Количка

Крачкомери и компаси

Тук може да намерите крачкомери, които ще ви помогнат да разберете разстоянието, което сте изминали, вашият пулс, калориите, които сте изгорили. Компасите могат да ви послужат в трудни ситуации, за да се уверите, че вървите в правилната посока.


Компас – същност и дизайн

Компас
Компас | YAKO.BG

Компас е навигационен инструмент за определяне на посоката спрямо магнитните полюси на Земята. Състои се от намагнитизирана стрелка (обикновено маркирана на края, сочещ север). Уредът се синхронизира с магнитното поле на Земята. Използването на компас значително подобри безопасността и ефективността на пътуването, особено пътуванията в океана. Компас може да се използва за изчисляване на посоката, използван съвместно със секстант за изчисляване на географската ширина и с морски хронометър за изчисляване на дължината. По този начин той осигурява много подобрена навигационна способност, която наскоро беше изместена от съвременни устройства като Глобалната система за позициониране (GPS). Компас е всяко магнитно чувствително устройство, способно да показва посоката на магнитния север на планетата. Стрелката показва основните точки на север, юг, изток и запад. Често компасът е изграден като самостоятелен запечатан инструмент с намагнитизирана стрелка, въртяща се свободно върху център или се движи във флуид, като по този начин може да посочва северна и южна посока. Историческите сведения сочат, че първият компас е изобретен в древен Китай около 247 г. пр. Н. Е. и е бил използван за навигация от 11 век. Сухият компас е изобретен в средновековна Европа около 1300 г. Той е изместен в началото на 20-ти век от пълния с течност магнитен компас.

Измислени са и други, по-точни устройства за определяне на посока север, които не зависят от магнитното поле на Земята (посока истински север, а не посока север спрямо магнитното поле на Земята). Жиро компас или астро компас може да бъде използван за намиране на истински север, като същевременно не се влияят от земните магнитни полета, близки електрически вериги или близки маси от черни метали. Скорошна разработка е електронният компас или оптичен жиро компас, който разпознава магнитните посоки с голяма точност. Това устройство често се появява като незадължителна подсистема, вградена в GPS приемници. Магнитните модели обаче остават популярни, особено в отдалечените райони, тъй като са евтини, издръжливи и не изискват електрическо захранване.

  • Компас за къмпинг и туризъм - Съвременният компас обикновено използва намагнитизирана игла или циферблат вътре в капсула, пълна с течност (обичайно е масло, керосин или алкохол). Докато по-старите дизайни обикновено включват гъвкава мембрана или въздушно пространство вътре в капсулата, за да позволят промени в обема, причинени от температура или надморска височина, съвременният компас с течност използва по-малки корпуси и / или гъвкави материали за самата капсула, за да се постигне същия резултат. Течността потиска движението на иглата и кара иглата да се стабилизира бързо, вместо да се колебае напред и назад около магнитния север. Северът на иглата или циферблата, както и други ключови точки, често са маркирани с фосфоресциращи или фото луминесцентни материали, за да може самия компас да се чете през нощта или при слаба светлина. Други характеристики, намиращи се в съвременния компас, са мащаб на карта и ример за измерване на разстояния и начертаване на позиции върху карти, светещи маркировки върху циферблата или скалата, различни механизми за наблюдение (огледало, призма и др.) за ориентиране при отдалечени предмети и постигане на по-голяма точност, "глобални" игли за използване в различни полукълба, регулируем наклон за получаване на реална ориентация без прибягване до аритметика и устройства като сензори за наклон за измерване на градиентите.
  • Военен компас - наричан още обективен, той обикновено се използва от американските военни. Обективният компас се състои от различни части в сравнение с компас на основна плоча. Терминът „обектив“ идва от факта, че има леща от задната страна на компаса, която помага в процеса на ориентиране. Военният компас е съставен от три части: капак, основа и леща за четене. Капакът се използва за защита на самия компас и също така включва прозорчето за наблюдение - което ви помага да определите посоката. Основата е циферблатът за компас, рамката и контура на палеца - контурът за палеца се използва за стабилност за получаване на по-точно четене. И накрая, лещата за четене също помага да покриете компаса и да се сгъва.

Как действа и за какво се използва компаса?

Всеки компас функционира като индикатор за "магнитен север", защото магнитната стрелка в сърцето на компаса се приравнява към една от линиите на магнитното поле на Земята. В зависимост от това къде компасът е разположен на повърхността на Земята, отклонението между географски север или "истински север" ще се отдалечи спрямо меридиана на магнитното поле на Земята. Трябва да се отбележи, че географският Северен полюс и магнитният северен полюс не съвпадат на повърхността на Земята. Магнитният северен полюс се движи в кръг с радиус приблизително 1600 км южно от географски север. Необходими са около 960 години, за да може магнитният полюс да завърши един цикъл на дрейф през Северния ледовит океан. Смята се, че причината за този дрейф на магнитния полюс е циркулацията на магмата вътре в Земята.

