Количка

Шейни

Шейна – произход и история

Шейна
Шейна от yako.bg

Шейната е средство създадено за придвижване по лед или сняг. Тя е разработена в райони с постоянна зимно снежна поктивка, тъй като колесните превозни средства за транспорт на хора и материали, далеч не са били толкова ефективни на този тип терен. В миналото тя се е правила основно от дърва. С големия си размер, отворен дизайн и седалка, на която са се побирали няколко пътници. Шейната се е теглела от едро животно, като кон и е била основен начин на придвижване през зимата в началото на 20-ти век. Днес шейната все още може да се използват като алтернатива на по-обичайните транспортни средства в някои страни със студено време и често се използват като форма на зимно забавление - особено около коледните празници. Всъщност шейната обикновено се свързва с фигурата на Дядо Коледа, който според легендата използва гигантска шейна, дърпана от осем елени, за да лети около света на Бъдни вечер, доставяйки подаръци на деца. Независимо дали имат гладко дъно или платформа, която седи на дълги тесни плъзгачи, те придвижват, като се плъзгат по повърхност с ниско триене , като например сняг или лед . Ако комбинирате силата на гравитацията с намалената сила на триене , шейната ще пътува лесно надолу само с помощта на собствената си тежест и тази на нейния ездач.

Шейна - видове

Все по-рядко се срещат големи пътнически или товарни варианти на шейната. Съвременната шейна идва с голямо разнообразие от цветове, размери, материали и модели и е ориентирана основно към детското забавление по време на снежните дни. Нека разгледаме основните разновидности, които се срещат днес.

  • Класическа шейна - тази шейна никога няма да излезе от мода. Тя е добре познат от детството ни артикул, представляващ седалка( най-често изработена от дърво), позиционирана върху рамка(обикновено метална) с два плъзгача. Този тип е по-тежък и трудоемък за придвижване, но позволява поставяне на допълнителни завивки или одеяла, за по-голям комфорт на детето.
  • Пластмасова шейна - този тип е изключително разпространен напоследък, благодарение на олекотения си дизайн и по-ниската си цена. За изработката му се използва студоустойчива и висококачествена пластмаса. Често дизайна на пластмасовата шейна наподобява дизайна на бобслей шейна. Повечето модели разполагат със спирачки, която осигурява определена самостоятелност на детето. Бебешката пластмасова шейна се отличава с удобна облегалка и предпазен колан. Този тип може да ви служи до навършване на три годишна възраст на детето. Тук не е предвидена спирачка и контролът е изцяло в ръцете на родителя.
  • Шейна с кормило - този модел се препоръчва за деца над 4-5 годишна възраст. Тук отново се среща богата гама от дизайни. Те може да са с ниска основа или с повдигната седалка, обикновено са предназначени за един човек, но има и модели предлагащи място за двама. За деца на по-крехка възраст се препоръчва да се избере вариант изработен от пластмаса и със спирачка.
  • Шейна за бобслей - използват се за състезания, при които състезателите се спускат с шейна по улей с висока скорост ( до около 140км/ч) и специална екипировка. Шейната за бобслей е предназначена за от двама до четирима души. Шейната, предназначена за четирима състезатели, тежи 630 кг, а тази за двама състезатели – 385 кг. Всяка шейна има четири стоманени кънки, предните две от които се управляват с кормило. Времената за спускане се измерват до хилядна част от секундата.
  • Шейна слайдер - това са все по-популярни съвременни приспособления за пързаляне, изработени най-често от висококачествена пластмаса. Шейната слайдед представлява релефна плоча с дръжка, върху която се сяда и се пързаля. Тук забавлението е гарантирано. Закачливият дизайн, в комбинация с леката и компактна конструкция и ниската цена ги правят изключително предпочитан артикул.
  • Снежен скутер - Тази шейна по същество е сноуборд с кормилна дръжка и като такава не е традиционна по никакъв начин. Пързалянето с шейна е по-забавен, когато се изправяте, а ръкохватката на волана е майсторско изобретение. Страхотен начин да покажете колко сте екстравагантни.

Как да изберете правилната шейна?

