Количка

Плавници

Плавници
Плавници yako.bg
Плавници ускоряват значително скоростта при плуване и намаляват умората. Предлагаме ви голямо разнообразие от висококачествени плавници от различни материали, размери, технологии, меки и удобни, регулируеми.

Плавниците са едни от първите неща, който трябва да проучите, когато стартирате своята подготовка за гмуркане. Те, заедно с шнорхел и маска, са евтини в сравнение с друго оборудване от висок клас като регулатори и мокри костюми, които могат да бъдат закупени по-късно.

Защо плавниците са толкова дълги?

Дължината на плавниците се определя основно от целта, д която ще бъдат използвани. Ако погледнем средната дължина на плавниците за свободно гмуркане ще забележим, че те са много по-издължени, от тези за шнорхелинг, плуване или дори скуба дайвинг. И ако някога сте носили дълги плавници за свободно гмуркане, ще се съгласите, че ходенето с тях по суша е доста трудно и дори смехотворно.

Плавниците са толкова дълги, защото по-издължения край оттласква повече вода с едно движение. Което от своя страна означава, че се използва по-малко количество енергия за всеки ритник. Тази високоефективна настройка на дължината на перката ви означава, че можете да се движите бързо през водата, покривайки повече разстояние, като използвате по-малко време, кислород и енергия. По-дългите остриета на перките на плавниците, в дългосрочен план, ще доведат до спестяване на повече кислород за вашия мозък и тяло, така че да можете да се гмуркате по-дълбоко, за по-дълго.

Видове плавници

Един от основните фактори, които трябва да се вземат предвид при избора на плавници е целта за която ще се използват. Основната класификация, по която можем да разделим плавниците е според тяхното предназначение: за гмуркане, за скуба дайвинг, за шнорхелинг и др. В следващите редове ще разгледаме по-обстойно най-разпространените видове плавници.

  • Плавници за шнорхелинг – те трябва да са леки и гъвкави. Тъй като гмуркането с шнорхел се извършва на относително малка дълбочина, плавниците за гмуркане са проектирани така, че да бъдат по-базови. Обикновено те са с по-малка дължина, така че да могат да се правят малки и гъвкави движения за лесна маневреност точно под повърхността на водата. Това също води до по-малък риск от увреждане на коралови рифове при плуване в близост и през тях. Късите перки за плуване са дълги от 15 до 20 инча, докато по-традиционните перки за шнорхел могат да достигнат до 24 до 26 инча. Някои имат дизайн с отворена пета, но повечето обикновено имат пълен джоб за крака, което елиминира нуждата от ботуши или чорапи. Плавниците за шнорхелинг могат да се използват и за плуване, но като цяло не се препоръчват за гмуркане, тъй като нямат функции, от които водолазите се нуждаят за по-големи дълбочини и по-силни течения.
  • Плавници за скуба гмуркане – плавниците за скуба гмуркане обикновено са с по-голяма дължина от тези, използвани за плуване с шнорхел. Размерите им варират между 25- 30 инча, което дава повече сила на всеки ритник и спомага за по-лесното и бързо придвижване при нарастващото налягане на дълбоките води. Плавниците за скуба гмуркане се характеризират с два основни дизайна. Първият вид е със специализирани интегрирани в перката канали, които позволяват на водата да се движи по нея(а не срещу нея), което позволява на гмуркача да се движи по-бързо. Вторият дизайн е с разделена перка, което позволява на водолаза да се движи с по-голяма мощност. Друга важна характеристика на тези плавници е, че те обикновено могат да имат дизайн с затворени или отворени джобове за крака . Отворените джобове ви позволяват да носите водолазни обувки, за да поддържате краката си по-топли в по-студена вода, а затворените дизайни запазват топлината в краката ви, като ги покривате изцяло. В същото време плавниците са по-твърди и по-плътни, за да предлагат повече издръжливост и мощност при по-трудни условия.
  • Плавници за подводен риболов и фридайвинг - При подводен риболов и фридайвинг ще Ви трябват плавници с дълги, оребрени перки. Тъй като са много твърди, тези плавници ще Ви преместят мощно напред. Нещо повече, тяхната мощност е пропорционална на дължината им и също зависи от материалите, използвани за направата им. Остриетата на тези перки са направени от пластмасови полимери или въглерод, за да ги направят по-мощни и по-леки. Стандартните перки на този вид плавници са с размери около 31,5 (80 см) - 38,5 инча (~ 98 см). Дългите перки на плавниците ви дават по-голяма тяга, но също така отнемат повече мускулна сила първоначално, за да Ви задвижат през водата. Късите перки на плавниците Ви дават по-малка тяга, но също така се нуждаят от по-малко мускулна сила, за да Ви преместят през водата.

Защо да закупите плавници от YAKO.BG?

