Райското пръскало е най-високият водопад в България. Намира се в Централна Стара планина, близо до връх Ботев на южния склон на планината. Сега ще Ви кажем как да стигнете до там :)
Отправна точка за маршрута е град Калофер, откъдето по асфалтиран път с дължина 4км се минава през живописното ждрело на река Тунджа и се стига до местността “Паниците” - изходен пункт за маршрута към хижа ”Рай”.В района на “Паниците”, хотел "Райски кът" предлага паркинг, където посетителите могат да отседнат или да оставят автомобила си.
Оттам, по добре обозначена с табели и синьо-бяла маркировка пътека, след около 15-20 минути се стига до главния вход на Националния парк в местността ”Поняка”, където е представена необходимата за по-нататъшното движение информация. Следва около 30 - 40-минутен преход през буково-дъбова гора и се излиза в южната част на планинското пасище “Параджика”, с внушителна гледка към резерват “Джендема”.
Продължава се по трасето и за около 20 минути се стига до първото място за почивка “Параджика”, където посетителите могат да си отдъхнат и подкрепят, наслаждавайки се на изумителната гледка към върховете Равнец, Хайдута, Ботев, Арманкая и Капаклия, както и към двата най-внушителни водопада в резерват Джендема - Райското пръскало и Голям Джендемски водопад.
След около половин час маршрутът достига до входа на резерват Джендема с невероятна панорама към ждрелата на реките Голяма и Малка Бъзовица и Бяла река, както и към скалния венец на местността “Николови дупки”.Оттук движението в Джендема, както и във всички резервати на парка, е разрешено само по маркираната пътека.
Преходът е приятен, през вековна букова гора, изградените от парковата служба места за почивка.
След около 1 час и 50 минути пътеката извежда на планинското седло под връх Малкия Купен, на 5 минути път от хижа “Рай”. Тук отново пред очите се открива невероятна гледка - към басейна на резерват Джендема със стръмни гористи склонове, потъващи в дълбоки урви и към отвесните каменни стени на скалния комплекс Райските скали, от които се спускат водите на искрящото бяло чудо - Райското пръскало.