Количка

Вело ръкавици

Тук ще откриете най-качествените юношески, дамски и мъжки вело ръкавици. Колекцията ни е в различни стилове, от ръкавици половин пръст до цели пръсти, за студено време или просто за комфорт. Вело ръкавиците подобряват сцеплението между китките и кормилото, предпазват от поява на мехури, поддържат топли пръстите при ниски температури, абсорбират удари. Нашите вело ръкавици са изключително удобни и практични за различни видове дейности.

Защо трябва да носим вело ръкавици?

Вело ръкавици
Вело ръкавици

Вело ръкавиците са често подценяван аксесоар. Всеки сериозен велосипедист ще ви каже колко е важно да използвате вело ръкавици. Независимо дали сте начинаещ колоездач или професионалист, ако ръцете ви станат прекалено студени, возенето ви става некомфортно. Това може да попречи на захвата Ви и способността Ви да спирате и да маневрирате. От друга страна, ако е прекалено горещо, ръцете се изпотяват, което затруднява задържането. За това ще ви трябва нещо, което предлага добро сцепление на елементите, като в същото време балансира топлината и дишането. Можете да получите това в хубав чифт вело ръкавици. Те са едно от малкото парчета облекло, които осъществяват директен контакт както с тялото, така и с велосипеда. Вело ръкавиците Ви помагат да поддържате правилното сцепление с дръжките на кормилото. При случайно падане вело ръкавиците могат да предпазят ръцете и могат да помогнат за облекчаване на болезнеността и изтръпването в ръцете ви по време на каране. Въпреки това, като всеки друг тип велосипедна екипировка, не можете просто да вземете нито един чифт вело ръкавици от рафта. Те трябва да са идеално подходящи за вас. Вело ръкавици съществуват в различни варианти, с различни вътрешни подплънки в зависимост от времето или температурите навън например. Така че независимо дали е просто мразовито, дълбоко през зимата или горещо през лятото, за вас има подходящ чифт вело ръкавици.
По-долу е дадена информация, която да Ви помогне да намерите подходящата двойка вело ръкавици.
Улнарният нерв представлява един от трите главни нерва, осигуряващи инервация на ръката. Улнарният нерв осигурява сетивността на малкия пръст и безименния пръст. Той е отговорен също и за движенията на голяма част от малките мускули в ръката, свързани с изпълнение на фините движения, както и на някои от по-големите мускули на пред мишницата, спомагащи за здравия захват на ръката. Задържайки ръкохватката на велосипеда без вело ръкавици, се оказва натиск върху този нерв, понякога създавайки изтръпване или болка. На мястото, където ръката ви, нервът и кормилото осъществяват контакт, е мястото, където вело ръкавиците предлагат облекчение. Много вело ръкавици включват подплънки на дланта, за да разпръснат силата, която се прилага върху нерва. Подложката действа като малък мост, премахвайки дискомфорта в ръката и позволявайки безкрайни километри удобно каране.
Друго важно нещо на което можете да обърнете внимание при избора на вело ръкавици е връзката между показалеца и палеца. Тя ще Ви даде чудесна индикация за това колко подходящи са вело ръкавиците за захващане на дръжката. Ако вело ръкавиците са достатъчно прибрани, за да избегнете протъркване и притискане, тогава те са подходящи. Ако обаче са твърде стегнати през лентата, тогава захващането на кормилото само ще засили това налягане.
Ако за пръв път използвате вело ръкавици, трябва да приемете, че държането на ръкохватките с вело ръкавици ще се почувства различно. Ако чувствате, че подплънката поставя ръката ви в неестествено положение, опитайте с различни модели, докато не намерите такава, която да се чувства по-нормална.
Вело ръкавиците се предлагат в няколко основни разновидности:

  • Вело ръкавици без пръсти – те имат леко подплатена длан от кожа (естествена или синтетична), гел или друг материал. Исторически вело ръкавиците са с връв, но сега почти винаги са изработени от изкуствен текстил, съдържащ еластан . Кожени вело ръкавици с длани и коркова лента са широко приети, при колоездене на турнир.
  • Ветроустойчивите / водоустойчиви вело ръкавици с пълен пръст - полезни през пролетта и есента. Като цяло тези вело ръкавици също са устойчиви на вода, но при силен дъжд ще станат мокри. Дланите могат да бъдат третирани за подобряване на триенето.
  • Зимните вело ръкавици са по-обемни, може би са направени от две части, вътрешна и външна, така че вътрешните да могат да се мият. Те обикновено имат по-дълги маншети, да се прибират в якета и да избягват изстудяването на китките, водоустойчива външност и слой изолация между това и облицовката или вътрешната ръкавица.
  • Вело ръкавиците с два пръста са добри в силен студ, тъй като позволяват да се образува един-единствен джоб топъл въздух около пръстите. Използват спирачките донякъде неудобно. Някои велосипедисти използват тънка вътрешна ръкавица и ръкавица за ски над върха, когато се возят при минусови (Целзий) температури.
  • Вело ръкавиците с форма на щипки от омари са сравнително скорошно нововъведение по средата между обикновена ръкавицата и ръкавицата с два пръста. Два пръста са поставени във всеки от двата широки пръста, което дава голяма част от предимството на вело ръкавици, но използването на спирачните лостове е много по-лесно.
  • Планинското колоездене се е развило дотам, че те имат свой собствен стил на безопасност. Това включва и вело ръкавиците, предназначени за опасностите от карането извън пътя. Тези вело ръкавици вече имат повече подплънки, за да увеличат омекотяването на удара и цялостния комфорт. Това, заедно със защитата с пълен пръст и кожени длани, осигуряват вело ръкавиците, създадени специално за планинско колоездене.
  • Велосипедистите, които карат продължително време в много студено време, могат да поставят вело ръкавици с ръкави на кормилото на велосипеда си, за да пазят вятъра, студа и валежите далеч от ръцете и зоната на кормилото. Те технически не се считат за „вело ръкавици“, тъй като не се носят на ръката, но изпълняват същата функция.
Потта от ръцете може да направи нечии вело ръкавици да станат неприятни доста бързо, затова е най-добре да ги съхранявате, така че въздухът да циркулира във вело ръкавиците, ако това е възможно (например на радиатор). След мокро или твърдо каране може да е най-добре да обърнете вело ръкавиците отвътре навън, за да изсъхнат. Кожените вело ръкавици могат да се мият с хладна вода и се казва, че най-добре се изсушават върху ръцете.

