Количка

Кънки за лед

Кънки за лед

Кънки за лед 1
Кънки за лед от yako.bg

Кънките за лед са метални остриета разположени на под стъпалото, предназначени за по-лесно придвижване и насочване при пързаляне. Първите модели са били направени от копито на кон, бол или елен, прикрепени към крака с кожени каишки. Съвременните кънки се предлагат в много различни разновидности, които се избират в зависимост от естеството на изискванията, необходими за съответната дейност. Те се носят развлекателно в ледени пързалки или върху замръзнали водни тела по целия свят и се използват като обувки в много спортове, включително фигурно пързаляне , хокей на лед и други .

Как да изберем подходящ размер кънки за лед?

Размерът на кънките за лед е сред основните характеристики, на които трябва да обърнем внимание. Важно е да не вземете прекалено голям размер, особено ако става въпрос за кънки за лед за фигурно пързаляне, при които е от голямо значение да имате пълен контрол над острието, за да можете да правите фигури и скокове. Кънките за лед трябва да пасват добре без да бъдат прекалено стегнати. След като връзките / катарамите се разхлабят и кракът ви се изтласка напред, трябва да имате достатъчно място за пръст зад петата. Също така е добра идея да опитате кънките за лед със същите чорапи, които възнамерявате да използвате за пързаляне. Много детски кънки за лед съществуват в регулируеми модели, което означава, че дължината на ботуша може да се увеличи. Това позволява на детето Ви да смени около 3-4 размера с един и същи чифт. Регулируемите кънки за лед са предназначени само за развлекателна употреба и с добро качество те са също толкова добри, колкото и обикновените модели. Ето защо препоръчваме регулируеми модели, ако детето ви все още е във фаза на растеж и се нуждае от тях само за ежедневни кънки за лед.

Видове кънки за лед

Има пет основни вида кънки за лед: за фигурно пързаляне, за хокей, за банди, за състезания и за туристическо пързаляне.

 • Кънки за лед за фигурно пързаляне - при този вид остриетата и формата на ботуша са специфични и изискват подходяща поддръжка за добри резултати. За разлика от кънките за хокей те имат назъбена предна част на острието, която обикновено е изработени от неръждаема стомана или алуминий със стоманена подпора, благодарение на която могат да се правят различни фигури, като пируети и скокове. Ботушът обикновено е изработен от няколко вида кожа, която е много твърда, за да осигури опора на глезена. В допълнение, острието на фигурния скейт е извито, което позволява минимални корекции в баланса и разпределението на теглото.
 • Кънки за лед за хокей - както подсказва името, този вид е подходящи за хокей на лед, но е също толкова добър за стандартно пързаляне на леда, ако сте начинаещ или ако имате нужда от скорост. Тези кънки за лед се състоят от твърда черупка, която ще предпази краката ви от удари по време на игра на хокей на лед. Интериорът е добре подплатен, което го прави удобно за носене, въпреки твърдата черупка - това е и причината да са подходящи за начинаещи, които търсят удобни кънки. Ботушът е проектиран да осигури добра поддръжка за глезена и стъпалото. Кънките за лед, използвани от вратарите, са срязани по-ниско в глезена, отколкото обикновен хокеен скейт и ботушът седи по-близо до леда за по-нисък център на тежестта. Заточването на кънки за хокей на лед играе ключов фактор за способността на играча да се пързаля, а играчите ще изострят кънките си стотици пъти през цялата си кариера. Подобно на фигурните кънки за лед, острието е кухо в напречно сечение, създавайки два ръба, които контактуват и се врязват в леда, което позволява повишена маневреност. Остриетата са заточени с кръгли шлифовъчни колела, които създават двата ръба. Острието е късо и извито, което прави кънките за лед лесно маневрени и оптимални за бързо ускорение за постигане на висока скорост, но същевременно по-малко подходящи за дълги вози. В спортни магазини ЯКО предлагаме голямо разнообразие от кънки за лед, както и професионална консултация, с помощта на която да изберете най-подходящия за вас модел.
 • Кънки за лед за банди - те се използват за играта банди. Ботушът обикновено е изработен от кожа (често синтетична). Той е по-нисък от хокейната версия, често не покрива глезените. Всички банди кънки за лед са проектирани така, че да не причиняват наранявания на противника. Острието като цяло е сантиметър по-дълго от хокейните кънки, което позволява по-високи скорости.
 • Състезателни/скоростни кънки за лед - този вид кънки за лед има по-дълги остриета, подходящи за скоростно пързаляне. Кънките за лед за състезателни къси писти имат по-голяма обща височина до острието, за да позволят дълбоки завои на ръба, без ботушът да контактува с леда. За по-добра способност за завиване състезателните кънки за лед могат да имат радиус от 8 метра (26 фута) за къса писта до 22 метра (72 фута) за дълго трасе. Те имат напълно плоско дъно. Няма кухина, само дъно с квадратна форма с два ръба. Това подобрява времето за плъзгане, като не се врязва в леда.
 • Туристически кънки за лед - известни още като скандинавски, този вид кънки за лед са дълги остриета, които могат да бъдат прикрепени с помощта на връзки към туристически обувки и се използват за каране на дълги разстояния на естествен лед. Остриетата са широки от 1 до 1,5 mm (0,04 до 0,06 in), с плоско напречно сечение. Дължината и дългият радиус на остриетата правят туристическите кънки за лед по-стабилни на неравномерен естествен лед, отколкото кънки с по-къси остриета. Тъй като туризмът често включват ходене между езера или около неравни участъци, фактът, че остриетата на кънките за лед могат лесно да бъдат свалени от обувките, е предимство.
 • Мултифункционални кънки за лед
  Кънки за лед 2
  Кънки за лед 3в1
  - ние предлагаме модел 3 в 1, състоящи се от обувка, към която можете да прикачите или ледено острие, редови колела или четворни ролкови кънки. По този начин кънките могат да се използват както за летния, така и за зимния сезон, без да е необходимо да купувате три чифта. Качеството и производителността на всяка част обаче не е толкова добро, както ако сте ги купили отделно, но те добре изпълняват предназначението си.

