Как да изберем подходящата тротинетка


Тротинетките са на мода! Те се превърнаха в популярно транспортно средство за малки и големи. Децата ходят с тях на училище или карат по U-рампа и правят различни трикове, а възрастните все по-често ги използват като транспортно средство до работното си място. Малките сгъваеми скутери са идеални за градския и обществен транспорт, а тротинетките с по-големи колела са отлични за по-дълги разстояния и офроуд състезания. Карането на тротинетка (скутер), оформя мускулите на цялото тяло и е много полезно за двигателните умения на децата. То развива у тях чувството за равновесие, ловкост и координация на ръцете и краката. И не на последно място, тротинетката е страхотно средство за забавление.


Тротинетките могат да имат две или три колела, рядко се срещат и такива с четири. В зависимост от модела, двете колела могат да бъдат разположени отпред или отзад. Тротинетките могат да бъдат изработени от метал, пластмаса или алуминий (или в съчетание) и да имат регулиращо се на височина кормило. Дръжките най-често са покрити с мек материал (пяна) или са гумени, а дъската е с противоплъзгащо покритие. Някои модели имат спирачка на задното колело. Тротинетките могат да бъдат и сгъваеми. Това улеснява пренасянето им, защото не заемат много място в багажника на колата при пътуване или почивка, лесно се носят сгънати на ръка и са удобни за прибиране през сезона, в който не се използват. Максималното натоварване е различно: до 20, 40 ,60 или до 100 килограма. Съществуват и електрически тротинетки. Те обаче са доста по-скъпи от останалите и са предназначени за по-големи деца (за 8 и повече години) и възрастни.


Критерии за избор


Тип на тротинетката

Скутерите могат да бъдат разделени на различни категории, като например според вида или материала на конструкцията (с алуминиева рамка, сгъваеми тротинетки), според възрастовата граница на потребителя (тротинетки за възрастни, детски тротинетки, детски триколки) и др. А според вида на употреба се делят на: скутери за спорт (изработени от по-трайни материали, аеродинамични по форма, обикновено с две спирачки), за туризъм (големи колела за по-комфортно каране, по-здрава конструкция), за забавление (почти всички видове скутери), за градски условия (тесни ръкохватки, малки и средни колела, обикновено една задна спирачка)


Товароносимост

Товароносимостта на тротинетката е изчислена спрямо теглото в екстремни ситуации (спускане, скачане, падане). За градски условия са достатъчни скутери с по-ниска граница на теглото. За каране по груби терени, са необходими тротинетки с по-висока товароносимост.


Вид и размери на колелата

Един от признаците при избора на тротинетка е размера на колелата. Като цяло, колкото по-големи са колелата, толкова по-бързи са те. Големите колела са по-малко чувствителни на неравностите на пътя и ги преминават по-лесно: чакъл, пясък, лош асфалт. Возенето с по-големи колела е и по-комфортно, но в същото време скутерът е по-трудно да се управлява. Тротинетките за спускане имат големи колела, защото скоростта е важен аспект при тези модели. Детските тротинетки имат по-малки колела, тъй като по-малките колела са подходящи за начинаещи. Тротинетките за freestyle (свободен стил) имат също малки колела, за да може потребителят да упражнява по-добър контрол докато прави фигури или се упражнява в по-сложни движения.


Най-важният признак е твърдостта на колелата, защото определя комфорта и скоростта на движение. По-твърдите колела (PVC, PU каучук) са по-бързи, с по-малко сцепление с настилката и се износват по-бавно, но ви карат да усещате всяка неравност по пътя. Поради това те са подходящи за равномерни пътища, тротоари и други равни повърхности. Не се препоръчват за каране по неравномерен терен. Подходящи за потребители с повече опит. Тротинетките с по-меки, надуваеми колела поемат по-добре вибрациите. Те са с добро сцепление с повърхността и поемат удари. За да се развият по-високи скорости, ще са нужни повече усилия, отколкото с твърди колела PU. Те са добър избор за начинаещи.


Друг признак на колелата е скоростта на търкаляне. Съществува система АBEC, на която отговарят нечетни цифри от 1 до 9. Колкото по-висока е цифрата, толкова по-голяма е бързината, с която се въртят колелата. Следователно е важно да познаваме нивото и уменията си, за да направим правилния избор и да се чувстваме удобно и комфортно с тротинетката, за да я караме с лекота.


Тип спирачка

Има три основни типа спирачки - крачни спирачки, спирачки с калибриране и дискови спирачки. Типовете спирачки се различават по дизайн, функция и цена. Ако планирате да карате в градски условия, всичко, от което се нуждаете, е задна крачна спирачка. Ако сте малко по-тежки, спирачките с калибър ще служат по-добре. Крачните спирачки и спирачки с калибриране са по-достъпни и лесни за почистване. Дискови спирачки са подходящи за ентусиасти, които участват в състезания и други подобни дейности. Дисковите спирачки са по-скъпи и се нуждаят от по-голяма поддръжка (подмяна на спирачните накладки и т.н.).


Височина на кормилото

Друг важен признак, който не бива да се пренебрегва, е височината на кормилото (ръкохватките). Всеки възрастен настройва кормилото според нуждите си. Обикновено височината е някъде между 90 - 130 см. Ръкохватките на детските тротинетки обикновено са над 50 см. Ако кормилото е твърде ниско, потребителят се навежда към тях твърде много, което със сигурност не е комфортно за гърба. От друга страна, ако кормилото е твърде високо, това не позволява на потребителя да управлява правилно скутера, което може да е опасно при бърза скорост.

Като цяло, ако не сте сигурни какво е идеалната височина за вас, по-добре е да регулирате ръкохватката малко по-високо, поради движението на краката.


Материал на рамката

Тротинетките обикновено са със стоманена рамка, алуминиева вилка и кормило. Тази комбинация от материали е достатъчна за редовна употреба. Спортните скутери са направени от лек алуминий, понякога дори въглерод. Всички материали имат своите предимства: алуминият е лек и устойчив, въглеродът е стабилен и лек, а стоманата е устойчива, гъвкава и с висококачествена изработка.


Как да изберем тротинетка за нашето дете според възрастта му?


За деца между 2 и 5 години са за предпочитане тротинетките на три колела. Те са по-стабилни за дечица, които тепърва започват да карат. Хубаво е тротинетката за най-малките да бъде лека и маневрена. 

За деца между 5 и 6 години и които имат вече известен опит, изберете тротинетка на две колела. Хубаво е да вземете такава с регулиращо се на височина кормило, за да може да „расте” заедно с детето.







За деца между 6 и 13 години, които имат практика и опитност, може да изберете тротинетка, която развива по-висока скорост. Колела с лагери АBEC 5 са добър вариант. Ако детето ви използва тротинетката ежедневно, например за да ходи до училище с нея, изберете сгъваема тротинетка с презрамка, за да може да я носи на рамо и да не заема много място.



Независимо от това на каква възраст е детето ви, задължително го вземете със себе си, когато купувате тротинетката, за да може да я изпробва. Дайте му възможност само да избере тази,която най-много му харесва, като го насочите кои от предлаганите в магазина модели са подходящи за неговата възраст.



Безопасност и защита на вашето дете


Карането на тротинетка носи голям риск от нараняване, това важи особено за по-малките и неопитни водачи. Осигурете безопасността на детето като подсигурите предпазни аксесоари като каска и протектори за колената, лактите, китките.


И не забравяйте, че каквато и тротинетка да изберете, най-важно е Вие или Вашето дете да се забавлявате ЯКО!