Материята флийс, по-известна под наименованието полар, е неизменна част от съвременния гардероб. Тя се среща при изработка на  якета, шапки, пуловери, спортни панталони, пелени за многократна употреба, фитнес дрехи, качулки, одеяла и много други. Без значение дали го ползваме за работа, за къмпинг и туризъм, за зимни спортове, за спорт на открито, просто за да разходим домашния си любимец или да излезем до близкия магазин, поларът е незаменим помощник в студеното време.


Какво представлява полара?

Мека синтетична материя, изработена от полиестер или съчетаваща полиестер с други изкуствени влакна.

История на полара

Полара е създаден през 1979 г.  в Масачузетс, САЩ. Пред компанията "Malden Mills" е седяла следната задача – да направи живота по-лесен за любителите на дейностите на открито, защото дрехите им трябва да са леки, да отблъскват влагата, но и да позволяват на тялото на „диша“. Резултатът от изследванията и експериментите е поларът. Изпълнителният директор на компанията Аарон Фойерщайн умишлено отказва да патентова материала, което позволява той да се произвежда евтино и широко от много доставчици. В следствие на това решение, поларът набира бързо популярност.

За целите на аутдор екипировката се произвеждат поларени изделия за мъже, жени и деца - якета, елеци, панталони и много аксесоари, като ръкавици, шапки и бонета, шалове.

Свойства на полара

Както вече споменахме, поларената тъкан има редица предимства, като основните, са:
  • Хигроскопичност - материалът абсорбира водните пари и ги извежда навън, създавайки уютен микроклимат за тялото;
  • Ниско тегло - тъканта е наистина много лека;
  • Еластичност - не пречи на движението, но запазва първоначалната си форма, дори при често и продължително носене;
  • Дишаща тъкан - позволява на кожата да "диша". Влакната на тъканта са оптимално структурирани, така че да не е прекалено  горещо или студено. Поларът поддържа комфортна температура за тялото;
  • Бързо съхнеща материя - способността за бързо изсъхване е изключително удобство в забързаното ежедневие;
  • Не изисква специални грижи - тъканта е наистина непретенциозна, напр. подходяща е за машинно пране;
  • Запазва голяма част от изолационното си качество дори когато е мокър;
  • Здрав и износоустойчив - и следователно много практичен;
  • Хипоалергенен - подходящ за възрастни и деца;

Поларът е затоплящ и влагоотвеждащ синтетичен материал. Тази "изкуствена вълна" е лека, здрава и лесна за почистване. Затопля добре, ефективно отвежда изпаренията от тялото, изсъхва бързо, не предизвиква алергии и не се намачква. Поларът, може да се използва както поотделно, така и в трислойната система за облекло (термо бельо, затоплящ слой, ветро- и водоустойчив слой), като втори, затоплящ слой. Облеклото от полар може да предпазва от вятър и влага, ако в дизайна му има вградена мембрана.