За разлика от обикновените разходки в парка един преход сред дивата природа може да поднесе множество изненади и перипетии, които да развалят цялото преживяване. Това е начинание, което изисква определени познания и подготовка. Ако изберете не правилен маршрут или тръгнете с неподходяща или не достатъчна екипировка невероятното приключение бързо може да се превърне в истински кошмар. В следващите редове ще опишем десетте основни неща, които трябва да знае всеки начинаещ турист.


Избор на маршрут

Първата стъпка, която трябва да предприемете при подготовката на всеки преход е изборът на дестинация и подходящ маршрут. Ако сте начинаещи туристи е добре да започнете с кратки и лесни преходи и постепенно да увеличавате натоварването. Основните неща, за които да следите при избора на маршрут са дистанцията, която трябва да изминете, денивелацията и най-вече типът на терена, по който ще се движете.

 Най-добре би било да се присъедините към някоя организирана туристическа група, която ще Ви насочи и включи в подходящи преходи и ще Ви даде ценни съвети. Така ще е не само по-безопасно и по-забавно, но и ще имате възможност да почерпите от опита и уменията на останалите участници.


Запознаване с терена и подготовка

Добре е преди да поемете на път да се запознаете с територията, през която ще преминете. Мобилното устройство и GPS-ът могат да се повредят или изтощят, затова е добре да имаме карта на района и компас и да внимаваме за по-значими ориентири, като реки, върхове и други. Друго полезно качество е да се научите да разчитате туристическата маркировка и да следите внимателно, да не се отклоните от обозначената пътека.


Подходящи обувки

Качествените туристическите обувки са от основно значение за вашият комфорт и безопасност по време на преход. Те придават допълнителна опора на краката, благодарение на по-високият си борд. Специално проектираните подметки и грайфери предпазват от подхлъзване, а междинната подметка и анатомична стелка придават по-голяма стабилност, мекота и комфорт. Освен комфорта и сигурността, които Ви дават туристическите обувки, те трябва да бъдат водоустойчиви и дишащи, за да защитят максимално краката Ви.

Препоръчително е да изпробвате обувките на място във физически магазин и да изберете най-подходящите спрямо комфорта, които Ви придават, но не забравяйте да вземете под внимание типът на терена, както и метеорологичните условия, при които ще ги ползвате. Най-добре е да закупите подходящи обувки от специализиран магазин за туристически стоки, където ще имате възможност да получите консултация от професионалист.


Подходящо облекло

Облеклото по време на преход трябва да бъде дишащо, издръжливо, леко и удобно, за да Ви предпазва оптимално от метеорологичните условия. Най-добре е да използвате няколко слоя дрехи, което Ви дава възможност да добавяте или премахвате слой в зависимост от обстоятелствата.


Подгответе се за климатичните условия

Метеорологичните условия в планината могат да се сменят доста динамично. Основно правило при подготовката за преход е да сме подготвени за най-лошите възможни климатични условия, като студ, вятър, дъжд и други. Основно място тук заема правилният избор на връхна дреха. Подходящо за сезона водонепромокаемо яке е основен елемент в екипировката. Не забравяйте и да вземете подходяща шапка, която да ви предпазва от слънцето в горещите дни или от вятъра и студа при ниски температури.


Избор на туристическа раница

Видът и размерът на раницата трябва да се съобразят с типа и продължителността на прехода и най-вече с възможностите на човека, който ще я носи. Основните неща, за които трябва да следите при избор на подходяща туристическа раница са:

-       Обемът(вместимостта) и размерът на раницата – той трябва да е съобразен с вашето телосложение  и издръжливост. Също така трябва да се вземе предвид типа и дестинацията на прехода. Обикновено за леки еднодневни разходки се използват раници с обем до 20-30л, докато за по-трудни и дълготрайни маршрути се нуждаем от повече екипировка и багаж и обемът на раницата може да надхвърли 100л.

-       Брой и вид на отделенията – отделенията, с които разполага раницата, са изключително важни за правилната подредба и разпределение на тежестта на багажа. Специализираните туристически раници разполагат с допълнителни практични отделения и системи за прикрепване на екипировка, като спален чувал, воден резервоар, връхна дреха, щеки, дъждобран и други.

-       Презрамки ,колани и носеща система – презрамките и коланът за кръста трябва да са регулируеми и да са изработени от висококачествени дишащи материали и подплънки, за да предоставят максимален комфорт и стабилност, дори и при по-големи товари. Панелът на гърба е основната носеща система на раницата. Той трябва да е мек дишащ и стабилен, за да осигурява максимален комфорт.


Носете само най-необходимото

Когато приготвяте багажа си не забравяйте, че той ще е на гърба Ви през целия път, затова е от изключително значение да оптимизирате максимално съдържанието му. Не слагайте излишни предмети, като електроуреди, гримове и козметика, прекалено обемни кърпи, излишни количества дрехи и обувки и други. Преди да поемете на път претеглете багажа си и се отървете от всичко излишно.


Пригответе достатъчно храна и течности

Преходът може да трае от няколко часа до няколко дни и като всяко физическо натоварване и при пешеходният туризъм се изразходва много енергия. Трябва да се приготви достатъчно храна, която да зареди организма, но трябва да се внимава с обема и теглото на взетите запаси. Добре е да имате под ръка нещо с висока калорийна стойност в случай на нужда.

Преди да поемете на път е задължително да се запасите с достатъчно количество вода. Ако Ви притеснява теглото на водата, то може да вземете по-малко само ако сте сигурни, че по пътя си имате надежден източник на питейна вода, от който да попълните запасите си. Редовното приемане на течности е задължително, за да се избегне дехидратация.


Погрижете се за безопасността си

Винаги уведомявайте някой близък за маршрута, по който ще се движите. Също така е добре да се движите в по-големи организирани групи, така при евентуален инцидент ще има кой да Ви помогне. Задължително носете поне основен комплект за първа помощ, като не е лошо да се подсигурите и с одеяло за спешни случаи и свирка, с която ще можете да привлечете внимание при нужда..


Не забравяйте да се забавлявате

Често преходите са трудни и уморителни, но не забравяйте да се насладите на необятната красота на природата. Забравете за натовареното и напрегнато ежедневие на съвремието и се насладете на чистия въздух, на хармонията на природата и на добрата компания.