Модерният ръчен компас със скала за измерване на ъгъла, винаги е с допълнителна стрелка или индикатор за посока на движение (DOT), присъстваща на основната плоча. За да проверите напредъка на даден курс или да гарантирате, че разглежданият обект наистина е вашата дестинация, може да се извърши ново отчитане на компаса към целта. След насочване на стрелката DOT върху основната плоча към посоката, ръчният компас е ориентиран така, че иглата да се наслагва върху ориентиращата стрелка в капсулата. Точната стойност на магнитното отклонение зависи от мястото и варира във времето, въпреки че деклинацията често се дава на самата карта или може да се получи онлайн от различни сайтове. Ако туристът е следвал правилния път, коригираната (вярна) посока на компаса трябва да съответства точно на истинската посока, получена преди това от картата.

Компас от YAKO.BG

Зад платформата YAKO.BG стоят висококвалифицирани хора, които поддържат и селектират информация, снимки за всички продукти в електронния магазин. Представяме разнообразни продукти за къмпинг и туризъм: раница, туристическа аптечка, компас, бивачно фолио, спален чувал, палатка и други. В СПОРТНИ МАГАЗИНИ ЯКО в Русе, Варна, Пловдив и София работи екип от професионалисти, които ще Ви посрещнат любезно и ще ви дадат пълна информация по отношение на продуктите, които предлагаме.

Доверете ни се и се спрете на нашата колекция ръчен компас за къмпинг и туризъм. Предлагаме компас с карабинер или с огледало, както и компас за почитатели на приключенията.

Производител: inSPORTline Код: IN 11145
Крачкомер inSPORTline Punty е лесен за опериране. Устройството е надеждно и ще подобри ефективността на вашите упражнения. Големия му, лесен за четене дисплей показва текущите функционални стойности. Този крачкомер разполага с два операционни бутона - SET и MODE. Основният бутон MODE се намира на пр..
28.00 лв.
Производител: Maxima Код: 600322
Карабинер с компас MAXIMA е изключително полезен и функционален. Самият компас е достатъчно чувствителен и работи с голяма точност. Подходящ за ползване при ориентиране в непозната местност.Технческо описание:Опаковка: блистерТегло: 0.040Цвят: сивРазмери: 6.5 х 3 х 0.8 см..
5.50 лв.
Производител: inSPORTline Код: IN 18814
Дигитален крачкомер inSPORTline Strippy II е смарт устройство с различни функции, като брой на стъпките, изминато разстояние, изгорени калории или прекарано време в ходене. Паметта на педометъра съхранява вашите данни за 30 дни. Можете да изтеглите данните си в компютъра си и да сравните резултатите..
63.00 лв.
Производител: inSPORTline Код: IN 2713
Техническо описание:Модерен дозайн, богата функционалностФункции - дата, час, алармаЯсен досплей с подсветкаЛесно опериране с един бутонИзмерване на сърдечната честота с прецизността на ECGПодходящ за повечето активни спортове и за управление на тренировкитеЗагуба на мазнините чрез тренировки в жела..
102.00 лв.
Производител: Vango Код: 0903221
Много лек, изключително компактен и супер ефективен компас с луминисцентни маркировки за нощно навигиране. Разполага с две скали: в сантиметри и инчове, както и с вградено шнурче за носене на врата. Техническо описание:Луминисцентни маркировки за нощно навигиранеДве скали: в сантиметри и инчовеШнур ..
15.97 лв.
Производител: inSPORTline Код: IN 11144
Крачкомер inSPORTline Pallete е изключително лек и компактен и измерва основните функции за броене на стъпките. С него се работи лесно, има клипс за поставяне към колан, панталони, или спортни облекла на равнището на талията. Подходящ е за както за разходки, така и за бягане. Благодарение на малките..
14.00 лв.
Компас със огледало FRENDO
Доставка до 3 дни
Производител: Frendo Код: 130185
Компас с огледало FRENDO е подходящ за оцеляване в екстремни ситуации.Техническо описание:2 скали за измерване на карти - 1:25 000- 1:50 000Скала в милиметри и инчовеФосфорисцираща стрелка за употреба при тъмнинаКапак с огледало и ос за наблюдениеМалка лупаПластмасова конструкцияШнур за носене на вр..
17.00 лв.
Компас с линия 85mm METEOR
Доставка 14 дни
Производител: Meteor Код: M71006
Компас METEOR with 85mm Ruller е навигационен уред за ориентиране чрез определяне посоките на света. Компасът предлага възможност за ориентиране в непозната местност, определяйки азимута. Той има 360 ° въртящ се скален диск със стрелка, потопен в антифриз. Уредът за навигация е със две скали за..
12.00 лв.
Компас с линийка и бял диск METEOR
Доставка 14 дни
Производител: Meteor Код: 71009
Компас с линийка и бял диск METEOR, е професионално решение за туристи, почитатели на планинското катерене, къмпинга и разходките сред природата. Скалата позволява да се определи азимутът, а мобилният лимбус да навигира. Това е устройство подходящо за ползване при пътувания до дадена местност или на..
13.00 лв.
Компас TREKMATES Expedition
Доставка до 3 дни
Производител: Vango Код: V7490
Компас TREKMATES Expedition e eкспедиционен компас с вградена лупа за по-подробно разчитане на карти. Техническо описание:Две скали  в сантиметри и инчове и е с луминисцентни ключови посоки за употреба при лоши светлинни условияКомпасът е с гумени крачета, които служат за сигурно запазване ..
10.98 лв.