Надуваемите постелки могат да се използват по много различни начини. Основното им предназначение е като постелка за сън на открито, но може  да се използват и в комфорта на дома или да заместят постелката за упражнения. Когато избирате надуваеми постелки, трябва да се съсредоточите върху няколко параметъра, а именно съхранение, тегло, изолация и комфорт. Основните модели надуваеми постелки предлагат изолация, която гарантира повече комфорт. При по-висока цена на подложката обикновено плащате за по-плътна изолация. 


Основни характеристики

При изборът на надуваеми постелки трябва да обърнем внимание на няколко основни характеристики:

  • материал - основата на всяка постелка е материалът, от който е направена, както и нейните топлоизолационни свойства. Степента, до която се задържа топлина, се посочва от количество, наречено коефициент на топлина, което показва числото, последвано от буквата R. Надуваемите постелки, които ще използвате през по-голямата част от годината, трябва да имат R стойност в диапазона от 4,2 - 4,4.;
  • форма - надуваемите постелки се предлагат в различни форми. Повечето продукти имат правоъгълна форма, но има и такива със стеснена долна част и със заоблени ъгли;
  • размери - надуваемите постелки се предлагат в два основни размера. Размерът Regular отговаря на класическата фигура. В този случай дължината е от порядъка на 183 - 187 см. Втората група се състои от Големи надуваеми постелки, които са предназначени за по-високи фигури, а дължината е в диапазона 196 - 198 см. Ширината най-често е в диапазона от 50 - 63 см, но можете да срещнете и модели с ширина около 70 см. Надуваемите постелки за двойки са с ширина около 120 - 130 см. Що се отнася до дебелината, тя обикновено е в диапазона 5-10см;
  • вентил - основна част от самонадуващите се и надуваеми постелки е клапанът, през който преминава въздухът. Той може да бъде направена от пластмаса или метал. Металните клапани са по-устойчиви на механични повреди. Затова много хора предпочитат този тип пред пластмасата.
  • аксесоари - най-често споменаваните аксесоари, когато говорим за надуваеми постелки, са помпата и ремонтния комплект. Помпите могат да бъдат механични(ръчни и крачни) и електрически, като основно изискване тук можем да споменем лекия и компактен дизайн.


Предимства и недостатъци на надуваемите постелки

  • предимства:

                - Изключително комфортни;

                - Относително леки;

                - Изключително компактни

  • недостатъци:

                - надуваемите постелки не трябва да се поставят в близост до огъня;

                - по-дебелата изолация е свързана с по-висока цена на постелката. 


Често задавани въпроси за надуваемите постелки

  • Възможно ли е да се поправи спукана подложка?

Ако откриете дефект в надуваеми постелки, можете много лесно да я поправите. Отворът може да бъде запечатан с полиуретаново лепило. По-големите повреди се отстраняват с ремонтна лепенка. Всяка постелка включва комплект за ремонт. 

  • Мога ли да купя постелка за двойка?

Все още се предпочитат единични надуваеми постелки, тъй като заемат по-малко място и имат по-ниско тегло,но надуваемите постелки, които осигуряват комфорт за двама души, набират все по-голям популярност.

  • На какво друго да се съсредоточим при избора?

Ще оцените не плъзгащата се повърхност на надуваемите постелки. Друго предимство е водоустойчивата повърхност, която предотвратява евентуално навлажняване и по този начин предпазва спалния чувал и Вас.