  • Плавници от YAKO.BG - богата гама от продукти: спортни магазини ЯКО предлага голямо разнообразие от плавници и продукти в сферата на водните спортове, които можете да откриете както във физическите ни магазини във Софив, Варна, Русе и Пловдив, така и на нашата онлайн платформа YAKO.BG
  • Плавници от YAKO.BG - професионално обслужване и консултация: ние сме фирма с повече от 15 години опит в търговията на спортни стоки. През този период сме натрупали значително количество знания, умения, опит и доверени партньори, благодарение на които предлагаме качествено и професионално обслужване. Ако се колебаете в своя избор на плавници или други продукти в областта на водните спортове, свържете се с екипа на Спортни магазини ЯКО и задайте своите въпроси по телефон, имейл, чрез онлайн формата за контакт или пък директно посетете физическите ни магазини.
Защо плавниците са толкова дълги?
Видове плавници
Защо да закупите плавници от YAKO.BG?
Производител: AquaWave Код: AW21020
Плавници AQUAWAVE Raya са изработени от PVC и термопластична гума, която е устойчива на разкъсване и повреди. Плавниците са подходящи за шнорхелинг и любителско гмуркане.Техническо описание:Тип - затворена петаПера със средна дължинаМатериали - термопластична гума, PVCРазмери - M (38-39), L (40-41),..
41.00 лв.
Производител: AquaWave Код: AW21021
Плавници FUGU JR са универсални детски плавници с регулируема отворена пета. Плавници FUGU JR са перфектни за гмуркане в топлата морска вода или в басейн. Изработени са от висококачествена термопластична гума и полипропилен. Класическият модел на плавниците намалява натоварването на краката и у..
29.00 лв.
Производител: Conquest Код: 200446
Техническо описание:Тренировъчни плавници с меко перо Размер - 42-44 Изработени изцяло от силиконУстойчиви на хлорирана и солена вода Силоконът спомага плавникът плътно и меко да обгръща ходилото и дава усещане за пълен комфорт при плуванеПлавниците се използват при тренировките по плуване за ..
30.00 лв.
Производител: Conquest Код: 200445
Техническо описание:Тренировъчни плавници с меко перо Размер - 39-41 Изработени изцяло от силиконУстойчиви на хлорирана и солена вода Силоконът спомага плавникът плътно и меко да обгръща ходилото и дава усещане за пълен комфорт при плуванеПлавниците се използват при тренировките по плуване за ..
28.00 лв.
Производител: Conquest Код: 200443
Техническо описание:Тренировъчни плавници с меко перо Размер - 33-35 Изработени изцяло от силиконУстойчиви на хлорирана и солена вода Силоконът спомага плавникът плътно и меко да обгръща ходилото и дава усещане за пълен комфорт при плуванеПлавниците се използват при тренировките по плуване за ..
26.00 лв.
Производител: Zoggs Код: 3003
Плавници ZOGGS Ultra Blue Fins са олекотени, с двойно уплътнена конструкция и представляват идеалнния тренировъчен партньор за да подобрите техниката и силата на краката. Олекотените материали осигуряват допълнителна устойчивост за по-ествствен удар с крака и подобрява тласъка, позовляващ Ви да задъ..
70.00 лв.
Производител: Mad Wave Код: 9999
Плавници MAD WAVE са къси плавници за басейн. Плавниците от този тип са важен атрибут за подобряване техниката на плуване, както на професионални плувци, така и на начинаещи. Плавниците със затворена пета захващат здраво крака и дават удобство на движение. • Модел -  затворена пета • Плав..
49.00 лв.
Производител: Escubia Sub Код: SP 11281
Плавници ESCUBIA SUB Pro 2, острие от термо-пластмаса и добра гъвкавост и с гумирани ръбове, осигуряващи защита.Техническо описание: Острие от термо-пластмаса и добра гъвкавост и с гумирани ръбове, осигуряващи защитаДжоба за крака е изработен от композитен каучук и термо пластмаса в долната част ..
47.00 лв.
Производител: Escubia Sub Код: SP 11271
Плавници ESCUBIA SUB Pro 2, термопластично острие за добра гъвкавост и гумени ръбове за защита.Техническо описание:Острие от термо-пластмаса и добра гъвкавост и с гумирани ръбове, осигуряващи защитаДжоба за крака е изработен от композитен каучук и термо пластмаса в долната част на ходилотоХидродинам..
43.00 лв.
Производител: Escubia Sub Код: SP 11261
Плавници ESCUBIA SUB Pro 2, термопластично острие за добра гъвкавост и гумени ръбове за защита.Техническо описание: Острие от термо-пластмаса и добра гъвкавост и с гумирани ръбове, осигуряващи защитаДжоба за крака е изработен от композитен каучук и термо пластмаса в долната част на ходилотоХидрод..
41.00 лв.
Производител: AquaWave Код: AW21019
Плавн