Туристически щеки

  • Колко трябва да са високи, за да са подходящи за вас – умножете ръста си по 0,68 или ги хванете пред вас и ъгъла, който се получава над лакътя трябва да е 90 градуса. Разбира се трябва да имате диапазон за намаляване или увеличаване на дължината им в случаите, когато се движите по наклонени повърхности /баири им казват някои/. При движение нагоре щеките се правят по-къси и съответно по-дълги когато се спускате по някой склон.
  • Туристическите щеки обикновено са телескопични от 2 или 3 части. Като тези от две често са по-дълги в сгънато състояние и не са много удобни за пренасяне закачени на раницата. По този повод е добре да избирате по-къси щеки/в сгънато състояние/, които да не пречат докато са част от багажа на гърба ви. Дръжките/ръкохватките като материал и форма може да са разнообразни. Пластмасови, неопренови, коркови, дунапренови и пр. По форма на ръката или не и др. Тук избора е ваш – дали предпочитате по-меки, попиващи потта,  с определена форма и пр.
  • Днес почти всички щеки има така наречената Antishock система, която обира част от вибрациите при натоварване на щеката.
  • Всички щеки имат на долния си връх стоманен край за по-добро сцепление с почвата, а повечето от тях имат и тапи за предпазване на този връх, когато се ходи по асфалт или други подобни повърхности. Комплектите често съдържат и допълнителни накрайници за сняг, както и за ходене по асфалт за практикуващите Nordic ходене/това са изкривените в г-форма накрайници/.
  • Не на последно място е добре да обърнете внимание на материала, от който са изработени самите щеки /алуминий, карбон, фибростъкло и пр./. От това зависи тежестта им и съответно, колко още ще носите на гръб ако се наложи.
Разгледайте нашите предложения за