Количка

Баскетбол

Баскетболни топки, рингове и табла.

Баскетболна топка характеристики

Баскетболна топка
Баскетболна топка

Баскетболната топка, заедно с кошовете е основното оборудване необходимо за игра на баскетбол. По време на играта баскетболната топка трябва да отскача непрекъснато ( дриблиране ), да се хвърля във въздуха към други играчи или да се хвърля към коша ( стрелба ). Следователно трябва да е много издръжлива и лесна за задържане. Баскетболната топка се използва и за извършване на трикове (понякога наричани фрийстайлинг), най-често срещаните от които са въртене на топката на върха на показалеца, дриблиране в сложни шарки, преобръщане на топката през рамо или извършване на аеробни маневри. Почти всяка баскетболна топка има надуваем вътрешен гумен мехур, обикновено обвит в слоеве влакна и след това покрит с повърхност, направена или от кожа (традиционна), гума или синтетичен композит. Както в повечето надуваеми топки, има малък отвор, който позволява да се увеличи или намали налягането. Повърхността на баскетболната топка почти винаги е разделена от "ребра", които са вдлъбнати в различни конфигурации и обикновено са с контрастен цвят . Оранжева повърхност с черни ребра и възможно лого е традиционната цветова схема на баскетболна топка, но те се продават и в много други цветове. Баскетболната топка обикновено е предназначена за вътрешна употреба( обикновено изработени от кожа или композити) или за всякакви повърхности( изработени от каучук или издръжливи композити). Въпреки че баскетболната топка, направена за вътрешна употреба, първоначално може да се чувства гладка на допир, след няколко употреби тя стават донякъде омекотена и по-лесни за хващане. Кожената баскетболна топка за употреба на закрито не трябва да се използват отвън, тъй като бетонната повърхност на открито игрище кара кожата да се разрушава и да се износва. Външните или „уличните“ топки използват гумена повърхност, тъй като тя може да абсорбира по-грубата повърхност на бетонен корт, без да жертва здравината на баскетболната топката. Гумената баскетболна топка също така е добър избор за начинаещи, защото е най-лесна за контрол.

Баскетболна топка - размери

Размерите на баскетболната топка варират в зависимост от възрастта, пола и нивото на игра. Официалният размер на баскетболната топка, използван от NBA, е 29,5 инча в обиколка. Същият размер се използва и в мъжките лиги в колежи и гимназии. При жените в WNBA се използва малко по-малка топка, с размери 28,5 инча в обиколка. За международна игра, по-специално FIBA, използваната баскетболна топка се нарича Molten 7 за мъже и Molten 6 за жени. Те обикновено имат два различни цвята и са малко по-големи, с 30,7-инчова обиколка за мъжка топка и 29-инчова обиколка за жените. Юношите на възраст от 12 до 14г използват баскетболна топка с размер 28.5 инча. Този размер се използва и от жените и от момичетата над 12 годишна възраст. За момичетата и момчетата, на възраст между девет и 11 години, се препоръчва размер на баскетболната топка от 27,5 инча. Това е и най-често използваната топка в младежките лиги. Деца на възраст между 4 и 8 години използват баскетболна топка с обиколка между 22 инча и 24,5 инча , в зависимост от размера на ръката на детето, като това може да бъде определено от треньор или родител чрез измерване от долната част на дланта до върха на средния пръст. Категоризацията на баскетболна топка според размерът е както следва:

  • Размер 1 - мини размер само за сувенири
  • Размер 3 - подходяща за деца на възраст от 5 до 7 години. Също позната като мини баскетболна топка. Нейните размери са: обиколка то 56-57 см и тегло 280гр
  • Размер 4 - предназначен за деца от 6 до 8 години. Тази баскетболна топка е с тегло от 400гр и обиколка от 65 см
  • Размер 5 - подходяща за момчета и момичета на възраст от 9 до 11 години. Тази баскетболна топка е стандартната за младежкия баскетбол. Този размер е с обиколка 69-71см и тегло 470-500 гр.
  • Размер 6 - за момчета на възраст до 12 години, момичета и жени. Официалните параметри, на които трябва да отговаря тази баскетболна топка са обиколка 72,4-73,7 см и тегло от 510-570гр.
  • Размер 7 - предназначен за мъже и момчета над 15 годишна възраст. Това е официалният размер баскетболна топка, използван и в училища и колежи, както и в професионалният спорт.. Тук официалното тегло е 560-650гр., а обиколката е 75-78см

Баскетболна топка от yako.bg

Спортни магазини ЯКО предлагат богата гама продукти за пълноценна игра на баскетбол. Ако търсите баскетболна топка, кош, табло или други артикули от този или друг спорт не се колебайте и ни посетете на yako.bg или в някои от магазините ни в Варна, София, Пловдив или Русе. При нас ще получите любезно обслужване и професионална консултация, с помощта на които да изберете най-подходящият за вас артикул.

