Количка

Планката и болтът

Планката и болтът
 • Наличност: Наличен
 • Код: VAK238
 • Тегло: 0.30кг
12.00 лв.

Планката и болтът, Елица Павлова

ЗА АВТОРА

Елица Павлова е катерач по душа и мрежови администратор по професия. Типичен представител на зодия Везни, тя винаги търси баланса между опасното и разумното, а ръбът между обикновеното ежедневие и лудите мечти е любимото й място.

С алпинизъм се занимава от 1997 година, като практикува всички разновидности на катеренето и алпинизма. Инструктор, член на Алпийски клуб „Планинец“.

През 2002 г. в свръзка с Николай Петков и Тервел Керелов успешно прави второ българско изкачване на маршрута Филип-Флам по Северната стена на Чивета (3220 м) в Доломитите, с финал по тура на Комичи.

През 2003 г. на връх Ленин (7134 м) в Памир, при щурма към върха измръзва и се налага да се откаже. Не успява да намери място в националната експедиция Еверест 2004 и ръководи трекинг група до преден базов лагер откъм Тибет. През 2007 г. изкачва връх Монблан дю Такюл в Алпите като част от екипа на първата експедиция „Споделени върхове“ на Иван Кожухаров.

През 2008 г. в свръзка с Николай Петков изкачва връх Мисис-тау 4300 м (Безенгийски район, Кавказ) и северната 1300-метрова стена на връх Пиц Бадиле (3308 м) в Швейцария.

Няколкократен републикански шампион по ледено катерене и драйтулинг. Преминала e свободно редица трудни алпийски и спортни маршрути. Участва активно в разработването на нови катерачни обекти със спортни турове на Беледие хан, Лакатник, Мальовица, Враца, Дряновския манастир, Костенец и др. 

Организатор на еко-семинари „Да запазим Рила чиста”, проекти, свързани с опазването на планините у нас, детски лагери и мотивационни презентации.

През 2006 г. излиза първата й книга „Клемата и Френда“ с карикатури на Доньо Донев, издателство „Кибеа”. Година по-късно в свръзка с Николай Петков правят премиерно изкачване на вр. Колбурска стража в Мальовишката долина по нов маршрут, който кръщават „Клемата и Френда“.

ЗА КНИГАТА

"Авторката използва пълния арсенал на катерачния сленг и е събирала грижливо „мъдрите“ катерачни мисли."

КРАТКО РЕЗЮМЕ

Когато Елица Павлова написа „Клемата и френда“, „героичната“ епоха в катеренето не беше отминала и все още забиването на болт си беше проява на слабост. И ето, изминаха има-няма десетина години и той (болтът) взе, че се превърна едва ли не в мерило, че даден алпийски маршрут е „съвременен“ и „труден“. Затова никак не се учудих, че заглавието на новата є книга е „Планката и болтът“.

Естествено, че има ирония. И е ясно, че има връзка между двете книги (и епохи) – Клавис вече е поизраснал и поизменил мисленето си. Най-хубавото е, че е запазил духа си и е осъзнал например, че „нещата, които отличават катеренето от пъненето и суленето, са базовата сила и мускулната издръжливост“. Естествено, с новото време са се появили и нови „герои“.

Ели използва пълния арсенал на катерачния сленг и е събирала грижливо „мъдрите“ катерачни мисли. Нищо чудно всеки да намери някоя „своя“ в текста. Има много точни и комични разяснения, например: „Обери“ не е просто дума, това е крясък, вопъл и волеизявление, което трябва да бъде изпълнено мигновено“, или пък „Фън клайминг“ е... Ама хайде по-сериозно, по вегански: „Има алпинисти, останали в историята с това, което са изкатерили, а не с това, което са яли“.

Като някаква нишка в книгата се промъква мисълта: „В катеренето не стават чудеса“. Какво ни кара тогава да го практикуваме по 30-40 години, та и до края на дните си?

Ето това сякаш успява Ели да ни разясни в новата си книга. Което напълно оправдава необходимостта да се лишим от няколко часа тренировки, за да я прочетем!