При изборът си на шейна трябва да обърнем внимание на няколко основни фактора. Първо трябва да уточним с каква цел ще използваме шейната. Спрямо това дали ще я ползваме за разходка на малко дете в снежните дни, спускане по хълм, забавление или друго, трябва да изберем подходящ модел. Друг важен фактор е възрастта на човека, който ще използва шейната. Някой размери и модели са крайно неподходящи за определени възрастови групи. Изборът на цвят може да е често подценяван фактор, но си има цяла наука за това. И разбира се цената е един от основните фактори, които обуславят нашия избор.

Ако се колебаете в изборът си на подходяща шейна и имате въпроси или нужда от помощ, не се колебайте и се свържете с екипът на спортни магазини ЯКО. Благодарение на дългогодишният ни опит в сферата на спортните стоки, ние предлагаме професионално обслужване и консултация, както и богата гама от артикули на достъпни цени. Заповядайте в някой от физическите ни магазини в София, Пловдив, Русе или Варна или на нашата платформа YAKO.BG и открийте най-подходящите за вас продукти.

Шейна – произход и история
Шейна - видове
Как да изберете правилната шейна?
Наличност: Наличен Код: SP 1372
Шейна SPARTAN Snow Sledge е изработена от висококачествена пластмаса, устойчива на механични повреди и чупливост при минусови температури. Децата могат да седнат в нея, да се хванат за ръкохватките от двете страни и да я направляват само с движение на тялото.Техническо описание:Материал - PVCМаксима..
49.00 лв.
Наличност: Наличен Код: SP1375
Шейна SPARTAN Snow Glider е детска шейна с формата на лопатка и гарантира много веселие през зимния сезон!  Представлява забавен слайдер с излята ръкохватка, подходящ за всички възрасти. За да започне веселието, дръпнете леко ръкохватката към корема и започнете спускането.Техническо описан..
5.00 лв.
Наличност: Наличен Код: SP 1374
Шейна SPARTAN Ufo е детска шейна с формата на летяща чиния и гарантира много приятни изживявания през зимния сезон. Уникалната и форма позволява да разнообразите спускането по пързалка с кръгови движения.Техническо описание:Диаметър - 60 смМатериал - PVCЗа деца на въраст - 8 +Удобни ръкохватки ..
14.00 лв.
Наличност: Наличен Код: SP 1379
Шейна SPARTAN Snow Bob е лека и маневрена шейна, подходяща за игра и забавление в свободното време.Техническо описание:Лека и маневрена шейна, подходяща за игра и забавление в свободното времеУдобна седалкаРъкохватка за стабилност и маневриранеМетални плъзгачиЗахват в задната част за пренасянеМатери..
51.00 лв.
Наличност: Наличен Код: SP 1371
Техническо описание: Лека и маневрена шейна, подходяща за игра и забавление в свободното времеУдобна седалкаРъкохватка за стабилност и маневриранеМетални никелирани плъзгачиЗахват в задната част за пренасянеМатериал - здрав и устойчив PVCТовароносимост - 60кг.Сертификат - EN72..
59.00 лв.
Наличност: Наличен Код: SP 39066
Надуваема шейна Bestway Snow Tube е подходящ избор за забавление през зимата. Изработена от изключително издръжлив и устойчив на замръзване винил Polar Shield ™. Въпреки че шейната е предназначена за деца над 6г., тя може да се използва и от възрастни с тегло до 90 кг.Техническо описание:Надува..
39.00 лв.
Наличност: Наличен Код: SP 39054
Надуваема шейна Bestway Flurryz е подходящ избор за забавление през зимата. Изработена от изключително издръжлив и устойчив на замръзване винил Polar Shield ™ . Въпреки, че шейната е предназначена за деца над 6г. , тя може да се използва и от възрастни с тегло до 90 кг.Техническо описание:Надуваема ..
29.00 лв.
Наличност: Наличен Код: SP 13731
Шейна SPARTAN Blau е изработена от висококачествена пластмаса, устойчива на зимни температури. Снабдена е с удобни ръкохватки от двете й страни, за които децата могат да се хванат и да я направляват с движение на тялото.Техническо описание:Лека и маневрена шейна, подходяща за игра и забавление ..
31.00 лв.
Наличност: Наличен Код: SP 13732
