facebook

Какво е важно при избора ни на термо бельо ?


Когато Ви предстои зимна ваканция от важно значение е изборът на подходящо термо бельо.Това е първият слой дрехи,който стои най-близо до тялото,служи за поддържане на правилната телесна температура и отблъсква влагата от кожата като я извежда към външната част на дрехите.Термо бельото е особено подходящо за предпазване на тялото в студените дни.Препоръчително е то да се носи най-вече при практикуването на алпинизъм,ски бягане,сноуборд,хокей,туризъм,лов и други зимни спортове.

Какво трябва да знаем преди да закупим това важно зимно бельо?

Основната функция на термо бельото е да защитава тялото от ниските температури.Най-често използваните материи за термо бельо са синтетичните тъкани и мериносовата вълна.

Най-високият клас термо бельо се шие от специална вълна.Предимството й пред синтетичните материи е, че изолира по-добре тялото.В случая думата „вълна” не бива да плаши хората с по-чувствителна кожа. Мериното се извлича от специална овца с многократно по-дълъг косъм от нормалните.


    

                                                Мерино вълната е:

- много фина и мека материя (30 % по-фина от стандартната вълна), която е приятна на допир и не дразни (боцка) кожата. 

- за разлика от много други популярни платове, като синтетични материи или памук, мерино вълната ще пази топло дори когато е мокра, което е от съществено значение за всички любители на планинарството, зимните спортове и живота сред природата

 -благодарение на антибактериалната молекула, която естествено се намира в извлечената вълна, бактериите отговорни за миризмата на пот са унищожени и мерино дрехите ви няма да имат неприятни миризми. 

Може да носите топлото термо бельо от мерино и при температури от -15 до -20 градуса,но и в случаите когато  времето е по-горещо от планираното, например по време на пролетната ски ваканция.Вълната има естествена UV устойчивост, което я прави идеална както за студени така и за слънчеви дни.

От най-финото мерино се прави термо бельо, което се носи и в топло време. Дрехите са подходящи за спорт като колоездене, лека атлетика, тенис, джогинг, както и за ежедневна употреба.То е много по-удобно и еластично от полипропиленовите материи,задържа повече въздух до тялото.И може би най-големият плюс –то просто не мирише.Как се поддържат продукти от мерино вълна?


Дрехите, изработени от мериносова вълна не изискват някаква специална поддръжка. Могат да се перат в пералня при максимална температура 30 градуса, без използване на центрофуга и с обикновен перилен препарат или с такъв специализиран за вълна. При пране не трябва да се добавят омекотители или белина.

Синтетичните базови слоеве обикновенно са направени от полиестер или полиестерни смеси.Тези материи в комбинация със ски облекло ще ви пазят топло при температури до около -8 до -10 градуса. Полиестерните базови слоеве са изсушаващи, леки и ще отнемат влагата от кожата,но за разлика от термо бельото от мерино не е толкова топло.Най-големият недостатък на изкуственте материи е неприятната миризма.

Обикновено за направата на синтетично термобельо се използват съчетания от спандекс, полипропилен, ликра  с естествени материали.

За пълна защита на тялото се снабдете с комплект от мериносова вълна, съставен от термо блуза и клин,така ще осигурите желаният комфорт при спортуване като останете сухи през цялото време.