Всяко пътуване изисква съответното оборудване, което да осигури комфорт и безопасност. Основна част от туристическото оборудване е раницата. През годините туристическите раници претърпяват голямо развитие, а благодарение на съвременните технологии и материали вече има голям избор от специализирани продукти. Това прави изборът на подходящата туристическа раница изключително богат, но и труден, особено за хората, които тепърва се запознават с невероятния свят на туризма. Успешният избор се определя от няколко основни аспекта на раниците. 

    1.Капацитет


Първото нещо, за което трябва да се замислите, когато избирате раница е какъв обем искате да побира. Не бихте искали да вземете раница с прекалено малък обем, тъй като планинарството е начинание, което изисква да сте добре подготвени и оборудвани. От друга страна пък изборът на прекалено голяма вместимост може да доведе до вземане на повече от необходимият багаж и да увеличи натоварването по време на прехода. 

Капацитетът на раницата почти винаги се измерва в литри - универсално приета стандартна единица - което прави много по-лесно сравняването на размерите на раницата при различните марки. Дестинацията, дължината и целта на вашето пътуване ще повлияят на това колко и какви неща трябва да носите и следователно какъв размер раница ви е необходима. За да изберете правилният модел помислете за какви цели искате да използвате туристическата раница. 

За еднодневни походи, пикници и излети сред природата е подходящ обем от 15-30л , което е напълно достатъчно да поберете храна, необходимото количество вода и всичко, което е нужно за едно приятно преживяване, без това да причинява дискомфорт и да тежи. 

За пътувания от два три дин са подходящи раници от с обем 30-50л. При достатъчно добра организация може да поберете всичко необходимо в този обем, което ще облекчи движенията и ефективността Ви по време на прехода.

За преходи и експедиции над три денонощия размерът може да надхвърли 100л. в зависимост от продължителността и типа на пътуването. В този случай е най-добре да се консултирате с експерт, който да Ви насочи към подходящ обем и съответните допълнителни функционалности.

Препоръчваме Ви преди да потеглите да претеглите раницата и да отстраните ненужните вещи до постигане на оптимални тегло, след което да я поставите на гърба си и да проверите дали приляга добре, както и дали сте разпределили правилно тежестта.

    2. Комфорт

Основното качество, което да търсите в една раница е комфортът, тъй като тя ще е ваш неизменен спътник през цялото пътуване. 

Задният панел на раницата е в непосредствен контакт с гърбът Ви и по този начин влияе на вашия комфорт. Той обикновено е изработен от ергономично оформени дунапрени, които имат „въздушни канали“ за добра вентилация. 

Друг важен акцент що се отнася до комфорта е туристическата раница да е с подходящи размери и тегло спрямо фигурата и физическите възможности на собственика си.

Преди всичко, най-добрата раница за вас е тази, която приляга най-добре на тялото ви. За да изберете правилният модел е важно да вземете в предвид дължината на торса, а не толкова ръста си. За да измерите правилно тази ключова спецификация е необходимо да използвате шивашки метър. Наклонете глава напред и опипайте врата, за да намерите подутината, където се срещат раменете с врата. Това е позицията, от която да започнете да измервате торса си. За крайна точка на измерването вземете мислената линия между двете тазобедрени кости. Разстоянието между тези две точки е дължината на торса. След като сте приключили с измерването проверете дали раницата, която сте харесали се предлага в различни размери или е с универсален размер и желания ефект на комфорт се постига чрез регулиране на презрамките. 

Съществуват и раница с регулируема по височина, комфортна ABS носеща система, която е подплатена с меки възглавнички, покрити с 3D мрежеста, дишаща материя и осигурява ефективна вентилация за гърба, като същевременно поддържа оптималното разпределение на натоварването.

Повечето туристически раници разполагат с допълнителен колан за кръста, благодарение на който раницата се прикрепва по-стабилно към тялото и тежестта се разпределя по-добре. Тъй като голяма част от теглото на раницата пада върху кръста и бедрата и добре за максимален комфорт да съобразим обиколката на талията/ханша с типа и размера на кръстния колан.

Като цяло типът, размера и материала, от които са направени презрамките, както и гръдния и кръстен колан на туристическата раница са от основно значение за комфорта при употреба. Най-добре би било ако имате възможност да отидете на място в някой специализиран магазин за туристически стоки и да пробвате няколко модела, докато откриете най-подходящият за Вас.

