Количка

Чорапи за туризъм

Туристически термо чорапи подходящи за всички сезони. Става все по-често срещано този вид чорапи да бъдат изплетени от комбинация от материали. Смес от вълна и синтетични влакна, които имат всички отлични характеристики на чорапите от вълна, но са по-леки и не абсорбират влага и са дишащи.

Как да изберем туристически чорапи?

Туристически чорапи
Туристически чорапи yako.bg

Един добър чифт туристически чорапи може да направи разликата между приятен поход и неудобен. Важно е да отделите време при избора на туристически чорапи и да прецените кои ще отговарят най-добре на вида туризъм и условията, които може да срещнете. С всяка стъпка, правилният чифт играе критична роля за поддържане на краката ви удобни и без мехури по време на пътуването ви. За да изберете най-добрите туристически чорапи за вашето пътуване е важно да вземете предвид тези четири неща:

 • Височина на туристическите чорапи - туристическите чорапи са с различна височина, от толкова къси, че дори не се показват над обувките, до достатъчно високи, за да докоснат почти коленете. За да изберете правилната височина, разгледайте обувките си. Колкото по-високи са маншетите на ботушите или обувките ви, толкова по-високи искате да бъдат туристическите чорапи, за да могат да предпазят кожата ви от триене директно върху обувките. Ще разгледаме четири от основните височини:
  • Без показване - осигуряват много малка защита срещу нараняване на кожата от обувките, така че те трябва да се носят само с обувки с нисък профил или леки туристически обувки.
  • Туристически чорапи до глезена - малко по-висок от предходния вид, те обикновено ще покрият глезенната ви кост за малко повече защита. Те са добри за обувки и ботуши с нисък и среден профил.
  • Класическа височина за туристически чорап. Те обикновено достигат на няколко сантиметра над костите на глезена, за да се предпазят от протриване от ботуши с високи маншети. Няма причина да не носите тези туристически чорапи с ниски ботуши или обувки, просто знайте, че допълнителното покритие може да бъде топло в горещ ден.
  • Туристически чорапи до коляно – тук ще намерите само няколко опции и те вероятно ще са за алпинизъм. Високите туристически чорапи предпазват от нараняване, което големите, груби ботуши могат да причинят около пищялите и прасците.
 • Подплънки - дебелината на подметката на туристическите чорапи дава представа колко плътни са те и колко топли ще бъдат. Точното количество на омекотяване зависи най-вече от видовете пътувания, от продължителността, и от времето, което очаквате. Подплънките може да защити краката ви по време на дейности с висока интензивност като бягане, но имайте предвид, че по-дебелите туристически чорапи са по-топли и могат да причинят изпотяване на краката ви. Може да се наложи да експериментирате, за да намерите правилния баланс между възглавница и топлина, който работи за вас. Наличието на различни туристически чорапи, от които да избирате, е полезно. Туристическите чорапи може да са:
  • Без подплънки: те са ултра леки и дишащи и са предназначени за използване в горещо време.
  • Лека възглавничка: чудесна за топли условия, те дават предимството на изсъхването от влагата и комфорта над топлината. Тези туристически чорапи са сравнително тънки, но имат някаква лека възглавничка на ключови места, като петата и основата на стъпалото.
  • Средна възглавничка: Тези туристически чорапи осигуряват добра дебелина в петата и стъпалото и предоставят достатъчно топлина за употреба при умерени до студени условия.
  • Голяма възглавница: Обикновено това са най-дебелите, най-топлите и най-дългите туристически чорапи. Те са направени за дълги пътувания, труден терен и студени температури. Те често са прекалено дебели и топли за туристически пътувания в топло време и се препоръчват за алпинизъм или за туристически пътувания със студено време.
 • Материал - туристическите чорапи рядко се правят от една тъкан, а по-скоро от смес, която създава правилния баланс на комфорт, топлина, издръжливост и бързо съхнене. Това са най-често срещаните материали, които ще намерите в туристическите чорапи:
  • Вълна : тя е най-популярният материал за туристически чорапи. Вълната регулира температурата добре, за да не се изпотяват краката. Друг плюс е, че е естествено антимикробна, така че има тенденция да задържа миризми по-малко от синтетичните тъкани. В наши дни повечето туристически чорапи са изработени от мериносова вълна. И повечето вълнени от тях използват смеси от вълна и синтетични материали за по-добра устойчивост и по-бързо изсушаване.
  • Полиестер: синтетичен материал, който изолира, изтрива влагата и изсъхва бързо. Понякога се смесва с вълна и / или найлон, за да създаде добра комбинация от топлина, комфорт, издръжливост и бързо съхнене на туристическите чорапи.
  • Найлон: Това е друга синтетична опция, която от време на време се използва като основен материал за туристическите чорапи. Той добавя издръжливост и може да помогне за подобряване на времето за сушене.
  • Коприна: Естествен изолатор, коприната е удобна и лека, но не толкова издръжлива като другите опции.
  • Спандекс: Много туристически чорапи включват малък процент от спандекс. Този еластичен материал помага на туристическите чорапите да поддържат формата си и да сведат до минимум свиването и набръчкване.
 • Fit - избора на правилни туристически чорапи ще ви помогне да поддържате краката си удобни при пътувания. Ако туристическите чорапи са прекалено големи, те могат да се набръчкат, и да причинят мехур. Ако са твърде малки могат да създават точки за натиск и изхлузване. За да намерите правилния размер, е полезно да знаете размера на краката си, а не размера на обувката си. След това използвайте този номер с диаграмите за размер, за да намерите подходящ размер (ако сте в магазин, потърсете таблица с размери на опаковката на туристическите чорапите). Ако сте между размери, изберете по-малкия, за да избегнете излишък от материал, който може да се натрупва и да причини мехури. Когато опитате чорапи, потърсете плътно, но не прекалено стегнато прилепване. Туристическите чорапи се вписват правилно, когато чашката на петата се подравнява с петата на стъпалото.

