Количка

Челни лампи

Челни лампи (Челници) със светодиоди, халоген и ксенон халоген. Фенери с ярка светлина, подходящи за къмпинг, бягане, катерене, алпинизъм, пещери, туризъм и ежедневие. Новите технологии позволяват да се измислят и проектират фенери и светлини, които са все по-мощни, по-леки и по-адаптирани към нуждите на ентусиастите за туризъм и контакт с природата.

Челник – същност

Челник
Челник yako.bg

Челникът е източник на светлина, поставен на главата за дейности на открито през нощта или при тъмни условия, като пещерно дело, ориентиране, пешеходен туризъм, къмпинг, алпинизъм или планинско колоездене. Той може да се използва и в приключенски състезания. Често челникът се използва от работници в подземни мини ,при спасителни мисии, от хирурзи и от други работници, които се нуждаят от свободни ръце.

Челникът обикновено се захранва от три или четири батерии тип AA или AAA. Системите с тежки батерии (4xAA или повече) обикновено са проектирани така, че светлинният емитер е разположен близо до предната част на главата, а отделението за батерията е отзад. Фара е прикован към главата или шлема с еластична лента. По-леките системи на челник се пристягат към главата на потребителя от една лента, а по-тежките използват допълнителна лента над горната част на главата.

Белите светодиоди се използват в челника, поради по-малкия си размер, по-ниската консумация на енергия и подобрената издръжливост в сравнение с крушките с нажежаема жичка. За да се избегнат повреди на електронните части, обикновено се изисква охладител за всеки челник, които използват светодиоди, които са с повече от 1W. За регулиране на мощността, подадена към свето диодите, често се използват DC-DC преобразуватели, понякога контролирани от микропроцесори. След въвеждането на светодиоди при производство на челник, понякога са използвани комбинации от LED и халогенни лампи, което позволява на потребителя да избира между типовете за различни задачи.

Челник - характеристики

  • Дизайн и конструкция на челника - ако правите нещо атлетично, което не включва велосипед или превозно средство, челникът е първото нещо, за което трябва да помислите. Качественият челник трябва да е удобен, сравнително лек и здрав и трябва да произвежда адекватно количество светлина за вашите нужди. 100 до 150 лумена трябва да са достатъчни за повечето нужди, но за дейности като ориентиране и намиране на маршрути през нощта, пътуващите може да искат по-мощен вариант - нещо толкова ярко като 300 лумена. Ако се чудите колко е водоустойчив челникът, погледнете рейтинга на IPX или оценката на защита от напрежение. Това е мярка за това колко е водоустойчива електрониката на челника, от 1 (някаква водоустойчивост) до 8 (напълно водоустойчива). IPX 4 е повече от подходящ за дъждовни бури, но ако пътувате по вода, може да искате по-висока оценка.
  • Живот на батерията на челника - Повечето модели челник работят на батерии AAA или AA. USB челникът обикновено е по-лек и има по-кратко време на работа, но тъй като е акумулаторен, е идеален за хора, които бягат сутрин или вечер няколко пъти седмично. Някой потребители искат челник, който работи със стандартни батерии, както и USB, за да могат да изключват батериите, ако се изтощят и няма наличен източник на захранване. Според модела си челника може да издържи навсякъде между няколко часа и няколко стотин часа зареждане. Имайте предвид, че при най-яркия режим повечето модели ще изтощят заряда си до четири пъти по-бързо.
  • Функционалности на челника - функционалностите варират според челника. Режимът с червена светлина е един от най-полезните функции, които ще видите. Червената светлина е много по-добра за дейности като четене на карта или готвене над печка, така че през нощта къмпингуващите ще я оценят. Освен това поддържа батерията жива по-дълго. Аварийният режим, при който челника работи като сигнал за предупреждение на спасителите, е изключително полезен. Повечето LED модели имат висок и нисък режим, полезен за пестене на батерията. Някои имат и регулируеми лъчи и регулируеми нива на мощност.
  • Тегло на челника - теглото е от значителна важност за комфорта на потребителя. Челника трябва да се чувства стабилно на главата. Прекалено големите размери и тегло биха направили челника некомфортен и нестабилен.
  • Материал на челника - най-често срещания материал за изработка на този тип продукти е алуминия, поради ниското си тегло и здрава структура.

Защо се използва червената светлина на челника?

Червената светлина на челника е предназначена за запазване на нощното ви зрение, като осигурява малко светлина, така че да можете да виждате. Освен това режима на червена светлина не са толкова ослепителни за вашите приятели, така че е идеален, когато го използвате с група хора. Когато сте на къмпинг или с група хора през нощта, несъмнено сте имали неприятното преживяване да бъдете заслепен от челника на приятел. След известно мигане очите ви ще възвърнат способността си да виждат, но не и без петна, които ще останат няколко минути. Именно такива ситуации може да избегнете, използвайки режима на червена светлина. Производителите оборудват челника с режим на червена светлина с точната цел да запазят нощното ви зрение, както и нощното виждане на другите. Очите ни са по-малко чувствителни към ниските дози червена светлина, което означава, че след като използвате режима си на червена светлина на челника, пак ще можете да видите дори изключвате челника си.

