В продължение на 30 години марката DAC произвежда най-леките, здрави и висококачествени алуминиеви продукти в индустрията. Непрекъснато разработва и въвежда нови видове рейки, за да бъдат проектирани и разработени най-леките и издръжливи палатки. Партнира си с най-добрите производители на палатки в света. Ще разгледаме иновациите и технологиите в петте най-използвани през годините рейки, създадени от DAC.


DA17 е  първата рейка, проектирана за големи съвременни конструкции на палатки, където рейките трябва да бъдат достатъчно гъвкави и здрави, за да се огънат в сводести форми и да издигнат палатката, а след това да се върнат в първоначалната си права форма, когато бъдат извадени обратно. Не е преувеличено да се каже, че благодарение на разработката на тези рейки, високото им качество и приемлива цена съществуват познатите ни днес фамилни палатки с големи конструкции.


PL са рейки с неочаквано добър пробив на пазара и конкуренцията. Едно просто решение при проектирането на тези рейки, ги прави по-ефективни и по-леки, а именно PL рейките са изработени с по-голям диаметър и по тънки стени с около 40% от всички познати на пазара. Но това не е всичко, тези рейки притежават забележителна нелинейна гъвкавост, което означава, че при 75% от силата си на скъсване те започват да се огъват повече - те буквално стават малко по-меки - за да могат да се огъват допълнително, без да се чупят. Това са първите интелигентни рейки, които издържат вятъра до момента, в който той стане по-силен, след което започват да се огъват, пропускайки вятъра и оставайки здрави.


Prossfit са все още най-здравите и надеждни рейки, произведени в света до днес. DAC намира решение как да овладее проблема със сглобката между тръбата и основните полюси без да използва лепило, а чрез по-податлива сплав (японски вариант на 7001). Тези рейки се използват за експедиционни и трисезонни палатки.


Featherlite рейки се появяват след като DAC осъзнават, че голяма част от тежестта в палатката идва от алуминия в рейката. Вместо да се използва отделна къса тръба за свързване на секциите, едната страна на рейките Featherlite е леко разширена, а другата страна е леко стеснена, при което се получава здрава връзка. Това решение спестява повече от половината тегло и в резултат на това рейките Featherlite са с до 15% по-леки от рейки на конкуренцията със същата якост. Featherlite рейките са най-добрият избор, ако търсите здрави и леки рейки за вашата палатка.


Featherlite NFL - предлагането на пазара на свръхлеки палатки доведе до търсене на рейки с възможно най-малко тегло. Поради уникалната си позиция и след разработката на Featherlite, DAC успя да разработи NFL рейки, спестявайки от 6% до 18% от теглото на рейките (в зависимост от сравнението).


Featherlite NSL е първата в света система от рейки, при която различни диаметри могат да бъдат сглобени в една. Това дава на дизайнерите по-голям контрол върху формата на палатката. Когато се огъват, нормалните рейки за палатки образуват форма с нискоъгълни стени. Системата NSL позволява да се направи палатка, която да е много по-закръглена и по-удобна отвътре - с по-високи стени и по-широк покрив (изобретение, което наричаме „Reverse-combi“).


Един от световно известните брандове, произвеждащи палатки и предлаган в спортни магазини ЯКО e PINGUIN. От скоро и те са заложили на DAC рейки в новите си модели палатки. Очаквайте скоро и в България от основния вносител на PINGUIN - YAKO.BG