Какво е йога?

Йога е древна практика, базирана на индийската философия за насърчаване на физическото и психическото здраве. Според ръкописи е възникнала от преди 4000 години. Това, което прави йога особено уникална, е, че съчетава ползите от медитацията с физически пози, известни също като асани. Вие​​ не просто тренирате мускулите си, но също така използвате силата на духа и ума си. Позите в йога са предназначени за укрепване на вашите мускули и кости, което помага за облекчаване на напрежението в тялото и ума ви.

Какво трябва да знаят начинаещите

Има много различни стилове йога: хатха, виняса, ащанга и дори гореща йога Bikram. Но ако сте нов в практиката, часовете по хатха, са добро начало, тъй като ви учат на пози, които са в основата на други стилове. При хатха темпото е бавно и е напълно подходящо за начинаещи. Малко по-напредналите може да опитат класове по виняса или ащанга за начинаещи, които обикновено са по-енергични и бързи. Горещата йога се тренира в отоплена стая, което я определя като предизвикателна, чудесна възможност за по-опитни трениращи.

Ако не сте съвсем сигурни откъде да започнете, посещаването на уроци може да бъде чудесен вариант да се запознаете с различните видове практики. Започнете с онлайн търсене като "йога за начинаещи". Вие ще можете да гледате различни видове практики, някои само за няколко минути, а други до един час. Класът трябва да ви запознае с основните пози на йога. След като се запознаете с основите, можете да добавяте още към рутината си. Програмата за начинаещи продължава от шест до осем седмици. Тя е един полезен начин за научаване на основни йога пози стъпка по стъпка. Не само ще научите общи санскритски термини и какво означават те, но също така ще се запознаете с дихателните техники и използването на аксесори като йога блокове, ролери за йогайога постелки и йога ремъци.

Kолко често трябва да тренирате йога?

Зависи до голяма степен от вашия фитнес график и вашите цели. Ако целта ви е да станете по-добри в йога, практикуването й два или три пъти седмично като част от рутинната ви тренировка може да бъде полезно. Вие ще можете да усетите значителни подобрения, ако я практикувате дори само веднъж седмично. Но ако не сте склонни да отделяте солидна част от времето си за тренировка на йога, можете лесно да я включите в рутинната си тренировка като загрявка или разпускане. При разгряване се забавя сърдечния ви пулс и се ускорява процеса на отмора. Това е само едно от предимствата на йога, които можете да изпитате, като я добавите към рутината си. Ето някои други предимства на древната форма на упражнения, които трябва да знаете.

Физически ползи от йога

1. Помага за подобряване на хроничната болка в кръста

Ако работите на бюро цял ден, може да изпитвате болки в кръста, раменете и врата поради лоша стойка. Йога подобрява стойката, което може да предотврати болки в кръста, както и болки в раменете и врата. Йога насърчава облекчаването на болката в долната част на гърба по два начина: Първо, техниките за медитация, използвани в йога, насърчават релаксацията от физическия дискомфорт, свързан с хроничната болка в долната част на гърба.

2. Изгражда усещане за тялото

Някои асани в йогата включват балансиране на един крак, което ви помага да избегнете падане. Вие разчитате на вашите, мускули, сухожилия и стави, за да поддържате баланс.

3. Бори се с умората

Като правите йога разтягания през деня - сърцето ви изпомпва повече богата на кислород кръв към мускулите и органите в тялото ви. Помага ви да преборите умората.

4. Насърчава баланса

С напредване на възрастта хората са склонни да губят подвижност поради липса на активност, артрит и други заболявания, свързани с възрастта. Но изследванията показват, че някои базирани на йога упражнения подобряват баланса и мобилността при възрастни хора над 60-годишна възраст.

5. Служи за загряване преди редовна фитнес тренировка

Ако сте начинаещи в фитнес тренировките или се връщате към рутинна тренировка след период на почивка, загряване с йога ще подготви тялото ви за следващо ниво на натоварване. Ето защо много хора, които искат да започнат да спортуват, се обръщат към йога. Това е тренировка с ниско въздействие, която не натоварва ставите, достъпна е за повечето нива на физическа подготовка и не изисква специално оборудване.

6. Помага за здравето на сърцето ви

Преглед от 2014 г. в European Journal of Preventive Cardiology заключава, че йога е показала някои обещаващи ползи за подобряване на риска от сърдечно-съдови заболявания чрез понижаване на сърдечната честота, кръвното налягане и дори холестерола. Вероятно се дължи както на физическите аспекти на йога, така и на фокуса върху дишането.

7. Подобрява дишането

Тренирайте йога само за пет минути и ще разберете колко успокояващо и релаксиращо може да бъде синхронизирането на движение и дишане. Докато задълбочавате разтягането във всяка поза, ще разчитате на дъха си, за да задържите.

8. Изгражда сила

В зависимост от стила на йога, който практикувате, ползата от изграждането на мускули се дължи най-вече на изометричните задържания. Изометричните упражнения, като планк, включват свиване на мускул или мускулна група, без всъщност да движат ставата около мускула. Тази форма на упражнения е за хора, които се възстановяват от нараняване или имат проблеми със ставите.

9. Подобрява гъвкавостта

С повече гъвкавост можете да подобрите цялостното си фитнес представяне. За да може един мускул да се свие напълно, той трябва да може да се разпъне напълно. Тренировката помага да развиете движението на вашите стави и мускулите да работят по-ефективно.

10. Подобрява съня

С подобряване на техниката на дишане, йога ви дава възможност за здрав, пълноценен сън и почивка.

Заключение

Йога не се ограничава до физическо движение, това е практика, която можете да правите всеки ден. Намерете вида тренировка, която е най-подходяща за вас и запомнете: Винаги тренирайте йога с позитивно настроение и благодарност. Инвестирането в йога е инвестиране във вас!