Зеницата на окото променя своята дилатация бързо при променяща се светлина което не е причината нощна слепота. По-скоро, когато светлина на която е изложена нашата ретина, родопсинът се избелва, като по този начин губи своята ефективност. Родопсинът е изключително чувствителен към светлина химикал, който се намира в корените на нашите ретини. Необходими са до 30 минути, за да може родопсинът в очите ни да се регенерира напълно. Родопсинът е по-малко чувствителен към червена светлина, което позволява нашето светлинно възприятие да се запази при използването и.

Използването на тази функция на челника има и много други преимущества. При този режим,дали заради по-слабата светлини или заради червения цвят, но челникът привлича по-малко буболечки. Друго предимство е, че по-слабата светлина черпи по-малко ток и можете да използвате челника по-дълго без да го презареждате. За съжаление има модели, при които режима на червена светлина е прекалено слаб и не осигурява нужната сяетлина.

Производител: Martes Sport Код: MAR6218SS
Челник MARTES Headlight е перфектният продукт за любителите на къмпинг и планинските експедиции. Челна лампа HEADLIGHT е устойчив продукт, идеален за всяка ситуация, при която е необходима силна светлина. Лентата е с регулируема дължина спрямо обиколката на главата. Челникът е перфектна алтерна..
9.00 лв.
Производител: Yate Код: YSE00033
Челник YATE Panter 3W Cree+2LED, компактен и лек, с отлични експлоатационни характеристики. Челникът е подходящ за джогинг, бягане, туризъм, колоездене, риболов, перфектен за ползване в ежедневието, когато имате нужда от достатъчно светлина. Изработен е от пластмаса, устойчива на влага.Техническо оп..
25.00 лв.
Производител: Yate Код: YSE00035
Челник YATE Panter е олекотен челник, подходящ за бягане, туризъм, колоездене, риболов и др. дейности, при които се нуждаете от надеждна и силна светлина. Техническо описание:Мощен 3W диод, 2x бели диода, 2x червени диодаЗхранване - 3 x AAA (не са включени)3 режима на светлина - пълна мощност (..
25.00 лв.
Производител: Martes Sport Код: MAR0820SS
Челник MARTES Proxima е перфектният продукт за любителите на къмпинг и планинските експедиции. Челна лампа MARTES Proxima е подходящ за всяка ситуация, при която е необходима силна светлина. Лентата е с регулируема дължина спрямо обиколката на главата. Челникът е перфектна алтернатива на класич..
11.00 лв.
Производител: Yate Код: YSE00042
Челник YATE Caracal e снабден с новото поколение светодиодни ленти (COB), които осветяват широката зона пред челника. Той е подходящ за ходене и бягане, тъй като осветява не само зоната пред вас, но и обкръжаващата ви среда, така че да не губите периферното виждане. Модерен дизайн, лек и водоустойчи..
19.00 лв.
Производител: inSPORTline Код: IN 17636
Челник inSPORTline Promety е практичен, подходяща за различни спортове и занимания на открито. Може да го използвате по време на бягане, колоездене, туризъм, но също така и при нощните  разходки с домашния ви любимец. Еластичната лента около главата може да се регулира така, че челнат..
22.00 лв.
Производител: Elbrus Код: EL6818SS
Челник ELBRUS Jackalight Grey Camo print,  е практичен аксесоар подходящ за ползване в ежедневието, когато сте на експедиция, лагер, вечерно обучение, катерене или къмпинг. Дизайнът е семпъл. Регулируемата лента ви позволява да регулирате прецизно, така че да не се върти или да се изплъзне по в..
17.00 лв.
Производител: Elbrus Код: EL7018SS
Челник ELBRUS Jodalight, подходящ а за ползване, когато сте на къмпинг, туризъм, алпинизъм, спортно ориентиране или ежедневие.Техническо описание:Тегло: 85 гМатериал: ABS, полиестерОтговаря на изискванията на EN 55015: 2013, EN 61547: 2009Батерия: 1 200 mAh Li-батерияUSB кабелLED диодиОбхват: 70 м, ..
49.00 лв.
Производител: Yate Код: 12911
Челник с възможност за фокусиране на светлинния лъч. Характеризира се с висок интензитет на светлината и дълъг живот (до 50000 часа), ниска консумация на енергия в сравнение с лампа с нажежаема жичка при една и съща мощност. Zoom Control: приближаване (zoom) се извършва чрез издърпване или натискане..
36.00 лв.
Производител: Petzl Код: E091DA0
Челна лампа TIKKINA излъчва светлина 250 лумена в широк лъчев сноп и е подходяща за осветяване на обекти на близко разстояние. Компактен челник, с който лесно се работи, практичен за аутдор дейности като къмпинг, туризъм или пътуване. Челната лампа TIKKINA се продава с три батерии, а благода..
39.00 лв.