Количка

Челни лампи

Най-доброто от категорията

Наличност: Наличен Код: E091DA
39.00 лв.
Челна лампа TIKKINA излъчва светлина 250 лумена в широк лъчев сноп и е подходяща за..
Наличност: Наличен Код: YSE00033
25.00 лв.
Челник YATE Panter 3W Cree+2LED, компактен и лек, с отлични експлоатационни характери..
Наличност: Наличен Код: YSE00047
31.00 лв.
Челник YATE Vega, е универсална челна лампа, подходяща за широк спектър от дейности н..
Наличност: Наличен Код: YSE00050
21.00 лв.
Челник YATE Maia, е лека челна лампа, подходяща за бягане и ежедневна употреба. Благо..
Наличност: Наличен Код: YSE00042
19.00 лв.
Челник YATE Caracal e снабден с новото поколение светодиодни ленти (COB), които освет..
Наличност: Наличен Код: EL901321AW
57.00 лв.
Челник ELBRUS Jodalight, особено подходящ за ползване когато сте на къмпинг, за туриз..
Наличност: Наличен Код: YSE00046
31.00 лв.
Челник YATE Vega, е универсална челна лампа, подходяща за широк спектър от дейности н..
Наличност: Наличен Код: YSE00052
19.00 лв.
Челник YATE Proxima е лека челна лампа, подходяща за туризъм, къмпинг и ежедневна упо..
Наличност: Наличен Код: E061AA
68.00 лв.
Челна лампа TIKKA излъчва светлина 350 лумена в широк лъчев сноп и е подходяща за ..
Наличност: Наличен Код: EL6818SS
19.00 лв.
Челник ELBRUS Jackalight Grey Camo print,  е практичен аксесоар подходящ за полз..
Наличност: Наличен Код: YSE00035
25.00 лв.
Челник YATE Panter  3W Cree+2LED е олекотен челник, подходящ за бягане, тур..
Наличност: Наличен Код: E063AA
98.00 лв.
Челна лампа ACTIK Hybrid предоставя мощност 350 лумена. Челник с няколко типа лъчев с..
Наличност: Наличен Код: M23779
37.00 лв.
Челник METEOR Ultra, регулируема, еластична лента, 3 режима на действие.Техническо оп..
Наличност: Наличен Код: HT4020SS
26.00 лв.
Челна лампа HI-TEC Centauri е практичен аксесоар подходящ за ползване в ежедневи..
Наличност: Наличен Код: YSE00049
43.00 лв.
Челник YATE Vega AKU, е универсална челна лампа с акумулаторна батерия, подходяща за ..
Наличност: Наличен Код: 12911
36.00 лв.
Челник с възможност за фокусиране на светлинния лъч. Характеризира се с висок интензи..
Наличност: Наличен Код: TM0903146
37.00 лв.
Лек, водоустойчив портативен спортен челник. Подходящ за къмпинг, туризъм, алпинизъ..
Наличност: Наличен Код: PRIM 4279
40.00 лв.
Челник PRIMUS PrimeLite Eye Colour - шведският специалист Primus внася цвят в тъмния ..
Наличност: Наличен Код: PZ E78BHB
101.00 лв.
Челната лампа PIXA 2 е здрава челна лампа, даваща удобна светлина на близко разстояни..
Наличност: Наличен Код: E099FA0
78.00 лв.
Челна лампа ACTIK Hybrid предоставя мощност 350 лумена. Челник с няколко типа лъчев с..
Показани 1 от 20 | 27 (2 Страници)

Челни лампи (Челници) със светодиоди, халоген и ксенон халоген. Фенери с ярка светлина, подходящи за къмпинг, бягане, катерене, алпинизъм, пещери, туризъм и ежедневие. Новите технологии позволяват да се измислят и проектират фенери и светлини, които са все по-мощни, по-леки и по-адаптирани към нуждите на ентусиастите за туризъм и контакт с природата.

Челник – същност

Челник
Челник yako.bg

Челникът е източник на светлина, поставен на главата за дейности на открито през нощта или при тъмни условия, като пещерно дело, ориентиране, пешеходен туризъм, къмпинг, алпинизъм или планинско колоездене. Той може да се използва и в приключенски състезания. Често челникът се използва от работници в подземни мини ,при спасителни мисии, от хирурзи и от други работници, които се нуждаят от свободни ръце.

Челникът обикновено се захранва от три или четири батерии тип AA или AAA. Системите с тежки батерии (4xAA или повече) обикновено са проектирани така, че светлинният емитер е разположен близо до предната част на главата, а отделението за батерията е отзад. Фара е прикован към главата или шлема с еластична лента. По-леките системи на челник се пристягат към главата на потребителя от една лента, а по-тежките използват допълнителна лента над горната част на главата.

