Носенето на няколко слоя дрехи един върху друг е ефективен метод за запазване на топлината в студените дни, като едновременно с това се улеснява регулирането на телесната температура. Съчетавайки дрехи с различни свойства, може да създадете идеален комплект облекло за почти всякакви условия. В тази статия ще разберете как да постигнете това.

Какво е облекло тип „Зелка“?

Искате ли да ви бъде топло, когато е студено, да сте сухи по време на дъжд и да не ви е горещо, когато пече жарко слънце? Тогава от съществено значение е да изберете правилните дрехи. И не става въпрос само за стил, а за функционалност и съчетаване на характеристиките. Търсенето на правилните комбинации от дрехи, които да отговарят на вашите нужди, е разковничето в системата за наслояване на облеклото, позната още като облекло тип „Зелка“. Най-просто казано това е начин на обличане с няколко слоя дрехи, които да може да свалите или облечете при нужда. Този тип обличане цели да използва максимално ефективно свойствата на всички слоеве, като всеки от тях изпълнява своята специфична роля. Слоевете зависят не само от климатичните условия, но и от вашите нужди и изисквания, като целта им е да осигурят максимален комфорт. Ако искате всичко да функционира перфектно, е важно да внимавате за всеки един от трите слоя, тъй като липсата дори на един може сериозно да наруши функционалността и ефективността на облеклото.


Функции на слоевете


1. Първи слой - функция за транспортиране, абсорбиране и комфорт

Първият, основен слой на системата е доброто функционално бельо. То трябва да прилепва перфектно по тялото. Така улеснява бързото и ефективно отвеждане на влагата от кожата и поддържа тялото сухо.


2. Втори слой - изолационна функция

Изолационния слой от системата служи за отвеждане на влагата от първия слой, запазвайки топлината на тялото. Идеалните модели са направени от технически влакна, които имат способността да задържат големи количества въздух, имат ниска абсорбция и добър транспорт на влагата - обикновено това са флийс облеклата.


3. Трети слой - защитна функция

Горният слой играе ключова роля в системата, но без първите два слоя от него няма да има смисъл. Целта му е да ви предпазва от неблагоприятните атмосферни условия като поддържа изолационния слой сух и да предотврати загубата на топлина при отвеждането на влагата (потта). Този слой трябва да бъде водоустойчив, за да не позволи на водата да проникне отвън. Затова дрехите, подходящи за трети слой са изработени от материали с мембрана, с покритие или с водоотблъскваща обработка.

Какви дрехи да изберете?


Първи слой

За първият, най-близък слой до кожата е важно винаги да носите функционално бельо. Изразът „функционално“ не е случаен, тъй като тези дрехи притежават цял набор от свойства, които гарантират максимален комфорт. Тук трябва да обърнем внимание на една често срещана грешка, която се прави – използването на памучно бельо. Забравете за свободните памучни тениски. Въпреки че изглеждат добре и се усещат приятно по кожата, те няма да запазят тялото ви сухо и няма да ви предпазят от студа. Това може да се постигне по-ефективно с бельо от мериносова вълна, подходящо за по-студени или зимни условия. Мериното разполага с няколко уникални свойства, които правят материала толкова популярен. Този вид вълна не задържа миризми, естествено антибактериална е, осигурява топлина, дори при влажни условия и е незапалима. За топли и слънчеви дни за предпочитане са синтетични влакна като Coolmax. Те поддържат тялото сухо, предотвратяват прегряването и съхнат бързо. Подходящи са за по-кратки или по-интензивни физически дейности.
Изберете материала в зависимост от вашите предпочитания и условията, в които ще се носи. Но независимо от това, какъв вид функционално бельо ще изберете, не забравяйте да подберете правилния размер, който да прилепва идеално по тялото ви. Това е единственият начин да се постигне желаната максимална функционалност на бельото.

Изберете идеалното за вас дамско или мъжко термо бельо от yako.bg


Втори слой

Един слой по-нагоре и отново трябва да избягвате същата грешка. Памучният суитшърт или акрилният пуловер не са подходящи, тъй като съхнат бавно и стават много тежки, когато са мокри. По-добра алтернатива е суитшърт от флийс. Този материал е отличен, защото задържа въздуха, който след това се нагрява, осигурявайки по-добра топлоизолация. Флийсът също така може да абсорбира влагата от първия слой (функционалното бельо) и да я отведе далеч от тялото. Това е причината, поради която този материал е толкова популярен сред спортисти и туристи при различни дейности и стилове на обличане, и е неотменима част от правилно съставеното облекло тип „зелка“.

Спортни магазини ЯКО предлага разнообразие от дамски и мъжки дрехи от полар.


