Количка

Канче или тиганче – какво да предпочета за къмпирането?


Канче или тиганче – какво да предпочета за къмпирането?

Готвенето в удобни и надеждни съдове е мечта за всеки чревоугодник. Всяка покупка на съоръжения за готвене на открито може да бъде трудна. Изборът е много голям, особено ако трябва да приготвим храната си вкъщи. Що се касае до приготвяне на храна сред природата, то се предлагат на 100 вида вариации в материалите, размера, теглото и характеристиките за туристическа посуда. Броят и видът тенджери и тигани, които ще вземете на експедиция, зависят изцяло от характера на самото пътуване. Ако се разполагате в постоянен лагер, който може да се достигне с превозно средство, то може да вземете със себе си каквито искате канчета, тенджери и тигани, тъй като няма да ги носите на гърба си. Съществуват както единични комплекти за сам човек, така и семейни за двама, четирима и т. н.

Комплект или самостоятелен съд? Можете да закупите пълен комплект за готвене или „парче по парче“ – канче, чайник, тенджерка, тиган и др. Някои комплекти туристически съдове включват екстри като чашки, чинийки, прибори, които се прибират в най-големия съд. Отделните „части“  Ви позволяват свободата да изградите своя комплект точно така, както искате. Този метод може да не е идеален, но е чудесен начин за изграждане на гъвкаквост в колекцията що се касае до пестене на тегло в багажа Ви. Броят на тенджерите зависи от вида на готвенето, което планирате и от това колко туристи ще гощавате. Ако приготвяте дехидратирани храни за двама, тогава една тенджера е достатъчна, а при по-голяма група се изисква допълнителен брой съдове. Наличието на капак намалява времето за готвене и спестява разхода на газ (при използване на газова бутилка). Някои комплекти съдържат капак за всяка тенджерка, докато други разполагат само с един, който може да се ползва за няколко съдинки с различен размер.

Също така е важно да подберем и материала, от който са направени – алуминий, стомана или титан. Алуминиевите съдове са леки, здрави, топлопроводими, лесно се мият. Равномерно се нагряват и храната в тях се готви по-бързо и не загаря. За сметка на това всичко сготвено в тях трябва да се консумира бързо или да се прехвърли в неалуминиев съд, защото храната в алуминия се окислява. Друг вид са съдовете от твърд анодизиран алуминий – този оксидиран материал твърдо се противопоставя на драскотини и износване, много е дълготраен. Също така е изключително устойчив на високи температури и ефективно предпазва от залепване и загаряне по повърхността. Съдовете от неръждаема стомана са по-тежки и трябва да се има предвид теглото им при носене на гръб в раница, защото не носите само тях и всеки грам е от значение. Недостатък също е, че не прекарват топлината равномерно (могат да причинят горещи точки, които изгарят храната). Ако се готви на по-слаб огън, това може да бъде избегнато, а и храната в тях не се окислява – съответно може да си сготвите вечерта и да оставите ястието в същия съд без да се притеснявате. Е, само трябва да го захлюпите и затиснете добре, за да не я нападне някоя гадинка. Туристическите съдове от титан  са най-лекият вариант без компромис, силно устойчив на корозия, бързо се нагрява и работи ефективно без да се налага използване на максимална топлина. Недостатъкът е, че не трябва да се прегрява и не на последно място, но не за подценяване, е високата цена.

Независимо от това какъв набор от съдове за готвене сте избрали, насладете се на Вашите любими храни по време на къмпинг ваканции и преходи, като не забравяте и за туристическите прибори, които са неотлъчна част от консумиранието с удоволствие.