Струва си да отделите време и през есента за разходка в планината, за да видите пъстри пейзажи, заснежени върхове и спиращи дъха гледки. Само, че есента крие някой предизвикателства, като бърза промяна на времето, чести валежи и ветрове, гръмотевични бури. Дъждът от своя страна  носи друг враг - мъглата,  която често се среща в ниските планински части, в дефилета и край реките. Ако планирате преход в планината, задължително трябва да проверите прогнозата за времето и да си набавите нужната екипировка. При нас в спортни магазини ЯКО ще откриете всичко необходимо за вашия есенен планински преход.  Ето и няколко съвета какво да присъства в планинската ви екипировка през есента:

Облекло -  облеклото трябва да е съобразено със сезона. Oбличане на слоеве - това е най-подходящото облекло за планината, защото осигурява максимален комфорт и температурен баланс.  Основните слоеве са три и можете да ги комбинирате спрямо климатичните условия. Ще ви разкажем с по няколко думи за отделните слоеве.

  • Първи слой - неговата роля е да отвежда влагата максимално бързо навън и да запазва тялото сухо. Именно термобельото се използва за първи слой в планинската екипировка, защото е изработено от материи, които не попиват потта, а я отвеждат навън. Предлаганото мъжко термо бельо и дамско термо бельо в магазини ЯКО е от естествени материи, като вълна или мерино и от изкуствени, като полиестерът. При хубаво време за първи слой може да  използвате и тениска от подходяща материя.
  • Втори слой - освен да приема влагата, отделена от първи слой, неговата роля е и да ни топли. Подходящи за втори слой дрехи са поларите. Те отново са изработени от синтетични или естествени материи като полиестер и вълна. В магазини ЯКО ще откриете богата гама от мъжки полари и дамски полари.
  • Трети слой -  наричан още външен слой има задачата да ни предпази от дъжд, вятър и студ. За трети слой се използват якета с мембрана, които не пропускат вода отвън и едновременно дишат и изкарват влагата отвътре. Подходящото яке не трябва да е много дебело, да е водоустойчиво и ветроустойчиво. При нас в магазини ЯКО ще откриете богата гама от мъжки туристически якета и дамски туристически якета на доказали се марки като Elbrus, Hi-Tec и др.

Обувки - препоръчително е да носите високи туристически обувки с полутвърда подметка и непромокаема, дишаща мембрана, за да запазите краката сухи през целия преход. В магазини ЯКО ще откриете разнообразие от мъжки туристически обувки и дамски туристически обувки, изработени от висококачествени материали и технологии като Vibram, DRI-TEC, V-Lite, Waterproof, EVA и други. Повече за технологиите в туризма може да научите тук. Ако сте си закупили чисто нови обувки, първо ги разтъпчете в парка, преди да се качите в планината. Така ще сте сигурни, че обувките са ви удобни. Препоръчваме обувките да са с един номер по-големи от всекидневните.

Дъждобран - най-добрият начин да се предпазим от дъжда е с дъждобран. Не разчитайте на тънките и евтини дъждобрани, те няма да ви предпазят от дъжда. Снабдете се с хубав и качествен дъждобран с висок воден стълб. В магазини ЯКО ще откриете различни модели дъждобрани, отговарящи на посочените критерии.

Очила и шапка -  шапката също е задължителен аксесоар в планината. Тя ще ви предпази от слънчевите лъчи или от студените ветрове. Тъй като есента е доста променлив сезон и е добре да сте подготвени с шапка,  подходяща за метереологичните условия, според прогнозата за времето. Може да разгледате нашите предложения за летни шапки и зимни шапки или кърпи за глава в сайта на магазини ЯКО.  През есента слънцето не е толкова силно, като през лятото, но както знаете в планината все пак лъчите са по-силни, затова очилата няма да са ви излишни.

Резервни дрехи - добре е да вземете и чифт резервни дрехи и чорапи, в случай, че ви потрябват. А през есента е добре да имате и резервна тениска.

Вода - носете достатъчно количество вода, особено ако не познавате маршрута по който ще преминавате.  Препоръчително количество  за еднодневен преход е 3л. на човек. Винаги може да си напълните бутилката от някоя планинска чешмичка, но препоръчваме да избягвайте да пиете от поточета и рекички. В магазини ЯКО ще откриете богат асортимент от бутилки, манерки и термоси, подходящи за планината.

Раница - и не на последно място трябва да съберем целия този багаж в практична раница. Препоръчваме да изберете раница, която приляга добре на гърба ви, да е снабдена  с гръден колан и колан на кръста, за да се разпределя товара и да не натоварвате само раменете.  Също така да е  от здрав материал, с подходящ обем за прехода.  Може да разгледате предлаганите от нас раници и на онлайн платформата ни yako.bg.


Ще си позволим да ви дадем още няколко съвета. А именно преди да тръгнете проучете добре маршрута и хижите наоколо, вижте прогнозата за времето, вземете достатъчно храна и вода, зареден мобилен телефон и допълнителна батерия и най-важното никога не тръгвайте сам. Най-добре е да сте с опитен водач или с група. И не на последно място пазете природата чиста.