Бягащите пътеки са чудесен начин за трениране в домашни условия или фитнес зала, особено за начинаещи. Ходенето или джогингът върху бягаща пътека е изключително подходящо за ежедневна рутинна тренировка за начинаещ. Бягащите пътеки са перфектният уред, ако искате да правите поне 10 минутна тренировка в натоварения си дневен график.

Бягащите пътеки могат да бъдат намерени почти навсякъде. Човек може да закупи оборудването онлайн или във фитнес магазин.Пандемията предизвика хората да останат в къщи и да отделят време за трениране. Всеки начинаещ може да избере сам времетраенето на своята тренировка, тъй като повечето модели бягащи пътеки допускат настройка на програма, зададена от потребител.

Преди да започнете да бягате на бягаща пътека, е добре да се запознаете с някой основни моменти.


      1. Какво да облечем?

Подгответе се, както бихте направили, ако отивате да бягате навън. Ще ви трябват чифт маратонки, удобни дрехи за спорт, бутилка за вода и музика или подкаст, за да се мотивирате. Добре е да имаете под ръка една малка хавлиена кърпа, когато тренировката напредне и започнете да се потите.

      2. Основни настройки на бягащата пътека

Бягащите пътеки могат да се различават по своите характеристики, но повечето имат едни и същи основни функционалности като скорост и наклон, което е всичко, от което се нуждаете за страхотна тренировка. Като цяло скоростите на бягащата пътека се измерват в километри в час (km/h) или мили в час (mph). Koлкото по-висока е скоростта, толкова по-бързо се движи лентата на бягащата пътека. Промяната на наклона на платформата на бягащата пътека, дава възможност да се симулира бягане/ходене по равна земя или изкачване/бягане по наклон.



      3. Как да бягате на бягаща пътека?

Когато използвате на бягаща пътека, бягайте както бихте го направили в парка. Дръжте гърба, главата и торса изправени, а раменето леко отпуснати. Опитайте се да държите ръцете си, така че да се движат с естествения ритъм на вашата походка. Останете в хармония с тялото си по време на тренировка и обърнете внимание дали усещате някакво напрежение, което може да отслаби енергията ви. 

      4. Особености на рамката

Обърнете внимание на товароносимостта, зададена от Производителя. Друг важен  момент е дали конструкцията е сгъваема. Ако е сгъваема, може да спестите място в дома си.

      5. Предварително зададени програми

Бягащите пътеки имат ли вграден LCD екран? Записва ли избраната от Вас бягаща пътека скорост/пулс в реално време? Повечето бягащи пътеки предлагат 12 предварително зададени програми. Тренировката с тях е достатъчно ефективна, а топенето на мазнини няма да е непосилно, дори и за начинаещ. Следенето на показанията за сърдечна честота е важно, за да можете да поддържате пулса в целевата зона и да отслабвате.

      6. Максимална скорост/обхват на скоростта

Предлага ли бягащата пътека възможност за регулиране на скоростта? Какви са възможностите? С каква скорост трябва да бяга начинаещ на бягаща пътека?
За начинаещи е важно бягащата пътека да поддържа скоростта стабилна, за да съответства на нивото на физическа подготовка на потребителя. Когато стартирате, 3- 4 км/ч е перфектна скорост за начало. Ако сте приключили със загрявката и сте готови за по-бързо темпо, 5- 6 км/ч е като бърза разходка или лек джогинг, а над 6 км/ч е джогинг или бягане. Тренировката не трябва да предизвиква умора, болки в мускулите и възможни наранявания – всичко това може да попречи на вашето здраве.

       7. Наклон

Начинаещите трябва също да вземат предвид наклона на бягащата пътека, ако искат да имат интензивна тренировка и обичат да бягат. Ако искате да добавите повече предизвикателство към вашата тренировка, увеличете малко наклона.

       8. Бягаща повърхност

Повърхността за бягане трябва да е ударопоглъщаща (Shock Absorbing). Изследванията показват, че този вид може да намали въздействието върху коленете и ставите ви с повече от 40%. Това означава, че ще можете да се наслаждавате на здравословния си начин на живот за по-дълъг период от време.

       9. Вашият ценови диапазон

Когато купувате бягаща пътека, ще трябва да решите дали искате да дадете малко повече пари, за да тренирате на бягаща пътека с висок клас сензорни екрани и Bluetooth свързаност или да се спрете на бягаща пътека, която поддържа само основни функции. Ако искате да подобрите изживяването си по време на тренировка, можете да потърсите пътеки за бягане, които ви позволяват да се свържете с любимите си интернет приложения или любимата си музика.

       10. Екстри/допълнителни функции (държачи за бутилки, таблети)


Ако използвате често бягащата си пътека, може да се окажете, че искате да има предвидено място за поставяне на бутилката ви с вода.
Много хора обичат да гледат любимите си филми и телевизионни предавания, докато използват своите бягащи пътеки. Поставка/Стойка за таблет е един от най-добрите аксесоари за бягаща пътека, които поддържат бягането или ходенето интересно за дълго време.
Най-добрият вид държачи за таблети са тези, които са здрави и издръжливи и могат лесно да се регулират. Размерът на тези държачи може също да варира в зависимост от дизайна. Ако предпочитате да гледате видеоклиповете си на мобилния си телефон, тогава трябва да инвестирате в стойка за устройство. Въпреки това, ако имате малко по-голям таблет, по-добре е да инвестирате в много по-голям държач.

        11. Колко дълго трябва да бягате на бягаща пътека за начинаещи?

За начинаещи се препоръчва първо поне 10 минути комплекс упражнения за загряване, преди да започнат тренировките на бягащата пътека. Загрявката може да бъде разтягане на ръцете, тялото и краката. След това тренировката на бягащата пътека трябва да започне бавно, може би с бавно до умерено темпо на около 4 км в час или 5 км в час. След това, ако се почувствате готови, бавно увеличете скоростта, докато стигнете почти до състоянието, че сте без дъх. Бягането е вид движение и всяка тренировка е шанс да станете по-добри. Като начинаещ е важно да слушате тялото си и да се съсредоточите върху  физическата издръжливост. Увеличавайте скоростта плавно.

        12. Релакс след тренировка

След като спрете да тренирате, за да намалите сърдечния си ритъм, слезте от бягащата пътека и намерете удобно място за разтягане. Направете няколко основни упражнения за разтягане. Останете хидратирани и яжте обилна протеинова закуска в рамките на 30 минути след тренировка, за да заредите мускулите си.