Бягащите пътеки  разполагат с множество функционалности и програми, които варират според цената и качеството на продукта.  По-голямата част от потребителите обръщата основно внимание на основни функционалности, като брой и тип на програмите, скорост, наклон на бягащата пътека и други. Но в никакъв случай не бива да се подценяват ползите от допълнителните функции. В следващите редове ще представим някой от ползите от използването на пълния набор от функционалности, които предоставя една бягаща пътека.


   Интерактивност на сърдечният ритъм

Измерването на сърдечната честота (HR) е най-сигурният индикатор за напредък и правилна интензивност. Всеки има целеви диапазон на сърдечната честота, с който трябва да съобрази при тренировка. Една качествена бягъща пътека, като например бягаща пътека inSPORTline inCondi t400i, всъщност ще регулират скоростта, докато измерват сърдечната ви честота, за да сте сигурни, че оставате в този диапазон. Просто въвеждате желания HR и машината ще реагира съответно по време на тренировката. Потърсете HR контрол, който регулира наклона до минимум. Регулирането както на скоростта, така и на наклона може да предизвика някои опасения за потребителите. Често при продукти, които регулират както скоростта, така и наклона, не можете да правите ръчни настройки. Ако се чувствате неудобно с настройките, трябва да спрете и да се върнете в програмата. HR програмите само за наклон позволяват ръчно регулиране на скоростта, за да се чувствате в безопасност и под контрол.

Предварително зададени и персонализирани програми. Една от водещите причини хората да напуснат програма е скуката. Наличието на бягаща пътека, която предоставя безброй програми, ще ви помогне да поддържате тренировката си пълна с разнообразие. Възможността да персонализирате програма за вашите специфични нужди е функция на някои модели бягащи пътеки. 

 

   Потребителски профил/ID

Потребителски идентификатори, които съхраняват данни за отделни потребители, са идеални за семейства, съпруг и съпруга или партньори за тренировка и са чудесни за състезание срещу другите и вас самите. Потребителските идентификатори ви позволяват да поддържате свой собствен профил, да съхранявате база данни с информация за вашата тренировка и да създавате персонализирани курсове въз основа на вашите лични предпочитания и цели. Това е чудесен начин за измерване на напредъка. Най-добрите бягащи пътеки ще "помнят" вашите тренировки и дори тези на други потребители във вашия дом. Потърсете възможността да съхранявате тренировки за двама или повече потребители, за да ги дублирате отново.


    Лесна употреба

В света на персоналното обучение през годините открихме, че много клиенти са уплашени или просто разочаровани от количеството функции и бутони на бягащата пътека. Това се превръща в друга пречка за редовните упражнения. Най-добрите бягащи пътеки го правят просто. Големите зелени бутони означават „Старт“. Големите червени бутони означават „Стоп“. Аварийните спирания трябва да са добре обозначени и не трябва да са необходими повече от 2 до 3 „натискания на бутон“, за да стартирате програма. Потърсете бягаща пътека, която има ръчен режим или режим на "бърз старт", както и програмите, описани по-горе. Тези режими изискват само 1-2 натискания на бутон и вие тръгвате. По принцип потърсете бягаща пътека, която ще мисли вместо вас.

Интервално обучение. Интервалното обучение означава периоди с висока интензивност, комбинирани с периоди с по-ниска интензивност - много ефективно средство за бързо повишаване на нивата на физическа подготовка. Потърсете програмиране, което предлага множество опции за интервални тренировки. Типичната програма работи при настройка на една минута почивка и една минута работен интервал. Програмирането трябва да бъде настроено така, че всичко, което трябва да направите, е да настроите периода на почивка един път и работния период един път и машината да поеме управлението от там.


    Фитнес тест

Това е чудесен инструмент за мотивация и измерване на прогреса. По същество това е предварително зададена програма, базирана на научен набор от принципи, които "тестват" нивото на вашата физическа активност във всеки един момент. Следят се променливи като сърдечен ритъм, разстояние, скорост и т.н. Изследванията ни показват, че втората най-голяма причина хората да се откажат от тренировъчна програма е липсата на резултати. Извършването на тест за фитнес на периодична основа ще ви помогне да видите напредъка си.


    Безопастност 

Никога не пренебрегвайте безопасността си, особено по време на тренировка. Когато човек спортува и натоварва тялото си е възможно да настъпи момент, в който се налага да прекрати тренировката си, порати контузия, крампа на мусколите или друга причина.  Ето какво да търсите:

Функции за безопасност. Потърсете основни неща като ключ за безопасност. Бягащата лента трябва да спира на малки интервали и постепенно. Уверете се, че бягащата пътека има парапети или ръкохватки, които са ергономични. Можете ли да бягате или да ходите удобно? Ергономично ли са разположени, така че да можете да ги използвате, когато стартирате или спрете? Тестването за няколко минути ще ви помогне да изберете разумно.