Ползи от употребата на вело ръкавици

  • Топлина - вело ръкавиците често се използват за подгряване на ръцете - функция, която е особено необходима при колоездене в студено време. Дизайнът на повечето съвременни велосипеди е такъв, че ръцете на велосипедиста остават на кормилото по време на движение, положение, което ги оставя изложени на атмосферни влияния. Ръцете също са относително неактивни и нямат голяма мускулна маса, което също допринася за възможността за втрисане. Следователно вело ръкавиците са жизненоважни за изолацията на ръцете от студ, вятър и изпарително охлаждане, докато карате колело.
  • Комфорт - Вело ръкавиците значително подобряват комфорта при каране. Колоезденето създава силен стрес върху ръцете, под формата на продължителен натиск върху кормилото и предаване на внезапни шокови вълни през кормилото към ръцете. Тежестта на дискомфорта може да бъде смекчена донякъде от положението на езда, но по същество е присъща на повечето дизайни на изправен велосипед. Изборът на разпределение на теглото между седлото и кормилото обаче обикновено се определя от други фактори, като аеродинамика, управление и дългосрочен комфорт. Затова подплатените веол ръкавици или ръкохватките на кормилото са полезни за увеличаване на комфорта за дадена геометрия. Излишъкът от подплънки на вело ръкавиците обаче може да доведе до други проблеми. Твърде много подплънки ще са склонни да притискат меките тъкани между тях и могат да компресират нервите в ръцете, причинявайки нещо подобно на синдрома на карпалния тунел.
  • Защита - Вело ръкавиците играят важна роля за безопасността. Предпазването с ръка, за да се омекоти падане, е естествена реакция. Ръцете обаче са една от по-трудните части на тялото за възстановяване. Има малко или никаква резервна кожа, а обездвижването на ръцете достатъчно за насърчаване на заздравяването включва значително неудобство за пациента. Така че много велосипедисти избират да носят вело ръкавици през цялата година, за да избегнат увреждане на кожата при падане. Вело ръкавиците могат да помогнат не само при охлузни рани, но и при друг вид нараняване.
Производител: W-Tec Код: IN 9042-2
Дамски ръкавици за колоездене W-TEC Mison  предлагат удобство при колоездене и са с много атрактивен дизайн. Благодарение на използваните еластични и дишащи материали ръцете имат възможност за вентилация.  Техническо описание:Висок комфорт при носенеВелкро закопчаванеВентилационни пор..
23.00 лв.
Производител: IQ Код: IQ1018SS
Мъжки вело ръкавици IQ Snag съчетават високо качество с оригинален дизайн. Идеални са за ползване по време на кратки екскурзии, както и за колоездене. Моделът е с половин пръсти. Ръкавиците са подсилени от вътрешната страна на китката. По този начин дланта Ви ще бъде предпазена от драскотини, удари ..
24.00 лв.
Производител: IQ Код: IQ4419SS
Вело ръкавици IQ Raid се състоят от две части - външната част е еластична мрежа, която придържа ръкавицата плътно към ръката. Вътрешната част е мек материал, който предпазва надеждно ръцете. Горната част на китката и чувствителните зони на дланите са подсилени. Меките подложки на дланите предпазват ..
19.00 лв.
Производител: W-Tec Код: IN 9034
Вело ръкавици W-TEC Rusna, атрактивен и стилен дизайн. Допълнително подсилване в зоната между палеца и показалеца.Техническо описание:Атрактивен и стилен дизайнМрежеста зона в горната част на дланта, за максимална циркулация на въздухаПодложки от гел в зоната на длантаПерфорирана зона при длант..
25.00 лв.
Производител: W-Tec Код: IN 9021-2
Вело ръкавици W-TEC Humyr, атрактивен и стилен дизайн, подложка от гел, два захвата за лесно сваляне от ръката.Техническо описание:Атрактивен и стилен дизайнПодложки от гел в зоната на длантаГорната част на палеца е изработен от мек, хавлиен материалПерфорирана зона при дланта, за допълнителна цирку..
25.00 лв.
Производител: W-Tec Код: IN 9042-1
Дамски ръкавици за колоездене W-TEC Mison предлагат удобство при колоездене и са с много атрактивен дизайн. Благодарение на използваните еластични и дишащи материали ръцете имат възможност за вентилация.  Техническо описание:Висок комфорт при носенеВелкро закопчаванеВентилационни пориМатер..
23.00 лв.
Производител: IQ Код: IQ22
Вело ръкавици IQ Snag са практични ръкавици за колоездене или активни дейности на открито. Подсилени с подложки от страната на дланите, поемащи удари и натоварвания.Техническо описание:Подсилени с подложки от страната на дланите, поемащи удари и натоварванияПристягане с велкро, позволява по-доб..
24.00 лв.
Производител: W-Tec Код: IN 9050
Дамски ръкавици за колоездене W-TEC Dusky предлагат удобство при колоездене и са с много атрактивен дизайн. Благодарение на използваните еластични и дишащи материали ръцете имат възможност за вентилация. Техническо описание:Висок комфорт при носенеВелкро закопчаванеВентилационни пориМатериал - ..
23.00 лв.
Производител: W-Tec Код: IN 9021-1
Вело ръкавици W-TEC Humyr, подложки от гел б зоната на дланъта, пристягане с велкро лента.Техническо описание:Атрактивен и стилен дизайнПодложки от гел в зоната на длантаГорната част на палеца е изработен от мек, хавлиен материалПерфорирана зона при дланта, за допълнителна циркулация на въздухаДопъл..
25.00 лв.