Количка

Какво му е хубавото на дрехите с гъши пух?

Какво му е хубавото на дрехите с гъши пух?


Отговорът, както подозирате е гъшият пух или за да сме по-точни феноменалната му структура. Гъшият пух има триизмерна структура и способността да задържа въздух. Той е изключително лек и в същото време отличен изолатор. В качествения пух има около два милиона пухкави нишки. Те се залепват една за друга и се припокриват. По този начин се образува защитен слой неподвижен въздух, който запазва топлината. В допълнение гъшият пух се слави с добрата си устойчивост, благодарение на което можете да го скъсате или сплескате и само с едно разклащане той отново ще се надуе и ще възвърне предишната си форма.


В сравнение със синтетиката гъшият пух дава до три пъти повече топлина. Именно поради тази причина, той е предпочитан материал при изработката на облекла от гъши пух (предимно  пухено яке и спални чували от гъши пух). Пухът също така има чудесната способност да диша, което предотвратява изпотяването. Така потребителят на пухено яке или топъл спален чувал няма да изпита този дискомфорт, който често се среща при синтетичните материали.


 А сега нека Ви запознаем в детайли със структурата и качествените характеристики на естествения гъши пух. Както споменахме по-горе структурата му е феноменална – едно пухче се състои от ултра-фини нишки, които имат микроскопични разклонения, излизащи от неговия център. На практика единичното пухче не тежи почти нищо, но в същото време създава сложна триизмерна мрежа от микроскопични въздушни джобове. Когато едно пухче се комбинира с други пухчета се създава масивна бариера от милиони микроскопични въздушни джобове. В следствие на това се сформира непробиваема изолационна бариера, която има свойството да задържа топлината. Накратко – топлината, която отдава гъшият пух се дължи на изключително фината структура на всяко отделно пухче.


     Един от основните показатели за качеството на пуха е неговата плътност, която представлява стандартизирано измерване на обема на запълване, което пухът осигурява. Когато говорим за плътност 700, това означава, че пухът има обем от 700 куб. инча за една унция пух. 


   

    Физическото тегло на пуха, който е използван за продукта се измерва в грамове (или в унции). Например, едно яке може да има тегло на запълване 300 гр.. Това означава, че теглото на пуха вътре в якето е 300 гр., независимо от плътността на пуха. Знаейки и двата показателя на пуха (тегло на запълване и плътност) това ни дава солидна база за сравнение на сходни продукти. Яке с 300 гр. тегло на запълване и 700 плътност, ще е значително по-топло от яке със същото тегло на запълване, но с 550 плътност на пуха.


         И след ввсичко казано до тук, може би се питате каква всъщност е разликата между пух и пера (перушина) ? Пухът е с триизмерна структура, задържаща топлина и е изключително лек. Той е устойчив на компресия, благодарение на което бързо възтановява оптималния си обем. Докато перата са плоски и двуизмерни, разклоняващи се от централната рогова, тръбообразна ос. Перушината има доста по-ниски изолационни качества. Освен това съотношението тегло – топлина изобщо не може да се сравни с това на пуха.