Количка

Футбол

Футболна топка, калци, кори, съдийски флагове, съдийски свирки и картони.

Футболна топка – структура и характеристики

Футболна топка
Пого стик

Футболната топка се използва за игра на един от най-известните спортове футбола, както и на множеството му разновидности. В началото се заражда като животински мехур или стомах, който се е пукал при много ритане. Модерният дизайн на футболна топка с 32 панела е измислен през 1962г. През последните години се появяват и нови вариации с по 24 и 42 панела, които са с по-добра ефективност. Съществуват множество дизайни, които се различават както по външен вид, така и по характеристики, но класическият черно бял дизайн си остава най-популярен. Повечето съвременни топки са направени от дванадесет правилни петоъгълника и дванадесет правилни шестоъгълника, които са разположени в сферична геометрия. Футболната топка. Изградена от 32 панела използва нерегулярни многоъгълници, за да се приближат максимално до сферичната форма. Вътрешността на футболната топка се изработва от латекс или бутилова гума, която да издържа на налягане. Външният слой най-често е изработен от кожа, изкуствена кожа, полиуретан или ПВЦ панели. Съществуват три вариации на свързване на панелите: чрез машинен шев, чрез ръчен шев или чрез горещо лепене по ръба. Размерът на футболната топка е приблизително 22см в диаметър за размер 5. Футболна топка с номер 5 трябва да с обиколка 68-70 см. Размерът и теглото са основни характеристики на футболната топка. Основните размери, които се срещат са:

 • Размер 1: с обиколка от 46-51см тази футболна топка обикновено се използва за тренировки или като сувенир.
 • Размер 2: този размер с обиколка от 53-56см, рядко се използва.
 • Размер 3: предназначен за по-малки деца, този размер футболна топка има същото съотношение на тегло към кракът на децата, както стандартната към кракът на възрастен. Нейната обиколка е 58-61см.
 • Размер 4: тя е предназначена за деца от ниво U12-U14 . Тази футболна топка трябва да е с обиколка 63.5-66см и с тегло 350-390гр. Размерът и доближава размера на стандартна футболна топка и спомага за подобряване на уменията на младите играчи.
 • Размер 5: това е размерът на стандартната футболна топка за игра. За всички организирани състезания за младежи и възрастни над 15 години се използва този размер. Футболната топка трябва да тежи между 410 и 450 гр. и да е с обиколка от 68-70см. Налягането тук трябва да е между 0,6 и 1,1 бара.

Видове футболна топка

Съществуват редица различни видове футболна топка в зависимост от мача и турнира, за който ще се използва, включително за тренировки, за футболни мачове, професионални футболни мачове, плажен футбол, уличен футбол, футбол на закрито и други.

 • Професионална футболна топка - изработена за професионалните клубове, с цел подобряване на уменията на играчите. Тя е одобрена от FIFA за употреба на високо професионално и интернационално ниво. Задържането на въздух, водоустойчивостта и производителността са далеч по-добри в сравнение с тренировъчна топка. Предназначена е за всички естествени и изкуствени повърхности на трева и за всички климати. Това е най-скъпата футболна топка.
 • Футболна топка за мач- са високоефективна гама предназначена за всички игрални повърхности. Външният корпус е или кожен, или одобрен синтетичен и обикновено също е водоустойчив. Гарантирано е, че отговарят на официалните правила за размер, тегло и текстура, проектирани да отговарят на всички нива на игра и всички възрастови групи.
 • Футболна топка за тренировки - здрава и издръжлива футболна топка за продължителна употреба. Изработена от здрави материали за използване на всички игрални повърхности и използвана от играчи на всякакво ниво.
 • Футболна топка за трева - специално проектирани да работят върху изкуствени повърхности, които имитират трева. Те са издръжливи и разумно достъпни, но са склонни да пропускат повече, когато се използват на естествен терен.
 • Футзъл футболна топка - различават се от типичните футболни топки по това, че мехурът е изпълнен с пяна. Това прави топката по-тежка и с по-малко отскачане при използване на твърдата повърхност. Освен това, футболна топка с футзал е с по-малки размери от стандартната, използвана във футболното игрище.
 • Футболна топка за игра на закрито - същите размери като стандартната футболна топка за игра на открито, но проектирани така, че да имат по-малко отскачане, което позволява да се контролира футболната топката на по-малък корт или на закрита арена. Покритието на вътрешната страна на футболната топка също е най-силното от всяка категория, така че може да издържи на твърдия отскочен удар върху настилката на корта и повърхностите на стената

Защо да закупите футболна топка от yako.bg

Спортни магазина ЯКО са се утвърдили на пазара на спортни стоки през последните 15 години, благодарение на своя професионализъм и внимание към клиента. Ние предлагаме богата гама от продукти, на едни от най-добрите марки. Ако се затруднявате в избора си на футболна топка, посетете ни в някой от физическите ни магазини в София, Варна, Пловдив или Русе или се свържете с нас по имейла, телефона или чрез формата за контакти в нашата онлайн платформа yako.bg. Екипът ни от професионалисти ще ви помогне да изберете най-подходящите за вас продукти.

Футболна топка – структура и характеристики
Видове футболна топка
Производител: Huari Код: HU5819AW
Кори за футбол HUARI Cristiano Jr са чудесен избор за най-малките играчи, осигуряващи им по-голям комфорт и безопасност на играта. Футболните протектори са изработени от лек и здрав материал за максимална защита. Вътрешния слой е изработен от мека EVA пяна, осигуряваща мекота и комфорт, докато външн..
10.00 лв.
Производител: inSPORTline Код: IN 13207-pc
Тренировъчната чинийка inSPORTline B40 5 см служи за очертаване на терени за игра, упражнения и тренировки. Подходяща е за  ползване от треньори, от начинаещи атлети, за скоростни тренировки, както и за детски игри. Предлагат се в  4 цвята.Техническо описание:Тегло - 24 гДиаметър - 19 смВи..
1.30 лв.
Производител: Huari Код: HU5519AW
Футболна топка HUARI Mila е идеална както за тренировки, така и за развлечение. Повърхността на топката е мека, не абсорбира вода, устойчива на механични повреди. Футболната топка запазва формата и свойствата си дълго време и е с размер 5.Техническо описание:Футболна топкаМатериал: TPUПанели: 32Маши..
28.00 лв.
Производител: Huari Код: HU1118AW
Кори за футбол HUARI Toni  са с анатомична форма, осигуряващи по-голям комфорт и безопасност на играта. Футболните протектори са изработени от лек и здрав материал за максимална защита. Маншета изработен от текстил, осигурява допълнително стабилизиране на глезена. Вътрешния слой е изработе..
24.00 лв.
Производител: inSPORTline Код: IN 13235
Мрежа за топки inSPORTline BN15 е практична чанта, която може да събере 15 топки. Изработена е от висококачествен, здрав полиестер.Техническо описание:Въжета за пристягане и пренасянеОранжев цвятМатериал - полиестерКапацитет - до 15 топки с нормален размерРазмери на окото - 10 х 10 смТегло - 0.18 кг..
14.00 лв.