Количка

Ски, сноуборд

Сноуборд - същност и дестинации

Сноуборд
Сноуборд yako.bg

Сноубордът е зимен спорт, характеризиращ се с пързаляне по заснежена наклонена повърхност с помощта на борд, към който са закрепени и двата крака. Вдъхновен от културата на скейтборда, сърфа и ските, през 20-ти век възниква нов вид спорт – сноуборда. Идеята за сноуборда се заражда още през 1920г, когато децата са използвали шперплат или дъски за да се спускат по заснежените хълмове. Едва през втората половина на века се оформя съвременния дизайн на дъската. През 70-те и 80-те години спортът набира популярност и през 1982г се провежда първото състезание по сноуборд. Бързите темпове на развитие на спорта водят до конкуренция и напрежение в отношенията с представителите на скиорското съсловие, лидер до момента в зимните спортове. Тази вражда довела до там, че на ранните сноубордисти им било забранено да карат по пистите и да се возят на лифта. Днес приблизително 97% от всички ски зони в Северна Америка и Европа позволяват сноуборд, а повече от половината имат скокове, релси и тръби специализирани за това. Зимните спортове набират все по-голяма популярност и в България. Ето и някой от най-известните дестинации, в които може да се насладите на невероятни преживявания със своя сноуборд.

 • Пампорово - разполага с 18 писти, от които 2 зелени и 6 сини за начинаещи, както и 5 червени и 4 черни писти за напреднали. Всички те водят началото си от връх – Снежанка (1926).
 • Банско – един от най-популярните курорти в Пирин. Разполага с 18 писти, от които 6 са сини и 2 оранжеви, а за напредналите има 11 червени и 2 черни и много места за извънпистово каране.
 • Боровец е един от най-предпочитаните ски курорти в България. Пистите тук са 25: 7 зелени и 5 сини за начинаещи, както и 9 червени и 4 черни за напреднали.
 • Картала - предлага 3 писти – една основна, писта за алпийски дисциплини и писта за начинаещи.
 • Безбог - пистата е с дължина 5 км, като горната ѝ част е полегата, а в долната си част става стръмна.

Карането на сноуборд ви гарантира забавление и силни емоции. Независимо къде решите да карате сноуборд, не забравяйте, че сигурността е най-важна. Избягвайте места с оголени камъни или пък такива с лавинна опасност. Добрата зимна екипировка също е от голямо значение.

Сноуборд – видове и компоненти

Дъното или „основата“ на сноуборда обикновено е изработено от високомодулен полиетилен и е заобиколено от тънка стоманена лента, известна като „ръба“. Сноубордът се предлага в няколко разновидности в зависимост от типа на карането.

 • Сноуборд за фристайл - има по-къс и умерен до мек борд.
 • Сноуборд за рампа - гъвкав с малка или средна дължина.
 • Сноуборд за фрирайд - с по-дълъг борд. Подходящ за планински спускания извън пистите и за екстремни планински спускания.
 • Паудър сноуборд - обикновено има заострена форма.
 • Сноуборд за писти - най-разпространеният вид. Смесица между фрирайд и фристайл.
 • Състезателен/Алпийски сноуборд - дълга, тясна, твърда и насочена форма. Използвани за състезания по слалом и гигантски слалом, тези дъски са проектирани да превъзхождат на поддържани писти. Най-често се вози с "твърда" пластмасова обувка за сноуборд.
 • Сноуборд, който се разделя на половина по дължина и позволява връзките да бъдат бързо свързани към панти, които ги подравняват надлъжно върху дъската, позволявайки на половинките на дъските да функционират като междуселищни ски.

Сноуборда обикновено е изграден от сърцевина от твърда дървесина, която е запечатана между множество слоеве фибростъкло. Някои модели включват използването на по-екзотични материали като въглеродни влакна, кевлар, алуминий и други. Предната част (или "носът") на дъската е обърната, за да помогне на дъската да се плъзга по неравен сняг. Гърбът (или "опашката") на дъската също е обърнат, за да се даде възможност за движение назад (или "превключване").

Дизайните на сноуборда се различават главно по:

 • Дължина – дължината на сноуборда може да варира от 90 до 215см. Колкото по-дълга е дъската, толкова по-стабилна е при висока скорост, но е и малко по-трудна за маневриране. За да изберем правилна дължина на сноуборда трябва да вземам предвид два основни фактора: височината на ездача и типа на пързаляне.
 • Ширина - Обикновено ширината на сноуборда се измерва в средната(най-тясна) част на дъската, тъй като ширината на носа и опашката варира. Ширината се променя спрямо вида на сноуборда.
 • Странична крива - Краищата на дъската са симетрично извити, така че ширината на върха и опашката да е по-голяма от тази на центъра. Тази крива подпомага завъртането и влияе върху боравенето с дъската.
 • Гъвкавост - Гъвкавостта на сноуборда влияе върху неговата работа. Обикновено по-твърдият борд прави завиването по-трудно, докато по-мекият прави сноуборда по-малко стабилен при висока скорост.

Основните компоненти, от които е изграден сноуборда са:

 • Ядро - то е вътрешната конструкция на сноуборда. Обикновено се изработва от ламинирано фибростъкло около дърво.
 • Основа - долната част на сноуборда, която е в контакт със снежната повърхност. Обикновено е направен от порест, пластмасов (полиетилен) материал, който е наситен с восък, за да създаде много бърза и гладка хидрофобна повърхност.
 • Edge – лента от метал, разположена по протежението на двете страни на сноуборда. Този остър ръб е необходим, за да може да произвежда достатъчно триене.
 • Ламинат - ядрото на сноуборда също се запечатва отгоре и отдолу поне от два слоя фибростъкло . То добавя твърдост и якост на усукване на дъската.

Безспорно сноубордът е един от най-атрактивните зимни спортове. За да го практикувате обаче се нуждаете от правилното оборудване. Спортни магазини ЯКО са утвърден вносител и търговец на спортни стоки от известни с качеството си търговски марки. Благодарение на нашият над 15 годишен опит ние предлагаме качествено обслужване и професионална консултация, за да може да открием най-подходящите за вас продукти. Ние разполагаме с широка гама от продукти и аксесоари, необходими за едно по-качествено изживяване.

Сноуборд - същност и дестинации
Сноуборд – видове и компоненти
Производител: Spartan Код: SP 1377
Техническо описание: Детски ски комплект - ски и щекиДължина на ските - 66 смМатериал - пластмасаАктуален цвят - червени ски с каишки за глезена; черни щеки с червени ръкохватки и перца за сняг..
59.00 лв.
Сноуборд SPARTAN 95 см
Доставка 14 дни
Производител: Spartan Код: SP 1350
Сноуборд SPARTAN 95 см е детски сноуборд от здрава пластмаса, подходящ за деца и начинаещи. Предлага се окомплектован с  каишки, подходящи за всякакъв тип обувки. Сноубордът е без кантове.Техническо описание:Дължина - 95 смРегулируеми каишки за всякакъв тип обувкиМатериал - PEТовароносимост - 5..
64.00 лв.
Сноуборд SPARTAN 130 см
Доставка 14 дни
Производител: Spartan Код: SP 1351
Сноуборд SPARTAN 130 см е детски сноуборд от здрава пластмаса, подходящ за деца и начинаещи. Предлага се окомплектован с  каишки, подходящи за всякакъв тип обувки. Сноубордът е без кантове.Техническо описание:Дължина - 130 смРегулируеми каишки за всякакъв тип обувкиМатериал - PEТовароносимост -..
88.00 лв.
Показани 1 от 3 | 3 (1 Страници)