    3.Носеща конструкция/система 

Туристическите раници могат да бъдат разделени на три вида; раници без рамка, раници с вътрешна рамка и раници с външна рамка. 

Раниците без рамки имат гъвкава конструкция и по този начин са много леки. Висококачествен продукт без рамка с обем от 40 литра може да тежи само 600 грама. Недостатъкът на този тип е, че те не пренасят ефективно тежестта от раменете към бедрата, тъй като за това е необходима твърда конструкция. Поради това те не са подходящи за пренасяне на тежки товари и обикновено нямат капацитет от повече от 40 литра, но са много полезни за ежедневни преходи и бързи леки алпийски изкачвания, точно поради ниското си тегло.

Вътрешната рамка имат твърда или полутвърда конструкция, тъй като използват плоски алуминиеви шини или пластмасови рамки. Твърдата конструкция позволява ефективно прехвърляне на тежестта на раницата от раменете към бедрата, Въпреки това, твърдата структура добавя известна тежест към раницата и по този начин раниците с вътрешна рамка обикновено са по-тежки от раниците без рамка. Някой раници с вътрешна рамка се предлагат с подвижни рамкови листове/шини, така че можете да намалите теглото на раницата, в случай че не е необходима твърдост (при носене на леки предмети например). Повечето раници с вместимост над 40 литра са раници с вътрешна рамка.

Раниците с външна рамка се използват значително по-малко, тъй като са по-тежки, по-обемисти и по-малко удобни за пътуване спрямо другите два вида. Алуминиевата рамка е напълно твърда, за да осигури добра опора на натоварването, но значително увеличава теглото на цялата система – раница с външна рамка с капацитет от 50 литра обикновено тежи повече от 2кг. Предимството на раниците с външна рамка е, че те обикновено имат силно регулируеми колани (те пасват както на високи възрастни, така и на тийнейджъри). Рамката често се използват за пренасяне на предмети с неправилни размери – с бънджи шнур или въже можете лесно да прикрепите различни обемисти предмети към нея.

    4.Брой отделения

Туристическите раници разполагат с различни джобове и отделения, които позволяват да организирате вещите си, така че да са максимално достъпни по време на прехода. Най-често използваните джобове са страничните. Те могат да се използват за съхранение на бутилки с вода или други често използвани предмети, като в повечето случаи са достъпни без да има нужда да се сваля раницата. Джобовете на кръстния колан са много полезни, тъй като са лесно достъпни. Те са идеални за съхранение на по-малки предмети като мобилен телефон, камера, GPS устройство, фенерче и др. Съвременните туристически раници все по-често разполагат и със специално отделение за камелбак. Предните мрежесто джобове от своя страна са изключително удобни за прибиране на мокри дрехи или други предмети, които не желаете да приберете в основното отделение. Освен допълнителните джобове, които спомагат за разпределението на багажа, туристическите раници често разполагат и с разнородни точки за прикрепване на допълнителна екипировка като пикели, карабинери, щеки и други. Когато избирате подходящият за Вас модел трябва внимателно да прецените, кои отделения и точки за закрепване ще са Ви необходими и кои ще са излишни.

Ципове – убедете се, че избраната туристическа раница има здрави и качествени ципове, които да предпазват багажа. Добре би било ципът да е покрит с част от материята на раницата, за да се предотврати навлизане на вода при дъжд.

  


  5.Материал 

Раниците обикновено са изработени от платно, памук или найлон. Тези материали са най-издръжливите и могат да издържат на много износване с течение на времето.

Найлонът се счита за най-издръжливия материал за раница. Той е водоустойчив и може да издържи на пресечени терени, без да се повреди. Поради тази причина найлонът е прекрасен материал, особено когато става въпрос за къмпинг и туризъм. Найлонът обикновено е подсилен с преплетени нишки на равни интервали (рипстоп) за по-добра устойчивост на разкъсване. Тъканите Ripstop изолират разкъсването и предотвратяват разширяването му. Найлонът, използван за туристически раници, често е покрит с полиуретан или силикон, за да бъде водоустойчив. Имайте предвид обаче, че това не означава, че раницата като такава е водоустойчива, тъй като раниците често не се предлагат с водоустойчиви ципове.