Чешкия бранд Pinguin е един от наложилите се на пазара в сферата на туризма. Неговата цел е производство на функционално, надеждно и достъпно оборудване за активен престой сред природата. Усилията за създаване на продукти с максимално възможна продължителност на живота е движеща цел  за компанията. В спортни магазини ЯКО предлагаме голямо разнообразие от продукти на Pinguin, като раници, спални чували, бутилки, котлони, палатки, къмпинг оборудване. В тази статия по-специално ще разгледаме технологията и материалите на които са заложили Pinguin за изработка на палатки.


Новите модифицирани версии палатки на Pinguin са подходящи дори и за особено трудни метеорологични условия, благодарениe на подобрената им конструкция. Заложили са на едни от най-здравите и същевременно леки рейки DAC, изработени от дуралуминиева сплав. Палатка Arris Extreme DAC например използва DAC Featherlite NSL (7001 T6) рейки с диаметър 9,5 mm.

     

Рейки DAC Featherlite NSL се характеризират с висока точност на производство, използване на висококачествен алуминий 7001 T6 и гениално проектирана конструкция. За да се постигне оптимална якост, всяка рейка има два различни диаметъра - в началото се стеснява, а в края се разширява. Това гениално решение на инженерите в корейската фирма DAC спестява много от теглото на палатката.


RipStop - Това е технология за производство на тъкани, използвана в тропиците. Напречно и надлъжно вплетени на равни интервали нишки, образуващи решетка, правят плата по-здрав и устойчив, като същевременно и по-лек. Тази технология е използвана при палатките от серията Extreme и палатки от серията Hiking. Найлонът с обработка RipStop и тристранната обработка със силикон, гарантират воден стълб с височина 4000 мм.

Друга новост е силиконовата обработка на палатките Pinguin. При този технологичен процес, външния слой на палатката се импрегнира със силикон, което прави тъканта изключително водоотблъскваща със самопочистваща се способност. В комбинация с полиуретаново (PU) покритие от вътрешната страна на плата се постига най-добрата защита срещу проникване на влага. Друг важен ефект от силиконовата обработка е значително увеличаване на здравината, гъвкавостта и устойчивостта на скъсване.