Японската фирма Molten е считана за един от водещите производители на спортни топки и аксесоари за различни отборни спортове, като: футбол, баскетбол, волейбол и хандбал. Фирмата повече от 30 години е спонсор на FIBA (Международната федерация по баскетбол). През 1982 година кожената баскетболна топка на Молтен стана официална топка за всички световни първенства и Олимпийски игри и остава такава и до днес.Марката се стреми да използва авангардни технологични иновации с цел предоставяне на висококачествени продукти. Освен топки тя произвежда промишлени стоки и резервни части за автомобили.

Създаване на марката


Molten е създадена през 1958 г. от Kiyoshi Nobori. Нобори решава да създаде своя собствена марка под името "Molten". Буквално се превежда като „разтопен“, но думата има и по-агресивно значение - да се отдели от старото и да се превърне в нещо ново.

През 60-те години японските спортни федерации са използвали продуктите на Молтен вразлични състезания. Отначало марката е била подкрепена от Международната федерация по волейбол (FIVB), след което фирмата получава одобрение от Международната федерация по баскетбол, футбол и хандбал.

През 70-те години Molten преживяват истински ренесанс с идването на Fumiya Tamiaki на президентския пост. Новият президент променя структурата на дейността на компанията, като дава на мениджърите в инженерството, финансите, продажбите и на други отдели свободата да използват своите способности и таланти. Тамиаки не критикува за допуснати малки грешки, като им позволява да опитат това, което смятат за най-добро за компанията. По този начин Фумия успява да внуши на служителите си смелост при вземането на решения и готовност за ново развитие.

Служителите започват да забелязват, че децата не приемат неща, ако не са цветни или не възпроизвеждат звук. Отбелязвайки, че от всички учебни помагала, използвани в училищата, само спортното оборудване все още е едноцветно (в повечето случаи черно или бяло), те предлагат да се вкарат различни цветове в продуктите. Резултатът е изработване на многоцветни топки, които водят до растеж и просперитет на компанията. Екипът на Molten почти се утроява за годините, в които Tamiaki е начело.

Топките Molten

Пробивът се случва през 1982 година, като FIBA избира топката на Molten за официална. През 1997 година става официален доставчик на волейболни топки за професионалните и младежки отбори в САЩ. В момента клубове, гимназии, колежи и различни турнири в САЩ използват волейболните топки на Molten.


През сезон 2006-07 Molten доставя баскетболни топки за елитната европейска Евролига. От 2019 г. Molten доставя официалната топка за футболни мачове за всички турнири на клубно и национално ниво на Азиатската футболна конфедерация (AFC). Единственото изключение са Шампионската лига на AFC, тъй като Molten предоставя за мачовете топки на Adidas (Molten са официален производител и дистрибутор на футболни топки на Adidas в Япония). От сезон 2021 Шампионската лига на Азиатската футболна конфедерация (AFC), също използва мачови топки с марката Molten.

През 2017 г. УЕФА обяви, че Molten Corporation е подписала тригодишен договор за официален доставчик на мачови топки за УЕФА Лига Европа - замествайки Adidas - през сезони 2018–19, 2019–20 и 2020–21. „Molten UEFA Europa League“ е името на официалната топка за мачовете на турнира по време на тригодишния договор. Тези футболни топки произлизат от технологията на Molten Vantaggio 5000 - висококачествена одобрена от FIFA и NFHS мач топка - макар и с персонализиран дизайн.


На 4 февруари 2021г. Molten и УЕФА постигнаха споразумение за удължаване на тригодишния договор за официални доставчици на футболни топки за срещите в Лига Европа и новосъздадената Лига на конференциите на Европа на УЕФА.

Молтен е компания преминала дълъг период през годините, за да достигне до това което е в момента - една предпочитана марка за топки за различни отборни спортове. Популярността на топките Molten e огромна не само в баскетболните и волейболните топки, но вече е разпознаваема марка и при футболните топки. В спортен магазин Yako.bg ще открите голямо разнообрази от топки с марката Molten на най-добрите цени. Магазина предлага спортна и туристическа екипировка, както и всичко за активния спортуващ човек. Училищата и клубовете могат да се възползват от нашите специални предложения.