facebook

Как се поддържа палатка.


Ще ви представим няколко полезни съвета за правилното съхранение и поддръжка на палатка и съответно удължаването на живота на вашата „преносима къща”.

  1. Винаги оглеждайте добре мястото на което мислите да разположите палатка предварително - дали отдолу няма остри камъни,стъкла или тръни, които биха могли да срежат или наранят дъното на палатката.
  2. Не вкарвайте остри и режещи предмети в палатката – можете неволно да я пробиете или срежете. Съхранявайте ги в предверието на палатката. Ако случайно палатката се раздере или разпори много внимателно обгорете с въглен или цигара краищата на разпорената част, за да спрете процеса на разпространяване на разпорването и разнищването на плата ( не забравяйте да имате вода под ръка ).
  3. Старайте се да почиствате палатката от пясъка той уврежда промазката и. Ако е невъзможно избягването на пясъка носете си платнище върху което да разпънете палатката.
  4. Не излагайте палатката прекалено дълго време на ярко слънце.Платовете, които се използват за направата на палатките са съобразени за използването им на слънце, но е добре то да не бъде прекомерно. Избирайте по възможност по-сенчести места за бивакуване. Дори палатките които са с UV фактор на защита също е добре да не се излагат прекалено дълго на слънце (със седмици).
  5. Ако сте разпънали вече палатката си и решите да я преместите на друго място не местете палатката в разпънато състояние, така е възможно да се измъкнат рейките от определеното за тяхното фиксиране място много често без да забележите, че това се случва и е възможно да се счупят.
  6. Винаги опъвайте добре палатката (пода, платнището, предверието, въженцата и всички рейки) това би спасило рейките от счупване, отнасянето на палатката и разпорването й при по-ветровито време.
  7. Не разполагайте палатката в близост до огнища, освен ако тя не е защитена от прогаряне. Искрите лесно биха могли да я прогорят и увредят - палатките са лесно запалими.
  8. Старайте се да пазите чиста палатката отвън и отвътре и я прибирайте винаги добре почистена и подсушена, това би предотвратило евентуалното появяване на лоша миризма, мухъл, плесен и други неприятни фактори. Ако не можете да подсушите палатката преди да я сгънете направете това след като се приберете, разгънете палатката внимателно на проветриво място, но задължително това да бъде далеч от изкуствени източници на топлина и пряка слънчева светлина, можете да стопите палатката.
  9. Винаги събирайте и сгъвайте двата слоя на палатката по отделно и не прегъвайте платнището и пода на палатката на едно и също място,така участъците които се прегъват постоянно са по уязвими от износване, скъсване или протриване.
  10. Използвайте ако е необходимо за почистването на палатката само продукти, които са специализирани за пране на импрегнирани тъкани ако нямате такива почистете само с чиста вода, в никакъв случай не употребявайте прах за пране, сапун или други перилни препарати те биха могли да увредят импрегнацията на палатката.

Туристически магазин Яко ви предлага голям избор от висококачествени палатки, аксесоариза тях и препарати за поддръжка и импрегнация.