Количка

Газови котлони и съдове

В нашия онлайн магазин ще откриете многообразие от газови котлони, кухненски съдове за готвене и прибори за хранене. Преносимите котлони за къмпинг са с модерен дизайн, подходящи за готвене на открито. Кухненските съдове за готвене са алуминиеви и с незалепващо покритие. Газовите котлони, кухненските прибори и съдове за приготвяне на храна са чудесно допълнение към вашето туристическо оборудване, тъй като топлата храна е за предпочитане, когато сте на открито!

Газов котлон същност и инструкции

Газов котлон
Газов котлон yako.bg

Газовият котлон е полезно част от екипировката, независимо дали ще ходите на къмпинг със семейството, тръгвате на екскурзия през уикенда или планирате експедицията. Газовият котлон за къмпинг може да се използва почти навсякъде, където трябва да готвите храна. Съвременните версии газов котлон осигуряват лесно инсталиране и са компактни и леки. Знанието как безопасно и ефективно да използвате газовия котлон ще ви бъде от огромна помощ, когато сте навън сред природата.

Когато става въпрос за употребата на газов котлон има две основни стъпки, които трябва да изпълним:

 • Сглобяване на газовия котлон с източник на гориво
  • Извадете всички части -Къмпинг печките обикновено се предлагат в няколко различни парчета, които трябва да бъдат свързани. Изваждането на всички части от чантата ви дава хубав преглед кои предмети имате. Вътре в опаковката трябва да има лист хартия или карта, която съдържа списък на предметите, които трябва да бъдат включени в печката. Можете да използвате този списък, за да проверите дали имате всичко. Трябва да има бутилка с газ, съединителен маркуч, газов котлон и може да има няколко други дребни предмета в зависимост от вида на печката, който имате. Ако липсват елементи, не се опитвайте да сглобите печката, тъй като може да е опасно.
  • Свържете резервоара за газ към газовия котлон с помощта на маркуча - това е основната връзка, която трябва да се установи, за да можете да готвите. Газопроводът трябва да се свърже с газовия котлон чрез усукване, но може да е различен в зависимост от модела на печката, който имате. Контейнерът е метална бутилка, а газопроводът обикновено е направен от материал, наподобяващ маркуч. Внимавайте да не усуквате прекалено силно. Най-вероятно ще чуете шум при щракване, след като линия бъде успешно свързана.
  • Напръскайте сапунена вода върху всяка точка на съединяване, за да проверите за течове. След като напръскате водата, изчакайте да видите дали в точките на свързване се появяват мехурчета. Ако се появят мехурчета, това означава, че има пропусклива връзка и трябва да опитате повторно да свържете газопровода към газовия котлон и бутилката. Ако няма мехурчета, можете да продължите напред. Използването на всеки редовен сапун за миене на съдове, смесен с вода в бутилка със спрей, работи добре тук.
  • Почистете точките на свързване с помощта на хартиена кърпа. Ако оставите тези точки мокри, съществува риск останалата течност да ви попречи да запалите газовия котлон. Ако нямате хартиена кърпа, използвайте кърпа или някакъв друг материал.
  • Намерете равна повърхност, на която да позиционирате газовия котлон. Когато готвите, газовия котлон трябва да бъде напълно подравнен, в противен случай има риск да падне. Това е не само опасно, но невероятно неудобно. Ако трябва, създайте равна повърхност на която да поставите газовия котлон, като изкопаете част от земята и я натрупате, за да образувате равна площ. Избягвайте всеки терен, който има потенциал да се измести, докато готвите на него с газов котлон.
 • Работа с газов котлон
  • Разделете ръцете около горелката на газовия котлон, така че да са равномерно разположени една от друга. Тези елементи образуват опорната основа, където ще седи вашият съд / тиган върху газовия котлон. Когато газовия котлон е сгънат, ръцете са групирани заедно. Разстелете ги, като ги издърпате нагоре и ги бутате около горелката на газовия котлон. В повечето случаи газовия котлон има 4 рамена, но е възможно вашият газов котлон да има само 3.
  • Изпомпвайте газа 15-20 пъти с помощта на помпата на бутилката. По този начин се създава налягане, необходимо за преобразуването на горивото от течност в газ. Помпайте, докато не почувствате твърдо съпротивление от помпата (около 15-20 пъти).
  • Отворете газопровода на газовия котлон. Горивото ще излезе в малко водосборно пространство, което пламъкът образува наоколо. Това първо малко гориво е необходимо, за да можете да загреете газопровода и да осигурите пространство, където течността се превръща в газ, така че да може да изгори ефективно
  • Запалете горивото в газовия котлон Този процес се нарича "грундиране" на горивото и той по същество върши работата на искрата. Използвайте дълъг кибрит или запалка, за да запалите горивото в газовия котлон и внимавайте да не изгорите ръката си, когато правите това.
  • Настройте пламъка според размера, който искате, с помощта на регулатора. Газовия котлон вече е напълно готов за използване. Отварянето на регулатора на горивото допълнително ви дава по-голям пламък и затварянето му намалява пламъка. Когато сте готови, оставете частите на газовия котлон да се охладят, преди да ги опаковате, тъй като те ще бъдат горещи.