Шейна SPARTAN ROT е изработена от незамръзваща пластмаса. Снабдена е с две удобни ръкохватки от двете й страни, за които децата могат да се хванат и да я направляват с движение на тялото. Техническо описание: Лека и маневрена шейна, подходяща за игра и забавление в свободното врем..
31.00 лв.
Наличност: Наличен Код: SP 39065
Надуваема шейна Bestway Unicorn Snow Tube е подходящ избор за забавление през зимата. Изработена от изключително издръжлив и устойчив на замръзване винил Polar Shield ™. Въпреки че шейната е предназначена за деца над 6г., тя може да се използва и от възрастни с тегло до 90 кг.Техническо описани..
59.00 лв.
Наличност: Наличен Код: SP 39057
Надуваема шейна Bestway Flurryz Child е подходящ избор за забавление през зимата. Изработена от изключително издръжлив и устойчив на замръзване винил Polar Shield ™ . Bestway Flurryz Child е подходяща за деца от 1 до 3 г.Техническо описание:Надуваема шейна за един човекПредпазен клапанУдобна облегал..
31.00 лв.
Наличност: Наличен Код: SP 39053
Надуваема шейна Bestway Covered Tube е подходящ избор за забавление през зимата. Изработена от изключително издръжлив и устойчив на замръзване винил Polar Shield ™. Въпреки че шейната е предназначена за деца над 6 г., тя може да се използва и от възрастни с тегло до 90 кг.Техническо описание:На..
119.00 лв.
Наличност: Доставка до 3 дни Код: Speeder98
Шейнa Мини Бобслей FRENDO Speeder е с ергономична форма, гумирана седалка, дръжка, която служи за управление и оребрена долна част. Всичко в тази шейна е специално разработено за скоростно пързаляне. Високите скорости при не професионалното пързаляне са вече достижими благодарение на мини бобсл..
98.00 лв.
Наличност: Доставка 10 дни Код: SP 39052
Надуваема шейна Bestway Triple Tube е подходяща за използване от трима човека едновременно и е чудесен избор за забавление през зимата. Изработена е от изключително издръжлив и устойчив на замръзване винил Polar Shield ™. Надуваема шейна Bestway Triple Tube е предназначена за възрастн..
89.00 лв.
Наличност: Доставка 10 дни Код: SP 39068
Надуваема шейна Bestway Snow Tire Tube е подходящ избор за забавление през зимата. Изработена от изключително издръжлив и устойчив на замръзване винил Polar Shield ™. Въпреки че шейната е предназначена за деца над 6г., тя може да се използва и от възрастни с тегло до 90 кг.Техническо описание:Н..
39.00 лв.
Наличност: Доставка 10 дни Код: SP 39006
Надуваема шейна Bestway Polar Age Tube е подходящ избор за забавление през зимата. Изработена от изключително издръжлив и устойчив на замръзване винил Polar Shield ™. Въпреки че шейната е предназначена за деца над 6г., тя може да се използва и от възрастни с тегло до 90 кг.Техническо описание:Н..
49.00 лв.
Наличност: Доставка 10 дни Код: SP 39062
Надуваема шейна Bestway Penguin Snow Tube е подходящ избор за забавление през зимата. Изработена от изключително издръжлив и устойчив на замръзване винил Polar Shield ™ . Въпреки, че шейната е предназначена за деца над 6г. , тя може да се използва и от възрастни с тегло до 90 кг.Техническо опис..
44.00 лв.
Наличност: Доставка 10 дни Код: SP 39004
Надуваема шейна Bestway Frost Blitz Tube е подходящ избор за забавление през зимата. Изработена от изключително издръжлив и устойчив на замръзване винил Polar Shield ™. Въпреки че шейната е предназначена за деца над 6г., тя може да се използва и от възрастни с тегло до 90 кг.Техническо описание:Наду..
39.00 лв.
Наличност: Доставка 10 дни Код: SP 39010
Надуваема шейна Bestway Double Tube е подходящ избор за забавление през зимата. Изработена от изключително издръжлив и устойчив на замръзване винил Polar Shield ™. Шейната е двуместна, и въпреки че е предназначена за деца над 6г., тя може да се използва и от възрастни с тегло до 180 к..
69.00 лв.
Наличност: Доставка 10 дни Код: SP 39063
Надуваема шейна Bestway Balley Snow Tube е подходящ избор за забавление през зимата. Изработена от изключително издръжлив и устойчив на замръзване винил Polar Shield ™. Въпреки че шейната е предназначена за деца над 6г., тя може да се използва и от възрастни с тегло до 90 кг.Техническо описание..
44.00 лв.