facebook

Какво трябва да знаем за снегоходките?

Зимните планини и заснежените гори са много красиви, но често непроходими поради дълбокия сняг. Снегоходките ще ви помогнат да удължите туристическия сезон и да не стоите у дома, през зимата. На пазара се предлагат различни видове снегоходки, според предназначението им - за ходене, за планински туризъм и планинарство, за бягане, за лов и риболов. Тук, ще обърнем внимание, на снегоходките за планински туризъм и планинарство.

Различните модели снегоходки са предназначени за различна товароподемност - от 80 до 140 кг. Когато избирате, имайте предвид, че теглото, което засяга снегоходките се състои от собственото ви тегло, плюс туристическата ви екипировка – раница, обувки и дрехи, щеки, сечива, аксесоари, вода и храна. Важно е да знаете, че не е необходимо да имате специални обувки за снегоходки, но е препоръчително, при избора си, да вземете и обувките, с които ще ги ползвате. Тук може да видите нашите предложения за високи дамски обувки и високи мъжки обувки.

От какво се състоят снегоходките?

  • Рамка.Тя осигурява необходимата площ, за да ходим по снега и да не пропадаме. Може да бъде изработена от алуминиева рамка и материал, опънат върху него, или от солидна пластмаса. Формата на дека също е от значение - овалната форма, осигурява минимално потапяне в дълбок сняг, а заострената - маневреност, особено при завиване.
  • Платформа.Удобството на движението, зависи до голяма степен от дизайна на платформата, тъй като към нея, се прикрепва обувката. Платформата, е фиксирана към рамката, само в предната си част, благодарение на което, при придвижване се извършва т.н. „пантене“ – движение, при което петата се повдига, а зъбите и шиповете, намиращи се отдолу, осигуряват стабилност и сцепление. При определени терени, движенето на петата се заключва и снегоходката се движи плътно с крака ви, за по-голяма стабилност (напр., при подсичане на склонове). Много полезен елемент от платформата, е повдигащият механизъм за петата, или т.н. кокона. Представлява метална скоба, или автоматична подпора, която значително улеснява придвижването при стръмни изкачвания, като повдига петата и създава усещане, близко до това, да ходите по стълби. В зависимост от модела, платформата се регулира и обхваща определен диапазон от размери на обувката. Незадължителен, но много полезен елемент, е борда пред носа на обувката, който предпазва от нежелано движение на обувката, напред, особено при продължителни спускания.
  • Закрепване към обувката. Най-често срещаните видове закрепване, са ленти с регулатори, тресчотки, като при автоматите за сноуборд, или комбинация от двете, като най-често има и обособен пластмасов „джоб“, за фиксиране носа на обувкат. 
  • Котки и шипове.Те осигуряват стабилност и сцепление при хлъзгав терен. Класическата конфигурация е, предни зъби, прикрепени под предната част на платформата и стоманени шипове, разположени на стратегически места, под рамката.

Неизменна част от оборудването ви, при ходене със снегоходки, са туристическите щеки. Те ще подпомогнат баланса и равновесието ви докато се придвижвате, а освен това, с тях ще използвате и мускулите на горната част на тялото, което е от голяма полза, особено при изкачвания.

Силно препоръчително е, всички от групата с която сте на зимен преход в планината, да бъдат оборудвани със снегоходки, за да може да се придвижвате с общо темпо и да няма „плуващи“ в снега другари, обезсилени, в борбата със снега.

Въпреки свободата, която имате за избор на маршрут, когато сте със снегоходки, не подценявате лавинната опасност и при необходимост се консултирайте със специалистите в тази област – ПСС, или ползвайте услугите на планински водач.