Наличност: наличен Код: M39001
Игла за помпа METEOR 8 mm е резервен аксесоар за помпа за надуване на различни видове топки. Направена е от висококачествена неръждаема стомана.Техническо описание:Игла за помпане на топкиМатериал: неръждаема стоманаДиаметър на резбата: 8 ммЦената е за един брой!!!..
1.00 лв.
Наличност: наличен Код: IN 13207-pc
Тренировъчната чинийка inSPORTline B40 5 см служи за очертаване на терени за игра, упражнения и тренировки. Подходяща е за  ползване от треньори, от начинаещи атлети, за скоростни тренировки, както и за детски игри. Предлагат се в  4 цвята.Техническо описание:Тегло - 24 гДиаметър - 19 смВи..
1.30 лв.
Наличност: наличен Код: BGRX7-RB
Баскетболна топка MOLTEN BGRX7-RB е с висококачествено гумено покритие и бутилов плондер с найлонови намотки, което я прави идеален избор за игра в училище и за свободното време. Отличителният дизайн подобрява видимостта, като ви помага да се съсредоточите върху движението на топката. Техническо..
31.90 лв.
Наличност: наличен Код: HU0618AW
Баскетболна топка HUARI Magic, подходяща за игра в свободното време или за тренировка. Специалната гума подобрява комфорта по време на игра.  Плондерът е устойчив на деформация, която може да възникне, когато топката отскача. Топката е с модерен дизайн и умело подбрани нюанси в синята гама..
12.00 лв.
Наличност: наличен Код: SP 4662
Накитници SPARTAN Double са подходящи за активен спорт - тенис, скуош, хандбал, бадминтон, бягане и др.Техническо описание:Протектори за киткаСъстав - 93 % памук, 7 % еластанРазмери на накитниците - 8.5 x 12.5 смЦвят - бялЦена за чифт..
8.00 лв.
Наличност: наличен Код: HU0118AW
Баскетболна топка HUARI Lebron е перфектна за ефективна тренировка или игра с приятели в свободното време. Топката е изработена от твърда, издръжлива гума с груба повърхност. Материалът и текстурата на топката осигуряват добро сцепление и отскок. Материалът е устойчив на механични повреди, благ..
13.00 лв.
Наличност: наличен Код: HU0319AW
Баскетболна топка HUARI Deniss е перфектна за ефективна тренировка или игра с приятели в свободното време. Топката е изработена от твърда, издръжлива гума с груба повърхност. Материалът и текстурата на топката осигуряват добро сцепление и отскок. Материалът е устойчив на механични пов..
29.00 лв.
Наличност: наличен Код: SP 466
Накитници SPARTAN, подходящи за активен спорт - тенис, скуош, хандбал, бадминтон, бягане и др.Техническо описание:Спортни накитнициСъстав - 93 % памук, 7 % еластанРазмери на накитниците - 6.5 x 7 см.Цвят - бял, тъмно син2бр. в комплекта..
5.00 лв.
Наличност: наличен Код: B7R
Баскетболна топка MOLTEN B7R е с 8 панелна конструкция и е изработена от здрава гума с бутилов плондер. Подходяща е за игра в училища,  за тренировка и за игра през свободното време.Техническо описание:Модел - B7RОфициални размери  теглоКонструкция - 8 панелаМатериал - гумаБутилов плондерД..
24.90 лв.
Баскетболна топка MOLTEN B7G3800
 
Наличност: наличен Код: B7G3800
Баскетболна топка MOLTEN B7G3800 е направена от композитна кожа, което позволява по-добро сцепление. Топката е одобрена от FIBA. Баскетболна топка MOLTEN B7G3800 е предназначена за ползване в спортни зали.Техническо описание:Баскетболна топкаМатериал: висококачествена PU кожаОдобрена от FI..
89.00 лв.
Баскетболна топка MOLTEN B7G1600
 
Наличност: наличен Код: B7G1600
Баскетболна топка MOLTEN B7G1600 е подходяща за тренировки на закрити и на открити баскетболни игрища. Висококачественият външен материал и бутилов плондер гарантират устойчивост при трениране на дриблиране, подаване и удар. Грапавата повърхност осигурява отличен захват. Конструкцията представлява к..
29.00 лв.