Какво е велоергометър? Велоергометър е фитнес уред, който симулира карането на колело. Има седалка, кормило, педали и рамка. По-модерните притежават и електронен дисплей.Кои мускули натоварва?Главно мускулите на бедрата, а ако се кара в изправено положение и седалищните мускули.Какво трябва да знаем:Натоварваща система – има 2 вида натоварване - магнитно и механично. Повечето велоергометри използват електронна натоварваща система - магнитна или електромагнитна, натоварването се изменя много плавно и това дава възможност уредите да предлагат програми за интензивни тренировки. Механичното натоварване е лесно, доста по-евтино като изпълнение и предлага високи нива на съпротивление, но се нуждае от тежък маховик, за да се чувствате устойчиво при въртенето на педалите, и задължава регулярно поддържане.Маховик – по-тежкият маховик осигурява по-плавно въртенето на педалите с по-малко вибриране.

Педали – педалите трябва да са удобни и кракът ви да "залепва" на тях.Максимално натоварване – всеки велоергометър е конструиран да издържа хора до определено тегло. Ако тежите примерно 80 кг е хубаво да си купите велоергометър с товароносимост 100 кг.Захранване (мощност) – някои велоергометри са самозахранващи се (със собствен генератор), други се нуждаят от свързване към напрежение.Възможност за регулиране позицията на трениращия е важна характеристика, осигуряваща удобство при по-дълга тренировка. Всички велоергометри имат нагласяща се във височина седалка. Проверете дали седалката и кормилото могат да се регулират напред и назад.


Седалка – Колко е удобна седалката? Може ли да се сменя седалката по ваш избор?Конструкцията – рамката трябва да бъде направена главно от метал, заварките да са гладки и цялостният вид да е хубав, без остри и неравни ръбове.


Дисплей - Колко ясна и  подробна е информацията на дисплея? Колко лесен е достъпът до програмите (ако има такива)? Виждат ли се ясно бутоните и лесни ли са за използване?Програми – велоергометърът може да предложи разнообразие чрез различни по интензивност натоварващи програми, позволява ви сами да си създадете тренировка или кардио- функция (контролиране на сърдечния ритъм).