Белите светодиоди се използват в челника, поради по-малкия си размер, по-ниската консумация на енергия и подобрената издръжливост в сравнение с крушките с нажежаема жичка. За да се избегнат повреди на електронните части, обикновено се изисква охладител за всеки челник, които използват светодиоди, които са с повече от 1W. За регулиране на мощността, подадена към свето диодите, често се използват DC-DC преобразуватели, понякога контролирани от микропроцесори. След въвеждането на светодиоди при производство на челник, понякога са използвани комбинации от LED и халогенни лампи, което позволява на потребителя да избира между типовете за различни задачи.

Челник - характеристики

  • Дизайн и конструкция на челника - ако правите нещо атлетично, което не включва велосипед или превозно средство, челникът е първото нещо, за което трябва да помислите. Качественият челник трябва да е удобен, сравнително лек и здрав и трябва да произвежда адекватно количество светлина за вашите нужди. 100 до 150 лумена трябва да са достатъчни за повечето нужди, но за дейности като ориентиране и намиране на маршрути през нощта, пътуващите може да искат по-мощен вариант - нещо толкова ярко като 300 лумена. Ако се чудите колко е водоустойчив челникът, погледнете рейтинга на IPX или оценката на защита от напрежение. Това е мярка за това колко е водоустойчива електрониката на челника, от 1 (някаква водоустойчивост) до 8 (напълно водоустойчива). IPX 4 е повече от подходящ за дъждовни бури, но ако пътувате по вода, може да искате по-висока оценка.
  • Живот на батерията на челника - Повечето модели челник работят на батерии AAA или AA. USB челникът обикновено е по-лек и има по-кратко време на работа, но тъй като е акумулаторен, е идеален за хора, които бягат сутрин или вечер няколко пъти седмично. Някой потребители искат челник, който работи със стандартни батерии, както и USB, за да могат да изключват батериите, ако се изтощят и няма наличен източник на захранване. Според модела си челника може да издържи навсякъде между няколко часа и няколко стотин часа зареждане. Имайте предвид, че при най-яркия режим повечето модели ще изтощят заряда си до четири пъти по-бързо.
  • Функционалности на челника - функционалностите варират според челника. Режимът с червена светлина е един от най-полезните функции, които ще видите. Червената светлина е много по-добра за дейности като четене на карта или готвене над печка, така че през нощта къмпингуващите ще я оценят. Освен това поддържа батерията жива по-дълго. Аварийният режим, при който челника работи като сигнал за предупреждение на спасителите, е изключително полезен. Повечето LED модели имат висок и нисък режим, полезен за пестене на батерията. Някои имат и регулируеми лъчи и регулируеми нива на мощност.
  • Тегло на челника - теглото е от значителна важност за комфорта на потребителя. Челника трябва да се чувства стабилно на главата. Прекалено големите размери и тегло биха направили челника некомфортен и нестабилен.
  • Материал на челника - най-често срещания материал за изработка на този тип продукти е алуминия, поради ниското си тегло и здрава структура.

Защо се използва червената светлина на челника?

Червената светлина на челника е предназначена за запазване на нощното ви зрение, като осигурява малко светлина, така че да можете да виждате. Освен това режима на червена светлина не са толкова ослепителни за вашите приятели, така че е идеален, когато го използвате с група хора. Когато сте на къмпинг или с група хора през нощта, несъмнено сте имали неприятното преживяване да бъдете заслепен от челника на приятел. След известно мигане очите ви ще възвърнат способността си да виждат, но не и без петна, които ще останат няколко минути. Именно такива ситуации може да избегнете, използвайки режима на червена светлина. Производителите оборудват челника с режим на червена светлина с точната цел да запазят нощното ви зрение, както и нощното виждане на другите. Очите ни са по-малко чувствителни към ниските дози червена светлина, което означава, че след като използвате режима си на червена светлина на челника, пак ще можете да видите дори изключвате челника си.

Зеницата на окото променя своята дилатация бързо при променяща се светлина което не е причината нощна слепота. По-скоро, когато светлина на която е изложена нашата ретина, родопсинът се избелва, като по този начин губи своята ефективност. Родопсинът е изключително чувствителен към светлина химикал, който се намира в корените на нашите ретини. Необходими са до 30 минути, за да може родопсинът в очите ни да се регенерира напълно. Родопсинът е по-малко чувствителен към червена светлина, което позволява нашето светлинно възприятие да се запази при използването и.

Използването на тази функция на челника има и много други преимущества. При този режим,дали заради по-слабата светлини или заради червения цвят, но челникът привлича по-малко буболечки. Друго предимство е, че по-слабата светлина черпи по-малко ток и можете да използвате челника по-дълго без да го презареждате. За съжаление има модели, при които режима на червена светлина е прекалено слаб и не осигурява нужната сяетлина.