Предимства на туристическите чорапи

 • Омекотяване за стъпалото - туристическите чорапи са специално проектирани да осигурят допълнителна възглавница отпред и на петата на стъпалото. Тази допълнителна възглавница прави туристическите чорапите по-трайни. Всяка малка възглавница помага да се намаля умората на крака към края на дълъг поход.
 • Предотвратяване на мехури -туристическите чорапи са от съществено значение за предотвратяване на мехурите. Туристическите чорапи за разлика от памучните, не се търкат постоянно в задната част на крака ви и осигурява значителна защита срещу триене, което може да причини обувката ви.
 • Пазят краката сухи - мокрото стъпало също е предразположено към мехури. Туристическите чорапи, намалят изпотяването на краката. Това поддържа крака сух.
 • Пазят краката топли - туристическите чорапи, дори и леките стилове, са дебели. Тази дебелина поддържа краката топли. Качествените туристически чорапи, поддържа краката хладни през лятото, като не позволява външната топлина да достигне стъпалото (улавя външната топлина в малки въздушни мехурчета). В същото време извеждат от краката собствена топлина и изпотяване.
 • Удобно и уютно След като човек започне да носи добри туристически чорапи, често памучните остават забравени в чекмедже за спалня - или в мазето. Повечето хора, които купуват качествени туристически чорапи, скоро свикват да ги носят навсякъде.
Производител: Lasting Код: HTV-900
Термо чорапи LASTING HTV са здрави термо чорапи, съдържащи BB ACRYLIC - акрил и мериносова вълна, която е уникален натурален материал, генериращ топлина при намокряне, осигурява отлична топлинна изолация и отвежда влагата далеч от тялото. Чорапите са изработени така, че да предпазят краката от образ..
18.00 лв.
Производител: Lasting Код: XOS-900
За положителни температури Всесезонни Леки, еднослойни Проветряваща мрежовидна зона Фин шев, тип Rosso • Състав - 75% COOLMAX® - polyester, 13% Polyamide, 7% Lycra, 5% X-STATIC® - 85% polyamide + 15% silver • Технологии: - Полиамидно влакно покрито с със слой от чисто, нат..
13.00 лв.
Производител: Lasting Код: TKN-800
LASTING TKN са средно високи, целогодишни термо чорапи. Изработени са от еднослоен материал ISOLFIL - полипропилен, който поддържа постоянна темературата на краката и бързо отвежда влагата навън. Стъпалото, петата и пръстите са с допълнителни защитни зони, които осигуряват стабилност и комфорт. LAST..
16.00 лв.
Производител: Lasting Код: TKH-816
LASTING TKH са здрави термо чорапи, изработени от двуслоен плюш, съдържащ специална полипропиленов материал, съдържащ сребърни йони, които спират развитието на бактерии и гъбички, потискат неприятните миризми и поддържат благоприятния баланс на кожата. Чорапите са изработени така, че да предпазят кр..
16.00 лв.
Производител: Lasting Код: AFF-900
Термо чорапи LASTING AFF са тънки и еднослойни, подходящи за активен спорт. Изработени са от памук и полипропилен, съдържащи сребърни йони. Зоните около пръстите, стъпалото и петата са изработени от антибактериален материал. Областта на ходилото е снабдена с мрежести зони, които осигуряват циркулаци..
7.00 лв.
Производител: Lasting Код: ITU-900
Термо чорапи LASTING ITU са дълги чорапи за туризъм или ежедневна употреба през цялата година. Чорапите са средно дебели, бързо изсъхват, осигуряват добра топлоизолация на краката. Изработени са от микрофибър BORGOLON - полиамиден материал, способен да поддържа естествения баланс на к..
15.00 лв.
Производител: Lasting Код: WHI-620
LASTING WHI са тънки туристически чорапи, съдържащи мериносова вълна, която е уникален натурален материал, генериращ топлина, осигурява отлична топлинна изолация и отвежда влагата далеч от кожата на краката. Чорапите следват извивката на ходилото, подобрява цялостната вентилация на краката и осигуря..
18.00 лв.
Производител: Lasting Код: OLI-800
Термо чорапи LASTING OLI са средно високи и тънки чорапи за туризъм, изработени от мека, еднопластова материя, съдържаща 4-каналната COOLMAX® - полиестер, която има свойството да отвежда бързо влагата навън, като по този начин създава необходимите качество и комфорт докато спортувате или ходите. Чор..
11.00 лв.