От Николай Петков


Техническо описание:

 • Заглавие: Планката и болтът
 • Автор: Елица Павлова 
 • Година: 2018
 • Корица: Мека корица
 • Брой страници: 128
 • Вид продукт: Разкази, Сборници 
 • Тегло:.115 кг
 • Размер на продукта: 12.8 x 17.8  см
Характеристики
Подходящ заЖени; Мъже; Момчета; Момичета
ПродуктКнига
Размери Ш/В (см)13/18
СпортАлпинизъм
Наличност по магазини
Онлайн магазин - В наличност
магазин ЯКО Варна
магазин ЯКО Пловдив
магазин ЯКО Русе - Ограничена наличност.
магазин ЯКО София - Ограничена наличност.
Склад ЯКО Русе
Контакти

тел: 0894 496 071
гр. Русе, ул. "ТЕЦ Изток" 20


тел: 0899 139 940
гр.Варна,  ул. Г. Бенковски №49

тел: 0899 322 055
гр. Пловдив, ул. "Скайлер" 8-10

тел: 0897 612 190
гр. Русе, ул. "Константин Иречек" 8

тел: 0895 521 014
гр. София бул. "България" 81

тел: 0894 496 071
гр. Русе, ул. "ТЕЦ Изток" 20

Напишете отзив

Бележка:* Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа!
Лош Добър
Популярни от категорията
Айгeр - мeчтa и рeaлнoстДългият път през АмерикаЯж и тичайПогребани в небесатаДревният път на чая
Айгeр - мeчтa и рeaлнoст Дългият път през Америка Яж и тичай Погребани в небесата Древният път на чая
56237128VAK35VAK657127
Цена 10.90 лв. 14.53 лв. 16.00 лв. 16.00 лв. 16.00 лв.
Рейтинг
Спорт Алпинизъм; Къмпинг; Трекинг; Туризъм Туризъм; Къмпинг Бягане Алпинизъм Къмпинг
156.00 лв.
Автоматично блокиращ десандьор-осигурител PETZL Grigri  2 е блокиращо средство за осигуряване. Неговата конструкция позволява лесна и удобна рабо..
112.00 лв.
Каска BEAL Mercury е хибридна каска, изработена от ABS за външната част и полистирол за вътрешната. Тя е микро-регулируема, благодарение на прецизният..
23.00 лв.
Карабинер с муфа BEAL BE LINK е подходящ за карабинер в края на осигурителен ремък или за някои осигурителни устройства. Този асиметричен карабинер е ..
31.00 лв.
Примка с карабинери DJINN AXESS на Petzl е сигурно и надеждно решение за тези, които започват да катерят на скали. Тя се състои от една шита примка ек..
156.00 лв.
GLACIER е новият туристически ледокоп на Petzl. Удобен, лек и техничен, прецизно изработен и с красив дизайн. Пикелът GLACIER се забива добре в твърд ..
75 см. 68см. 60см.
17.00 лв.
127 часа: Между живота и скалите, Арън РалстънЗА АВТОРА:Арън Ралстън е страстен планинар и катерач, който се отказва от кариерата на машинен инженер, ..
16.00 лв.
Погребани в небесата, Питър Зукерман и Аманда ПадоанЗА АВТОРАПитър Зукерман е носител на две от най-престижните отличия в американската журналистика: ..
17.00 лв.
Да бягаш с кенийците, Aдхарананд ФинЗА АВТОРАAдхарананд Фин е британски журналист на свободна практика и редактор в „Гардиън“. Автор е на книгите The ..
16.00 лв.
Яж и тичай, Скот ЮрекЗА АВТОРАСКОТ ЮРЕК е световноизвестен шампион по бягане на свръхдълги разстояния, който живее изцяло на растителна храна. Името м..
22.00 лв.
Експедиция до крайната точка, Райнхолд МеснерЗА АВТОРАРоден в Южен Тирол през 1944 г., Райнхолд Меснер е едва на пет години, когато за първи път вкусв..