Кое гориво е по-подходящо за газов котлон за къмпинг

Обикновено два вида газ се използват за печките на открито: Бутан или Пропан. Това са и двата вида течен нефтен газ (LPG), който се използва в газовият котлон използван за къмпинг. Ако се вгледате в бутилките, ще забележите, че някои са сини (бутан), а други червени (пропан).

Каква е разликата между бутан и пропан?

Пропанът действа, когато изстива. За съжаление бутанът се кондензира, когато изстине и няма да тече. Така че, ако планирате вашето приятно преживяване на открито през зимата , пропановият газов котлон е Вашият вариант. Но ако пропанът работи целогодишно, защо да се занимавате с бутан? Бутанът гори по-ефективно, така че можете да получите повече гориво от по-малък газов котлон, плюс пропановите бутилки са по-тежки, което прави бутан по-лесен за транспортиране, когато разполагате с много багаж за къмпинга.

Трябва също така да проверите избраният от Вас газов котлон за да видите какво гориво официално поддържа. Някой модели газов котлон работят както с бутан, така и с пропан.

Съвети за безопастност при употребата на газов котлон

 • Когато използвате всякакъв тип печка, трябва да изберете равна повърхност, на която да я разположите.
 • Никога не гответе вътре в палатката си с газов котлон и внимавайте колко близо готвите до палатката си, тъй като те са лесно запалими.
 • Винаги изчакайте газовият котлон да изстине, преди да го почистите и приберете.
 • Почиствайте старателно след употреба и винаги съхранявайте газовия котлон на хладно и сухо място.
 • Винаги проверявайте газовия котлон за повреда, преди да го използвате, и не използвайте печка, ако изглежда повредена.
 • Не правете модификации върху уреда си.
Производител: Pinguin Код: 7633
Газова бутилка PINGUIN 230 гр е всесезонната газова смес на PINGUIN се състои от  Propan / N-Butan / Izo-Butan, което я прави подходяща за използване през четирите сезона. Газовата бутилка е предназначена за много ниски температури, за употреба при зимни условия до -40°C. и летни без огран..
9.00 лв.
Канче YATE Alu 0.4 l
-25 %
Производител: Yate Код: YM04349
Алуминиево канче YATE Alu 0.4 l е изработено от анодиран алуминий (закален против ръжда) и е с атрактивен дизайн. Не съдържа BPA, фталати, или олово. Задържа температурата на напитката за дълго време. Алуминиево канче YATE Alu 0.4 l е подходящо за пикник, къмпинг, туризъм, ежедневие.Т..
4.50 лв. 6.00 лв.
Производител: Pinguin Код: PIN67019
Газова бутилка PINGUIN 110 гр е газова смес, която се състои от Propan / N-Butan / Izo-Butan. Газовата бутилка е със стандартна резба и е съвместима с туристически газови котлони. Подходяща е за ползване през четирите сезона.Техническо описание:Тегло: 0.210 кгКоличество газ: 110 грТил: винтВ съответ..
5.00 лв.
Производител: Pinguin Код: 7634
Газова бутилка PINGUIN 450 гр с всесезонната газова смес на PINGUIN се състои от  Propan / N-Butan / Izo-Butan във флакон от 450гр, което я прави подходяща за използване през четирите сезона. Газовата бутилка е предназначена за много ниски температури, за употреба при зимни условия.Техниче..
13.50 лв.
Производител: Pinguin Код: 7632
Всесезонна газ в бутилка PINGUIN 220 гр на PINGUIN се състои от  Propan / N-Butan / Izo-Butan, което я прави подходяща за използване през четирите сезона. Газовата бутилка е предназначена за много ниски температури, за употреба при зимни условия.   Техническо описание: Тегло - 3..
4.50 лв.
Производител: Pinguin Код: PIN9030
Поставка за газова бутилка PINGUIN Cartridge stand е стойка осигуряваща стабилност на газовия котлон дори, когато е натоварен с голяма и тежка тенджера или широк тиган. Осигурява стабилността на газови бутилки, котлончета или лампиТехническо описание: Разгънете краката за да ги заключ..
6.00 лв.
Производител: Pinguin Код: PIN66619
Адаптер за газова бутилка PINGUIN позволява да свържете котлоните на PINGUIN или друга марка с подобните модели на други марки, като PRIMUS (със стандартни винтове за 230 г и 450 г бутилки), към изключително компактната бутилка от 220 г.   Техническо описание:  Тегло - 50 г Р..
12.00 лв.
Производител: Yate Код: 11188
•  20 къса от нетоксично гориво в опаковка • Тегло с опаковката - 0.2 кг...
5.00 лв.
<