Трети слой

Последният, трети слой е предназначен да ви предпази от външните атмосферни условия и фактори. Това обикновено включва горни дрехи като якета и панталони. Якетата са на разположение в множество варианти и са изработени от различни материали с по-голямо или по-малко подходящи характеристики. Сега ще се опитаме да обясним кратко и ясно какво трябва да очаквате от едно яке.
Основният критерий при избора на подходящо яке трябва да бъде неговата водоустойчивост. Това определя дали ще се завърнете у дома мокри като кокошки, или сухи и удовлетворени. Водоустойчивостта е технически термин, който описва способността на материала да се справя с водата и се измерва с „воден стълб“. Този параметър показва колко високо налягане на водата може да издържи материала на площ от 1 кв. см. По-високата стойност означава по-голяма устойчивост, с други думи, материалът може да издържи на по-силен дъжд. Измерва се в милиметри (мм) върху единица площ и може да варира от 400 мм (за чадъри) до над 30 000 мм (за високотехнологични мембрани).
На първо четене може да изглежда, че ниската стойност на водния стълб, като тази на чадъра, ще ви предпази лесно от дъжда, но има една важна забележка. Представете си конструкцията на чадъра - материалът е разположен върху метална рамка във форма на полусфера и никъде не е в контакт с вашето тяло. При тези условия материалът по-лесно ще устои на налягането на водата. В същото време, ако носехте яке, изработено от същия материал като чадъра, щяхте да сте мокри до кожа само след няколко минути.
Логично е да си помислите, че би било по-добре да вземете яке с мембрана, която има водоустойчивост над 30 000 мм. Въпреки това трябва да отбележим едно важно „но“.
Съществува определена зависимост между водоустойчивостта, цената и дишаемостта на материала - неговата способност да позволява на водната пара да излиза от тялото. Обикновено по-високата цена е свързана с по-добър материал, който има или по-висока водоустойчивост, или по-голяма дишаемост. Всъщност тези две свойства често са обратнопропорционални. По-непромокаемите материали обикновено са по-малко дишащи и обратно. Въпреки това, има изключения от това правило, като например мембраните от висок клас като Gore-tex или Dermizax, които са не само водоустойчиви, но и дишащи.


Височина на водния стълб и неговият еквивалент за избрани дейности

450 мм - нормална водоустойчивост на чадър
5000 мм - седене на мокра пейка
12000 мм - коленичене в снега
18000 мм - натиск на каишката на натоварена раница
30000 мм - падане на скиор в мокър сняг

Връзка между дишаемостта и паропропускливостта

Паропропускливостта е способността на материала да позволява на водната пара да преминава през него. Дишаемостта, от друга страна, показва колко добре материалът се справя с непрекъснатото изпарение на влагата.
От нашият личен опит, бихме препоръчали да се снабдите с мембранно яке от най-висок клас само ако очаквате лошо време, включително дъжд, сняг и силен вятър. В случай, че прогнозата е за добро време, по-добре е да разполагате с „ветровка“ - леко, лесно за опаковане яке с DWR (Durable Water Repellent) обработка, покритие или по-лека мембрана. Това е по-икономично, по-леко, лесно за опаковане яке в джоб или кобур на кръста и все пак предлага достатъчна защита в случай на внезапен дъжд или лек ръмеж.


DWR обработка, покритие или мембрана

Ако не сте запознати с термините DWR обработка, покритие или мембрана, ето какво трябва да знаете:


DWR е съкращение, което означава „Durable Water Repellent“ или устойчива на вода обработка. Това е процес, при който производителят химически обработва материала, който постепенно става по-устойчив на вода с времето. Може да се каже, че това е възможно най-дълготраен тип хидроизолация.


Покритието представлява специален слой от високо водоустойчива материя, който се нанася от производителя на вътрешната страна на материала. Предимството е, че това предлага по-дълъг период на използване в сравнение с DWR обработката, но на цена на по-ниска дишаемост и повишена цена.


Мембраната е специален материал, който се ламинира върху вътрешната страна на материала, подобно на по-горе описаното покритие. Въпреки че споделя подобни характеристики с покритието, мембраната е много по-устойчива на вода, има по-дълъг живот и предлага по-добра дишаемост, но е по-скъпа.

Софтшел

Терминът „софтшел“ е обобщен термин за модерни многослойни функционални материали, които се използват основно за производството на дрехи и обувки за активности на открито.
Името произтича от съчетанието на две английски думи – „SOFT“ (мек) и „SHELL“ (черупка). Оттам лесно се извеждат основните свойства на софтшела - механична устойчивост, водоустойчивост, добра топлоизолация, устойчивост на вятър и дишаемост.
Очарованието на софтшела се състои във високата му функционалност и универсалност. Той предлага комбинация от защита при различни атмосферни условия, без да жертва гъвкавост и комфорт. Освен това, софтшелът е често по-лек и по-дишащ от традиционните хидроизолационни материали като хардшел.
Недостатъците на софтшела могат да включват по-ниска водоустойчивост в сравнение с хардшел материалите, особено при силни дъждове или при продължително излагане в мокра среда. Също така, въпреки че предлага дишаемост, той може да бъде по-малко дишащ от някои други алтернативи като просто памучни дрехи.

Изберете подходящият трети слой за вас от нашата гама продукти - дамски якета и панталони, мъжки якета и панталони.

Какви обувки и чорапи да изберете?

Тук съветът ни е за затворени и за предпочитане високи обувки с непромокаема или мембранна обработка, особено за активности на открито, където влагата може да бъде проблем. Разгледайте нашите модели туристически обувки тук. Функционалните чорапи също са от съществено значение. Добре е да се избират от същите материали, които се препоръчват за функционалното бельо, за да се осигури комфорт и защита на краката. Предлагаме голямо разнообразие чорапи за различен вид активности и сезони, които може да разгледате тук.


И един добър съвет за финал

Желаете ли да добавите необходимата водоустойчивост към вашето облекло? Една добра практика е изпиране на облеклото от време на време със специален перилен препарат за технически и спортни облекла и последваща обработка с импрегниращ препарат. Ако не сте сигурни кой продукт е най-подходящ за вашата дреха и как да го приложите, може да се консултирате с добър търговец на туристическо облекло и екипировка. Той със сигурност ще ви даде добри съвети.
Относно обувките, използвайте восък или друга импрегнация, в зависимост от препоръките на производителя. При първия дъжд ще забележите значителната разлика във водоустойчивостта.

Изберете подходящ импрегнатор от тук.