Всеки който е посещавал планината през прохладните пролетни или есенни дни знае колко важно е облеклото. Наличието на качествено и надеждно яке, което да ви предпази от студа и дъжда е от изключително голямо значение. 

Как да се облечем за да ни е топло и комфортно едновремено?

Отговорът на този въпрос се нарича софтшел. Softshell е името на материала, от който се шият популярните днес якета, панталони, както и друго туристическо оборудване. Той е създаден от необходимостта да се намери ефективен компромис между защитата срещу външни фактори - вятър и дъжд - и отвеждането на влагата от тялото.  Следователно Softshell е изграден от два слоя:  външен и вътрешен. Външният слой е със специална оплетка от найлон или полиестер, което го прави ветроустойчив и водоустойчив при слаба интензивност на дъжда, но не и напълно водонепромокаем. Вътрешният слой е от микрофлийс, чиято основна задача е да регулира топлообмена и да отвежда влагата навън. Тези качества правят якето от софтшел задължителна част от екипировката при пътуване през преходните сезони. Някои модели също са подходящи за летния и зимния сезон. Голямото предимство на софтшел якето е, че съчетава характеристиките на топъл полар и външен слой дрехи. 

Да обобщим накратко плюсовете на софтшел якетата:

  • устойчиви на вятър
  • устойчиви на лек дъжд или сняг
  • дишаща материя с изключителна паропропускливост
  • оптимално задържат телесната топлина
  • леки и еластични, позволяват максимална свобода на движение
  • подходящи както за туризъм, така и за ежедевието
  • могат да се носят като външен или като междинен слой дрехи

Ако планините са вашия втори дом, тогава софтшелът определено трябва да бъде във вашия туристически гардероб! Голям избор от дамски и мъжки якета от софтшел ще откриете на нашия сайт www.yako.bg, както и във физическите ни магазини в градовете София, Пловдив, Варна и Русе.