Ние сме фирма утвърдена на пазара през последните 15 години. Като основен вносител на едни от водещите европейски марки и благодарение на дългогодишния си опит предлагаме богата гама от кънки за лед, както и качествено, професионално обслужване. Ако имате въпроси или се колебаете в избора си на подходящи кънки за лед не се колебайте и се свържете с нас по телефона, по имейла, чрез формата ни за контакти на YAKO.BG или ни посетете в някои от физическите ни магазини в Русе, Варна, София, Пловдив.

Кънки за лед
Как да изберем подходящ размер кънки за лед
Видове кънки за лед
Производител: Worker Код: IN 7041
Детски кънки за момчета WORKER Izaky са леки и удобни кънки за вашето момче. Размерът на обувката може да бъде регулиран лесно. Кънките разполагат с удобна вътрешна стелка Comfort Fit, която се оформя по крака след първото обуване. Иновативна системата за закопчаване гарантира сигурността на захвата..
68.00 лв.
Производител: inSPORTline Код: IN 10932-1
Ролери/кънки 2 в 1 за момичета ACTION Gondo са регулируеми ролери / кънки за лед 2 в 1 за момичета. Това прави тези кънки многофункционални и всесезонни. Системата ComfortFit осигурява максимална стабилност, като комфортно обхваща глезена.Техническо описание:Регулируем размерComfortFit система ..
138.00 лв.
Производител: inSPORTline Код: IN 10932-2
Ролери/кънки 2 в 1 за момчета ACTION Gondo са регулируеми ролери / кънки за лед 2 в 1. Това прави тези кънки многофункционални и всесезонни. Системата ComfortFit осигурява максимална стабилност, като комфортно обхваща глезена.Техническо описание:Регулируем размерComfortFit система обхваща комфо..
138.00 лв.
Производител: Worker Код: IN 2002
Техническо описание: Универсален протектор за зимни кънкиМатериал - PVCЦвят - черен2бр. в комплект..
8.00 лв.
Производител: Worker Код: IN 13767
Детски ролкови кънки WORKER Denel 2 в 1 са висококачствени кънки в ретро стил, с атрактивен дзайн и четири колела за по-голяма стабилност. Можете да ги превърнете бързо в кънки за лед, тъй като в комплекта са включени и шасита с остриета за пързаляне. Остриетата с изработени от сертифицирана стомана..
159.00 лв.
Производител: inSPORTline Код: IN 10929
Ролери/кънки 2 в 1 ACTION Tifero са регулируеми ролери / кънки за лед 2 в 1. Това прави тези кънки многофункционални и всесезонни. Системата ComfortFit осигурява максимална стабилност, като комфортно обхваща глезена.Техническо описание:Регулируем размерComfortFit система обхваща комфортно крака..
160.00 лв.