Всеки мечтае за стегнат и плосък корем. За целта обаче са необходими упорство и постоянство в тренировките, защото коремът всъщност е една от най-трудните зони за стягане. Ключът към успеха е комбинация от правилен хранителен режим и разнообразни упражнения, които да натоварват различни части от коремната мускулатурата и да ти осигурят оптимален релеф.  Оказва се, че добре познатите коремни преси не са толкова ефективни за оформяне на коремните мускули и често водят до травми. Ще разгледаме някои от най-ефективните упражнения за стягане на коремните мускули, като ще ви предложим и подходящите фитнес уреди и аксесоари от InSPORTline, които да ви помогнат дори и в домашни условия да направите желания стегнат корем.

Има редица ефективни упражнения за стягане на коремните мускули, за които ще ви е нужна само една постелка. 

Планк - изометрично упражнение, което лесно може да направите навсякъде, стига да имате равен под и постелка. От изходна поза лицева опора изправете тялото в една равнина и задръжте от 30 до 60 секунди, в зависимост от възможностите. 


Повдигане на крака от лег - легнете хоризонтално по гръб върху постелката, поставете ръцете под седалищните мускули и започнете да повдигате краката между 45 и 90 градусов ъгъл. Натоварването пада както на правия, така и на вътрешните коси коремни мускули.


Обърнати коремни преси - това упражнение натоварва основно правия коремен мускул и развива основно долната му част. Легнете по гръб върху постелката с ръце под седалището или върху наклонена тренировъчна пейка, като се хванете за ръба и за опора. Повдигнете краката нагоре и свийте коленете на 90 градуса, след това повдигнете таза нагоре и изнесете коленете към главата. Задръжте за секунда, две и след това спуснете краката в изходно положение, като запазвате ъгъла на коленете.


Вертикални коремни преси - вариация на коремни преси с повдигане на краката и ръцете. Легнете хоризонтално на постелката, съберете краката и ги изправете перпендикулярно, а след това повдигнете ръцете и горната част на тялото, като се опитате да достигнете пръстите на краката. Това упражнение развива правия коремен мускул.


Съществуват най-различни вариации на коремните преси, като двойни коремни преси, коремни преси със завъртане, велосипедни коремни преси, които лесно можете да правите в къщи, като за целта ви е нужна само една постелка. При нас ще откриете богато разнообразие от постелки с различни размери и дизайни.


Спускане до предна опора с ролер - това упражнение е трудно и е предназначено за по-напреднали атлети. Натоварва цялото тяло и освен, че развива коремните мускули, спомага за издръжливостта и стабилността на торса.

За да изпълните упражнението ви е нужно колело за коремни преси или така наречения ab wheel. Има два варианта за изпълнение, като при по-лесният опората е на коленете, а за по-напреднали опората е на пръстите на краката. Изберете вариант на опора, според вашите възможности, поставете колелото на пода и спуснете  напред, като се стараете ръцете и краката да са изпънати. Задръжте за секунда и се върнете в изходна позиция. Хубавото при този фитнес аксесоар е, че не е скъп, преносим е, не заема много място и можете да го вземете с вас дори и при пътуване. Може да разгледате нашите предложения за колело за коремни преси в категория Уреди за коремни мускули.





Упражнения с гимнастическа топка за корем - позната още като швейцарска топка, тя е един страхотен фитнес аксесоар за тренировка на коремните мускули, както във фитнес зала, така и в домашни условия. Основното предимство на топката, за разлика от директните упражнения на твърда повърхност е, че се минимизира натоварването на кръста и се включват допълнителни мускули, с цел запазване на баланс. Упражненията с гимнастическата топка могат да бъдат най-разнообразни, като класически коремни преси или лицеви опори. Ще разгледаме няколко упражнения, при които натоварването е акцентирано върху коремните мускули и мускулите на торса.


Коремни преси върху гимнастическа топка - вариант на класическите коремни преси, но изпълнен върху фитнес топка. Седнете върху топката и се приплъзнете леко напред, така че топката да застане в областта на кръста ви. Ходилата ви трябва да са на широчината на раменете, а коленете да са сгънати под ъгъл 90 градуса. След като сте заели правилна позиция, поставете ръцете зад врата и започнете да правите коремни преси.


Лицеви опори с гимнастическа топка - заемете изходна позиция за опори, като поставите краката си върху топката, а стъпалата поставете близо едно до друго, за да запазите по-лесно баланс. 


Пайк планк с гимнастическа  топка - това упражнение е по-трудния вариант на планк с придърпване. Заемете позиция за планк, като поставите краката си върху топка, коленете са изпънати, а тазът се придърпва нагоре към тавана. Може да завършите вашата тренировка за силен корем с това упражнение. Бъдете сигурни, че тази тренировка ще даде изумителни резултати за вас само за месец ако я практикувате 2 пъти седмично!


Може да разгледате разнообразните модели и размери топки в категория Гимнастически топки.


Универсалните станции за тренировки Insportline са перфектен начин да упражните цялото си тяло, използвайки собственото си тегло. Ще разгледаме няколко упражнения на този уред, подходящи за коремните мускули.


Вертикално повдигане на крака на стенд - поставете предмишници на подложките и се хванете за дръжките. Отпуснете краката надолу и опрете гърба плътно до подложката. Стегнете корема и повдигнете краката докато образуват 90 градусов ъгъл. Задръжте леко в тази позиция и след това бавно спуснете в изходна позиция. Това упражнение може да се изпълнява и със свити крака от начинаещи или с изпънати крака за по-напреднали.


Повдигане на крака от вис - едно от базовите упражнения за корем, което обхваща всички коремни мускули, особено долната част, която е най-трудна за оформяне. Това упражнение е подходящо за по-напреднали. Заемете начална позиция, като се хванете за лоста с надхват на ширината на раменете. Отпуснете краката надолу, стегнете корема и повдигнете краката докато образуват 90 градусов ъгъл. Задръжте в това положение за секунда и се върнете бавно до изходна позиция. Максимален ефект от упражнението се постига, когато се изпълнява бавно, с контролирано движение.


Лежанки за коремни преси inSPORTline - коремните преси на наклонена лежанка са много по-ефективни и дават сигурни резултати, тъй като наклона допълнително усложнява изпълнението и натоварва мускулите до по-голяма степен. Може да усложните упражнението като добавите допълнителна тежест, която да изтласкате над главата при повдигане.


В спортни магазни ЯКО ще откриете разнообразие от наклонени лежанки, регулируеми лежанки, инверсионни лежанки, пейки в категория Лежанки, както и много други фитнес уреди за коремни преси