абсорбиращи или отблъскващи. Най-добрите дъждобрани са изработени от плътно изтъкана тъкан.

Хората се опитват да направят дрехите водоустойчиви от стотици години. До осемнадесети век европейците експериментират с хидроизолационна материя за дрехи. Франсоа Френо разработва ранна идея за хидроизолация на тъканта през 1748 г. Джон Симе от Шотландия прави по-нататъшен хидроизолационен напредък през 1815 г. През 1821 г. са произведени първите дъждобрани, изработен от Г. Фокс от Лондон. Тези ранни опити за хидроизолация на тъканите обикновено включват каучук, поради което не са особено успешни. Когато гумата се е използвала в дрехите, съответните артикули не са били лесни за носене. При горещо време, облеклото стана гъвкаво и лепкаво, а ако е студено, облеклото е твърдо и негъвкаво. Този проблем е решен в началото на XIX век от Macintosh. През 1823 г. той патентова своя процес за изработка на водоустойчива тъкан.

След 1940 г. дъждобраните, изработени от лека материя, стават все по-популярни. Военните изследвания довеждат до създаването на платове за дъждобрани, които могат да бъдат химически почистени. Вълновите и синтетични смеси редовно се използват за направата на дъждобрани в началото на 50-те години. Такива смеси могат да се перат машинно. Въведени са и топлинно заварени шевове, което увеличава водоустойчивостта на тъканта. През 60-те години найлонът се използва за направата на дъждобрани, а през 70-те години двойният трикотаж се превръща в предпочитана тъкан. Дъждобраните не са толкова водоотблъскващи, колкото тези, направени с други тъкани и избледняват през десетилетието. Съвременните дъждобрани се предлагат в много материи, стилове и цветове. Въпреки че все още се използват естествени и изкуствени смеси, каучук и пластмаса, изкуствените влакна с пластмасово покритие, са много популярни. Микрофибрите и другите високотехнологични тъкани превземат все повече от пазара.

Дъждобрани – дизайн и материали

Основният материал в дъждобраните е плат, който е специално обработен за отблъскване на вода. Материята на много дъждобрани е изработена от смес от два или повече от следните материали: памук, полиестер, найлон и / или синтетика. Дъждобраните могат да бъдат изработени и от вълна, вълнен габардин, винил, микрофибър и високотехнологични материи. Материята се обработва с химикали и химически съединения, в зависимост от вида на тъканта. Хидроизолационните материали включват смола, пиридиниеви или меламинови комплекси, полиуретан, акрил, флуор или тефлон. Памук, вълна, найлон или други изкуствени тъкани, предназначени за дъждобрани, получават покритие от смола, за да ги направят водоустойчиви. Вълнени и по-евтини памучни тъкани се къпят в парафинови емулсии и соли на метали като алуминий или цирконий. Памучните платове с по-високо качество се къпят в пиридиниеви или меламинови комплекси. Те образуват химическа връзка с памука и са изключително издръжливи. С помощта на нарастващото разнообразие от материали производителите проектират и правят реалния дъждобран.

За да завладее част от пазара, дизайнът на дъждобран се променя в зависимост от сезона и актуалните модни тенденции. Тъканите, дължините, кройката и външният вид са важни, за да се харесат на потребителя. Кройката е важна за разграничаване на артикулите на пазара. За мъжете, жените и децата има много различни стилове на дъждобрани: къси, удобни, палта, спортни, полезни и дълги дъждобрани. Редовно се въвеждат нови влакна и подобрения. Компютърният дизайн (CAD) дава възможност на дизайнерите да комбинират тъкани, стилове и цветове на екрана, без да се налага да правят проба. Дизайнерите създават моделите за производствения процес, използвайки CAD.

Контролът на качеството се извършва на много етапи от производствения процес. Преди дори да се правят дъждобрани, се проверява качеството на тъканта и багрилото. След изрязването на тъканта шарките трябва да съвпадат и размерите трябва да са правилни. След като всяко парче е пришити на мястото си, шевовете се проверяват. Всичко дефектно се коригира. Когато дъждобраните са завършен, всяка част се инспектира.

Спортни и туристически магазини ЯКО предлагат гама от дъждобрани, гети и покривала за раници, които да Ви дадат комфорт и сигурност за едно невероятно приключение.